Guardian: Οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας λαμβάνονται στη Φρανκφούρτη

08:04 2/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Όταν ο Άλιστερ Ντάρλινγκ ήρθε αντιμέτωπος με τις ανατριχιαστικές ειδήσεις, το φθινόπωρο του 2008, ότι η Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας ήταν στα πρόθυρα να αναγκαστεί να κλείσει τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών δεν υπήρχε σοβαρή αμφιβολία ότι ήταν καθήκον της Τράπεζας της Αγγλίας να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης

και οι συνάδελφοί του στην Αθήνα έχουν επίσης έρθει αντιμέτωποι με την προοπτική μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης αυτή την εβδομάδα, αλλά οι αποφάσεις – κλειδιά σχετικά με τους όρους στήριξης ή όχι, λαμβάνονται χιλιάδες μίλια μακριά, στη Φρανκφούρτη.

Αυτό είναι το τρομακτικό παρασκήνιο ενάντια στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους ψηφοφόρους, το βράδυ της Τετάρτης, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική του ισχύ με το να απορρίψουν την τελευταία πρόταση των δανειστών για τη διάσωση της χώρας.

Τα υποκαταστήματα των τραπεζών έχουν ήδη κλείσει, ένα ισχυρό σύμβολο για τους πολίτες μιας χώρας όπου η κυβέρνησή της έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Αλλά ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης γνωρίζουν ότι χωρίς την υποστήριξη της ΕΚΤ, τα capital controls και οι περιορισμοί στις αναλήψεις θα μπορούσαν να είναι απλά η αρχή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμέτωπη με ολική οικονομική κατάρρευση.

Όταν η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητο το ύψους του ELA την Κυριακή, έστειλε το μήνυμα ότι η Φρανκφούρτη – και κατ’ επέκταση οι Βρυξέλλες- ίσως ήθελαν να δουν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα να καταρρέει.

Έτσι, ίσως δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πως η ελληνική αποφασιστικότητα αρχίζει να υποχωρεί. Παρά την πύρινη ρητορική, αλλά και την έκκληση προς τον ελληνικό λαό να απορρίψει την πρόταση διάσωσης στο δημοψήφισμα της Κυριακής, διέρρευσε επιστολή του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία αποδέχεται πολλούς από τους όρους της συμφωνίας που η κυβέρνησή του είχε απορρίψει εντόνως μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Το πώς θα ανταποκριθεί ο ελληνικός λαός στην έκκληση του υπουργού Οικονομικών να «δώσει μάχη» εξαρτάται από το κατά πόσον θεωρούν υπεύθυνους τον ίδιο και τους συναδέλφους του ή τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες για τις κλειστές τράπεζες και το ημερήσιο ποσό ανάληψης των 60 ευρώ.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ακόμη και αν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης ενισχύσουν τη θέση τους από ένα ηχηρό «Όχι» στα μέτρα λιτότητας κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής, μπορεί να δυσκολευτούν να πείσουν τη Γερμανία, η οποία θεωρεί πλέον ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη, για να ανοίξει εκ νέου την πόρτα των διαπραγματεύσεων.

Εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πουν « Όχι », τότε ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης σίγουρα θα πρέπει να παραιτηθούν – όπως, πράγματι, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει.

Το Βερολίνο φαίνεται πάντως να έχει αποφασίσει ότι ανεξάρτητα από το μήνυμα που θα στείλει ο ελληνικός λαός στον υπόλοιπο κόσμο, δεν θα υπάρξουν σοβαρές συνομιλίες έως ότου υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στην Αθήνα.

Πηγή: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα