Wonder Wheel του Γούντι Άλεν: Ας δούμε σπουδαίο κινηματογράφο

14:32 17/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Όσοι βλέπουμε τις ταινίες του Γούντι Άλεν, εδώ και δεκαετίες, περιμένουμε σε κάθε νέα προσπάθειά του να μας συνεπάρει η ιδιοφυής σκηνοθετική του αντίληψη. Και, είναι αλήθεια, πως ποτέ δεν μας έχει απογοητεύσει έως τώρα.

Τελευταία του δουλειά, το Wonder Wheel. Πήγα να τη δω με την ελπίδα ότι ο θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου παραμένει ζωντανός. Και έφυγα, με την επιβεβαίωση ότι κανείς δεν είναι σαν αυτόν.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί στην ταινία σε εντάσσει στο

Coney Island του ’50 με το καλημέρα. Αφηγητής ένας ναυαγοστώτης, ο Τζάστιν Τιμπερλέικ -η επιλογή του αποτελεί άλλη μια απόδειξη για το πόσο νεανικό παραμένει το μυαλό του Γούντι Άλεν.

Απόλυτη πρωταγωνίστρια μια σερβιτόρα, παγιδευμένη στα αδιέξοδά της, με ένα παιδί που βάζει παντού φωτιές, και έναν μέθυσο σύζυγο-εργαζόμενο στη Ρόδα του Λούνα Παρκ, που τη δέρνει κάθε φορά που πίνει.

Η Κέιτ Γουίνσλετ είναι εκπληκτική στο ρόλο, τον οποίο ερμηνεύει με απόλυτη εσωτερικότητα. Την απογειώνει ο παράνομος έρωτας για τον νεότερό της ναυαγοσώστη και τη συντρίβει η απόρριψη, όταν εκείνος τα φτιάχνει με την κόρη του συζύγου της από τον πρώτο του γάμο.

Σπαρακτικός είναι ο Τζέιμς Μπελούσι ως αλκοολικός. Μονίμως ένα βήμα πριν από την έκρηξη, προσπαθεί να ελέγξει τους δαίμονές του για να μη χάσει τη σερβιτόρα, με την οποία έχει σχέση πλήρους εξάρτησης.

Η διδασκαλία του Γούντι Άλεν και στους δύο είναι και προφανής και πλήρως επιτυχημένη. Οι διάλογοί τους σπάνε κόκαλα (ο σκηνοθέτης έχει γράψει και το σενάριο), ενώ η απελπισία τους ξεχειλίζει. Πονάνε και οι δύο, αλλά για εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Αν η πρώτη ανατροπή είναι ο έρωτας της 40άρας σερβιτόρας με τον νεαρό ναυαγοσώστη και επίδοξο συγγραφέα, η δεύτερη έρχεται με την εμφάνιση της κόρης, που μόλις έχει χωρίσει έναν μαφιόζο, καρφώνοντας μάλιστα τη δράση του στην αστυνομία. Ερωτεύεται τον Τιμπερλέικ, ενώ την κυνηγάνε οι μαφιόζοι για να τη σκοτώσουν.

Ούτε μία στιγμή, στη διάρκεια της ταινίας, δεν σε «κλωτσάει» η ατμόσφαιρα της εποχής, ούτε ένα λεπτό δεν σε αφήνουν αδιάφορο οι διάλογοι. Και όταν πέσουν οι τίτλοι τέλους καταλαβαίνεις πόσα πολλά προσέθεσαν στην όλη εικόνα οι εξαιρετικοί φωτισμοί.

Συμπέρασμα: Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν είναι η καλύτερη ταινία του Γούντι Άλεν. Σύμφωνοι. Δεν μπορεί, όμως, να μην αναγνωρίσει ξανά το ταλέντο και τη μαεστρία του Αμερικανού μύστη. Το Wonder Wheel αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία να δούμε σπουδαίο κινηματογράφο.

Wonder Wheel του Γούντι Άλεν

The post Wonder Wheel του Γούντι Άλεν: Ας δούμε σπουδαίο κινηματογράφο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα