Oι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στις ΗΠΑ

18:44 20/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το ένα εκ των δύο νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, υπερψήφισε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την αυστηροποίηση των ελέγχων σε πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Το νομοσχέδιο πέρασε με 289 έναντι 137 ψήφων, ενώ δεκάδες ήταν οι αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος που δεν ακολούθησαν τη γραμμή Ομπάμα

Έτσι πλέον τα σχέδια του Λευκού Οίκου και του προέδρου Ομπάμα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 10.000 προσφύγων από τη

Συρία και το Ιράκ στις ΗΠΑ μέχρι το 2016 βρίσκονται στον αέρα.

Σειρά έχει τώρα η Γερουσία, όπου και εκεί το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφιστεί, στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Ομπάμα, απειλεί να ασκήσει προεδρικό βέτο, σε περίπτωση που και η Γερουσία ψηφίσει θετικά.

Όποιες κι αν είναι οι επόμενες κινήσεις του Αμερικανού προέδρου βάσει των δυνατοτήτων που του δίνει το αμερικανικό Σύνταγμα για παρέμβαση στο νομοθετικό έργο –δεδομένης της αυστηρής διάκρισης των εξουσιών που ισχύει στις ΗΠΑ- το κλίμα είναι ήδη τεταμένο.

Τόσο οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στα δύο νομοθετικά σώματα του αμερικανού Κογκρέσου -όπου έχουν την πλειοψηφία- όσο και 26 κυβερνήτες Πολιτειών των ΗΠΑ τάσσονται κατά της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες από τη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα