Kάλεσμα στους Ισπανούς να ανοίξουν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες

09:10 16/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Μπορεί η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να δέχεται στη χώρα Σύρους πρόσφυγες κατόπιν πιέσεων των Βρυξελλών, αλλά η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και πολλές άλλες πόλεις που διοικούνται από δημάρχους που ανήκουν στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα ασφαλές δίκτυο φιλοξενίας, για όσους καταφθάνουν στη χώρα τους,

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου ανακοίνωσε την έναρξη μητρώου καταγραφής των οικογενειών που επιθυμούν να ανοίξουν το σπίτι τους στους πρόσφυγες ή απλά να τους βοηθήσουν. Η ανταπόκριση ήταν άμεση και μαζική. Χιλιάδες Καταλανοί

έστειλαν μέσω e-mail τα στοιχεία τους για να συμπεριληφθούν στη λίστα.

Μια ντουζίνα πόλεις έχουν εγγραφεί έως τώρα. Η δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα ψάχνει τρόπους να ανακουφίσει τη δυστυχία τους. Η Βαλένθια σχεδιάζει να ανοίξει καταλύματα έκτακτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και να διαθέσει 110 κοινωνικούς λειτουργούς για να φροντίζουν τα παιδιά. Πολλά τοπικά συμβούλια έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να διαθέσουν κατοικίες που βρίσκονται στα αζήτητα μετά την κρίση που έπληξε την αγορά των ακινήτων. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλες πόλεις όπως η Παμπλόνα, η Σαραγόσα , η Λα Κορούνια και η Μάλαγα.

Η κ. Κολάου χαρακτήρισε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους λόγω πολέμου, τουλάχιστον «ντροπιαστικές» και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το πρόβλημα , με αποτέλεσμα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με το σύστημα των ποσοστώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 χώρες – μέλη, η Ισπανική κυβέρνηση θα φιλοξενήσει επιπλέον 14.931 πρόσφυγες, εκτός από τους 2.379 που είχε αρχικά δηλώσει ότι θα δεχτεί.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στη Μαδρίτη, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μαριάνο Ραχόι είχε υποστηρίξει ότι «η Ισπανία δεν είχε αρνηθεί άσυλο σε κανέναν, ούτε στο παρελθόν, ούτε και τώρα».

Γεγονός είναι ότι η Ισπανία – περισσότερο από πολλά άλλα κράτη- έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορά της. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της Ισπανικής Επιτροπής Βοήθειας για τους Πρόσφυγες, 180.580 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ισπανία τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ 202.645 υπέβαλαν αίτηση στη Γερμανία, μόνο για το 2014.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα