FIGARO: Ο ταχυδακτυλουργός κύριος Μπλάτερ

09:21 28/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Γιόσεφ Μπλάτερ που βρίσκεται στην κορυφή της διοίκησης της FIFA τα τελευταία 17 χρόνια ονειρεύεται άλλα πέντε τη στιγμή που η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου συγκλονίζεται από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της , γράφει η γαλλική le Figaro.

Κλείνοντας τα μάτια για δεκαετίες- υπογραμμίζει η Figaro- στις καταγγελίες για διαφθορά , δωροδοκίες και στημένα παιχνίδια ποιος θα αμφισβητήσει την επανεκλογή του στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν

την Παρασκευή; Ο Μπλάτερ στα 17 χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας του κατόρθωσε να αναπτύξει εμπορικά το διεθνές ποδόσφαιρο πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά κυρίως τις πανάκριβες διαφημίσεις για την προώθηση του παγκοσμίου κυπέλλου.

Η τελευταία οικονομική αναφορά της Ομοσπονδίας για τον οικονομικό κύκλο 2011 – 2014 η FIFA κέρδισε έσοδα της τάξης των 5,7 δισ δολάρια και 1,5 δις δολάρια των ιδίων κεφαλαίων.

Αυτόν το θησαυρό που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια τον αναδιένειμε με γενναιοδωρία για να εξουσιάζει τις ομοσπονδίες επενδύοντας σε έργα για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά συνέπεια- καυτηριάζει η εφημερίδα- ο Σεπ Μπλάτερ ανέπτυξε όλες εκείνες τις διασυνδέσεις που του ήταν απαραίτητες σαν από μηχανής θεοί για να δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης και υποτέλειας μέσα από 40 και πλέον χρόνια καριέρας…Ο Μπλάτερ ήταν διευθυντής προγραμμάτων ανάπτυξης , γενικός γραμματέας και στο τέλος έγινε πρόεδρος της FIFA από το 1998.

Παρά τις καταγγελίες για σκάνδαλα διαφθοράς που στιγμάτισαν το θεσμό της FIFA ο ακλόνητος πρόεδρος φαινόταν να έχει όλους τους άσους στο μανίκι για να συνεχίσει την «αποστολή» του, υπογραμμίζει με νόημα η γαλλική εφημερίδα.Στην κορυφή μιας αυτοκρατορίας όπου ο ήλιος δε δύει ποτέ με 209 ενώσεις μέλη , η Διεθνής Ομοσπονδία ποδοσφαίρου μετράει περισσότερα μέλη και από τον ΟΗΕ.

Ο Ελβετός , εγκάρδιος και καταδεκτικός πάντα μεταμορφώθηκε σε ένα αδίστακτο πολιτικό «ζώο» που έβλεπε τον ευατό του ως ευεργέτη της ανθρωπότητας ικανό να λύνει γεωπολιτικές εντάσεις κουνώντας τη σημαία του « ευ αγωνίζεσθαι» που – χωρίς καμία ειρωνία – έγινε γραφείο ανταλλαγμάτων της FIFA,τονίζει το άρθρο.

O πρόεδρος αδιαφορεί για την υποβαθμισμένη εικόνα του θεσμικού οργάνου που εκπροσωπεί από τη στιγμή που ικανοποιείται ο ναρκισσισμός του.

Το όνειρο του να γίνει διάσημος –γιος ενός επιστάτη και μιας νοικοκυράς από το μικρό χωριό Βαλέ της Ελβετίας- δεν άφησε ποτέ τον Μπλάτερ να εφησυχάσει και τον οδήγησε να αντιμετωπίσει ακόμα και τις πιο εκρηκτικές καταστάσεις με περισσή ψυχραιμία.

Το 2011 όταν κάτω από τουλάχιστον παράξενες συνθήκες όλοι οι συνυποψήφιοι του υποχωρούσαν από τη διεκδίκηση της προεδρίας της FIFA αφήνοντας ως μοναδικό του αντίπαλο, τον Καταριανό Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ και οι εφημερίδες βοούσαν για σκάνδαλο δωροδοκίας ο Μπλάτερ απόλυτα ήρεμος αναρωτιόταν « Για ποια κρίση του θεσμού μου μιλάτε;»

Η δίψα του να παραμείνει στην εξουσία τον έκανε να υποσχεθεί στις εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις 250 χιλιάδες δολάρια κάθε χρόνο στα οποία θα πρόσθεται 500 χιλιάδες δολάρια μπόνους για να χρηματοδοτήσουν τη βελτίωση των αθλητικών τους εγκαταστάσεων.

Αλλά αυτό το πελατειακό σύστημα είναι η μητέρα όλων των κακών.Με την πλήρη υποτέλεια και αφοσίωση στο χρήμα ενάντια στην τιμωρία η FIFA ευνόησε το έδαφος να εξαγοράζονται ορισμένα μέλη της για εκατομμύρια δολάρια..

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ασύδοτης εξουσίας του Μπλάτερ ήταν όταν αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει την αναφορά του αμερικανού ομοσπονδιακού δικαστή, Μάικλ Γκαρσία για τον τρόπο που έγινε η επιλογή των χωρών που θα διεξαχθεί το Μουντιάλ το 2018 και το 2022.

Μετά από όλα αυτά θα μπορέσει ο Μπλάτερ με τα ταχυδακτυλουργικά του κόλπα να επανακτήσει τη χαμένη τιμή της αξιοπρέπειας αυτού του σημαντικού θεσμού την οποία έχει τόσο ανάγκη ή θα αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη, καταλήγει το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας…

Keywords
Τυχαία Θέματα