O Mαρινόπουλος και οι…παράπλευρες απώλειες: Starbucks, Μarks & Spencer και Famar

19:05 4/7/2016 - Πηγή: Aixmi

«Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, την 1η Ιουλίου 2016, η οποία επιτρέπει την ένταξη της Μαρινόπουλος σε διαδικασία εξυγίανσης, η διοίκηση της εταιρείας διεξάγει ήδη συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» αναφέρει η εταιρεία σε νέα ανακοίνωσή της.

«Πραγματοποιούμε

κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μιας θετικής λύσης το συντομότερο δυνατόν. Στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τη διευθέτηση των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Σημειώνεται ότι τα καταστήματα Μαρινόπουλος συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τους εργαζομένους και τους προμηθευτές για τη στήριξη τους.

Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων ημερών».

Ωστόσο, πέρα από τις εταιρείες των προμηθευτών της Μαρινόπουλος, επηρεάζονται σε ένα μεγάλο βαθμό και αυτές του ίδιου του ομίλου καθώς η κατάσταση λειτουργεί ως ντόμινο. Μία από τις εταιρείες που πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκποιήσει ο όμιλος, ώστε να βρει ρευστό για να καλύψει τις υποχρεώσεις της είναι και η «Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ», η οποία διαχειρίζεται το σήμα Starbucks στην Ελλάδα και σε άλλες βαλκανικές χώρες.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας o ιδρυτής της αλυσίδας Ηoward Schultz, εντυπωσιάστηκε όταν άκουσε για τα μεγέθη του ομίλου Μαρινόπουλου και την πολυσχιδή δραστηριότητα του που απλωνόταν από τα φάρμακα μέχρι τα ενδύματα και το λιανεμπόριο τροφίμων.
Αν και στρατηγική επιλογή ήταν να αναπτύσσονται αυτόνομα στις τοπικές αγορές στην περίπτωση της Μαρινόπουλος έκανε μία εξαίρεση και του παραχώρησε τα δικαιώματα σχεδόν για το 1/4 της Ευρώπης, καθώς πέρα από τα Βαλκάνια και την Κύπρο σύναψαν συμφωνία master franchise για Ελβετία και Αυστρία.

Δεύτερος στόχος, όπως αναφέρουν πηγές στο insider.gr είναι η εκποίηση της γνωστής επωνυμίας ρούχων και ειδών σπιτιού Marks & Spencer, όπου η Μαρινόπουλος κατέχει ποσοστό της τάξης του 20%. Η συνεργασία Marks & Spencer – Μαρινόπουλου «κρατάει» πάνω από 30χρόνια στη χώρα μας, αφού από το 1990 ο ελληνικός όμιλος είχε το master franchise από τον βρετανικό.

Το πρώτο κατάστημα Marks & Spencer στην Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες του τον Νοέμβριο του 1990. Χρονολογία – σταθμός στη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ήταν το 2008, όταν ο βρετανικός όμιλος απέκτησε το 50% στη Marks&Spencer Marinopoulos BV με τον όμιλο Μαρινόπουλου να διατηρεί το υπόλοιπο 50%. Η κίνηση αυτή είχε ενταχθεί στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του βρετανικού ομίλου για επενδύσεις σε εταιρείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόταν σε επίπεδο franchise, με το σκεπτικό ότι θα πετύχαινε έτσι ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και καλύτερη λειτουργική απόδοση.

Με την έναρξη των οικονομικών προβλημάτων βέβαια, η βρετανική Marks & Spencer προχώρησε στην απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και μείωσε τη συμμετοχή του εταίρου της στο 20% – κι αυτό μόνο για τις δραστηριότητες της γνωστής αλυσίδας στην ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το insider.gr, η Μarks & SpencerΜαρινόπουλος Ελλάδος δέχθηκε «ένεση» από τη μητρική βρετανική εταιρεία μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και σύμβασης μακροχρόνιου δανείου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της εταιρείας. Μάλιστα ο όμιλος Μαρινόπουλος διατήρησε το δικαίωμα απόκτησης επιπλέον ποσοστού, το οποίο μπορούσε να ασκήσει σε βάθος 5 ή 10 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011, ο όμιλος έκλεισε συνολικά 4 καταστήματα στην Ελλάδα και την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης (περιοχή ευθύνης της Marks & Spencer Marinopoulos BV), ενώ ο συνολικός αριθμός του προσωπικού στην Ελλάδα έως τις αρχές Απριλίου του 2011 μειώθηκε στους 495 εργαζομένους από 595 εργαζομένους τον Απρίλιο του 2010.

Φαμάρ

Στο σφυρί φαίνεται να βγαίνει σύμφωνα με το insider.gr και η φαρμακευτική Φαμάρ, το τίμημα της οποίας, σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, υπολογιζόταν στα 400 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με κριτήριο τον όγκο παραγωγής καθώς παράγει φάρμακα και καλλυντικά, για λογαριασμό τρίτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου.

Aκολουθώντας από το 1999 μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, ο όμιλος συγκαταλέγεται πλέον στις τρεις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων, στην Ευρώπη. Το εύρος των δραστηριοτήτων του καλύπτει όλο το φάσμα από την ανάπτυξη προϊόντων, τη διαχείριση πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας, την παραγωγή και συσκευασία φαρμακευτικών και καλλυντικών μορφών ως και την αποθήκευση και φυσική διανομή των έτοιμων προϊόντων. Στο δυναμικό του περιλαμβάνονται δέκα εργοστάσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2014 η ελληνική Φαμάρ κατέγραψε έσοδα (facon) ύψους 125,7 εκατ. ευρώ έναντι 131,5 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένα κατά 4,4%. Επίσης, κατέγραψε μεικτά κέρδη 42,5 εκατ. ευρώ έναντι 48,4 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένα κατά 12,2%.

Ωστόσο, περιορίζοντας δραστικά τις λειτουργικές της δαπάνες και εξασφαλίζοντας σημαντικά χρηματοοικονομικά έσοδα, η επιχείρηση παρουσίασε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 18,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,6 εκατ. ευρώ το 2013, βελτιωμένα κατά 34,2%. Επίσης, παρουσίασε κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 13,8 εκατ. ευρώ έναντι 8,9 εκατ. ευρώ το 2013, βελτιωμένα κατά 54,1%.

Κατόπιν αυτών, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη προ φόρων 9,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2013 (+46%) και μετά την πρόβλεψη για φόρους καθαρά κέρδη 7,165 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2013 (+148,3%).

Keywords
Τυχαία Θέματα