Γιατί έχουν "ζώσει τα φίδια" τον Αλέξη Τσίπρα

Και όλα αυτά επί...δεύτερης φοράς Αριστεράς με τον Αλέξη Τσίπρα να αρχίζουν να τον "ζώνουν τα φίδια" μετά τη ψηφοφορία για το τρίτο πακέτο προααπαιτουμένων που κόστισε την παραίτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την διαγραφή λόγω αποχής από την ψηφοφορία του Στάθη Παναγούλη με ζητούμενο να παραδώσει την έδρα, αλλά και την διαγραφή του Νίκου Νικολόπουλου
από την ΚΟ του ΑΝΕΛ καθώς καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο...

Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία μειώθηκε στους 153 από 155 και με τα «δύσκολα» να έπονται για τη κυβέρνηση Τσίπρα, αφού μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να περάσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων με το φορολογικό των αγροτών και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, συν τον Προϋπολογισμό του κράτους για το 2016.

Μπορεί για το Μέγαρο Μαξίμου η παραίτηση Σακελλαρίδη να ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, ανησυχούν ωστόσο μήπως πυροδοτήσει κύμα αμφισβήτησης στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική που έχει προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτήσεις των δανειστών και η απογευματινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (4.30μ.μ.), αλλά και η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (7.00μ.μ.) θα αποτελέσουν ένα πρώτο τέστ συνοχής.

Είναι γεγονός πάντως ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι μουδιασμένη από τις εξελίξεις καθώς αναιρούνται η μία μετά την άλλη οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι "κόκκινες γραμμές", ενώ παράλληλα διευρύνεται το ψυχικό χάσμα μεταξύ ηγεσίας και βουλευτών.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανησου του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού σήμερα μια μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ο οποίος σε ερώτηση του προς τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Τρύφων Αλεξιάδη για τις 100 δόσεις, εξέφρασε τον προβληματισμό και ανησυχία, όχι μόνο του ιδίου, για το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.

"Που πάμε; Μας πιέζουν να κάνουμε τα αντίθετα από όσα πιστεύουμε. Τι περιμένουμε; Αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη; Θα μπορούμε να ανατρέψουμε όσα ψηφίζουμε; Ο κόσμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις 100 δόσεις, πρέπει να βρούμε μια άλλη ρύθμιση" τόνισε ο κ Καματερός, χαρακτηρίζοντας «δυνάστες» και όχι «δανειστές» τους εκπροσώπους των "θεσμών".

Απαντώντας μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εκφράζοντας την κυβέρνηση εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται θα διευκολύνουν τους πολίτες, τονίζοντας πάντως ότι αντιλαμβάνεται "πλήρως την αγωνία και τη λαϊκή δυσαρέσκεια". Ενώ αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του, μια μέρα μετά την διαγραφή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει την πολιτική της με κομματική πειθαρχία. "Για ότι κάνουμε έχουμε το λαό δίπλα μας, γιατί αν δεν έχουμε τη λαϊκή συναίνεση, είτε περνούν τα μέτρα στη βουλή είτε όχι, έχουν κοντά ποδάρια" σημείωσε, χαρακτηρίζοντας βόμβα που δεν πρέπει να σκάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, τα οποία ανέρχονται στα περίπου 82 δις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι με τους Γ. Σακελλαρίδη και Στ. Παναγούλη, αλλά και τον Ν. Νικολόπουλο "έκλεισε ο κύκλος των διαφωνούντων", ωστόσο κανείς δεν παραβλέπει το γεγονός ότι έρχονται κι άλλα κρίσιμα νομοσχέδια με αιχμή το ασφαλιστικό και βουλευτές όπως η Βασιλική Κατριβάνου και ο Χρήστος Καραγιαννίδης να έχουν μπει ουσιαστικά "υπό παρακολούθηση", ενώ παράλληλα ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων είναι εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων.

Το μικροκλίμα εν τέλει πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου είναι συννεφιασμένο και ίσως γι΄αυτό το λόγο ο κ. Τσίπρας έσπευσε άρον-άρον μια μέρα μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων στο Προεδρικό Μέγαρο για να καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο "στα κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας θέματα, στο Προσφυγικό, στα μεγάλα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά, στο Ονοματολογικό και σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα-ασφαλιστικό-παιδεία-π ρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και θα ήθελα να σας ζητήσω, μέσω του πολιτειακού σας ρόλου, να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια".

Μια κίνηση που από ορισμένους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους εκλαμβάνεται και ως μια πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση διαμόρφωσης όρων συναίνεσης και συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει και σε μια νέα "κυβέρνηση συνεργασίας" από την παρούσα Βουλή! Αν χρειαστεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα