MNI: Η «μυστική» συνάντηση των Θεσμών στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα

00:31 12/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε «πολιτικό αδιέξοδο» έχουν φτάσει οι συζητήσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσον αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως μεταδίδει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου, για να ξεκινήσει η

δεύτερη αξιολόγηση, με το κλείσιμο της οποίας θα μπορεί να γίνει συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Όμως, πηγές του MNI ανέφεραν ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένεται ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει πριν από το τέλος του χρόνου.

Οι αξιωματούχοι διευκρίνισαν μάλιστα ότι δεν βλέπουν ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου, τη στιγμή που ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί – ένας από τους λίγους που υποστηρίζουν άμεση συμφωνία για ελάφρυνση – έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα δεν μπορεί να τεθεί πριν ολοκληρωθεί και αυτός ο κύκλος διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές από την ΕΕ ανέφεραν ότι πλέον η συζήτηση για το χρέος έχει φτάσει σε πολιτικό αδιέξοδο, αναφέροντας μάλιστα ότι στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών, για να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι στους κόλπους των Ευρωπαίων η βούληση για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα «αποδυναμώνεται», παρά το γεγονός ότι πολλά κοινοβούλια στη βόρεια Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Γερμανικού – επικύρωσαν το τρίτο Μνημόνιο με προϋπόθεση τη μελλοντική εμπλοκή του ΔΝΤ.

Το Ταμείο έχει καταστήσει σαφές ότι μία συμφωνία για βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για να προσφέρει νέα δάνεια στην Ελλάδα και έχει ζητήσει την κατάρτιση των απαραίτητων ελαφρύνσεων έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, η συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου προβλέπει ότι αποφάσεις για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, εάν χρειαστούν, θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018. Ο κ. Σόιμπλε είναι ο κύριος υπέρμαχος αυτής της γραμμής, με δεδομένο μάλιστα ότι η Γερμανία έχει ομοσπονδιακές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.

Ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για τον ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας μάλιστα ότι έχει «αποδυναμωθεί» πλέον η διάθεση στην ΕΕ για την εμπλοκή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα