Αισιοδοξία από τις διερευνητικές στη Γερμανία

09:55 9/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξάγονται οι διερευνητικές συνομολίες ανάμεσα σε CDU, CSU και SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες κάνουν λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες, ενώ παράλληλα η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιγκ ζητήσε απ’ όλες τις πλευρές να επιδείξουν διάθεση για συμβιβασμό. Χθες στην ημερησία διάταξη βρέθηκαν θέματα εξωτερικής

και ειδικότερα ευρωπαϊκής πολιτικής. Όχι μόνο η σχετική ομάδα εργασίας ασχολήθηκε με αυτά τα ζητήματα, αλλά σε ξεχωριστή συνεδρίαση αρχικά και στη συνέχεια μαζί με τα μέλη της ομάδας εργασίας και οι πρόεδροι των κομμάτων Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, είναι σαφές ότι δεν θέλουν να κάνουν το ίδιο λάθος που οδήγησε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση Τζαμάϊκα, να αφήσουν δηλαδή το θέμα Ευρώπη στα χέρια ευρωβουλευτών από τα κόμματα της Τζαμάϊκα. Το μήνυμα των διερευνητικών για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είναι σαφές, τα θέματα της Ευρώπης ανήκουν στη δικαιοδοσία των αρχηγών των κομμάτων.

Το ζητούμενο είναι πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα η ΕΕ, ποια θα είναι η γερμανική απάντηση στις προτάσεις που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να δρομολογηθούν στην ΕΕ. Για τον Μάρτιν Σουλτς κοινός στόχος είναι να γίνει και πάλι η Γερμανία η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι τόσο ο πρόεδρος Μακρόν και όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσαν να συναινέσει σε μεγάλο συνασπισμό και του θύμισαν την ευθύνη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έναντι της Ευρώπης, σύμφωνα με την DW.

Σε αντίθεση με τους Σοσιαλδημοκράτες, τα χριστιανικά κόμματα εκφράζονται πάντως μέχρι στιγμής με επιφύλαξη. Ένας από τους ενδοιασμούς τους αφορά την καθιέρωση ενός κοινού προϋπολογισμού της ευρωζώνης. Στο CDU και στο CSU επικρατεί ο φόβος ότι κατά αυτόν τον τρόπο τα χρέη των κρατών-μελών θα μετατραπούν σε χρέη της ευρωζώνης. Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ δεν ασπάζεται όλες τις απόψεις του SPD για την μετεξέλιξη της ΕΕ, αλλά συμφωνεί απόλυτα να γίνει η Ευρώπη κεντρικό θέμα των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Deutsche Welle

The post Αισιοδοξία από τις διερευνητικές στη Γερμανία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα