Eurogroup προς Ελλάδα: Εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα

14:28 9/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε καλό κλίμα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο Eurogroup, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στην Ελλάδα τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα

βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Πηγή του υπουργείου ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων.

Tο Eurogroup έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα να εφαρμοστούν άμεσα τα προαπαιτούμενα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, -ως απαραίτητων στοιχείων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ – αλλά απομένουν ακόμη αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο» σημείωε και συμπλήρωσε πως όλοι μαζί οι υπουργοί ενθάρρυναν την Ελλάδα να επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των προαπαιτουμένων έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Επίσης, ο κ. Ντάισελμπλουμ φάνηκε αισιόδοξος για την πρόοδο και την πορεία της Ευρωζώνης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωομάδας έκοψε τη συζήτηση για τυχόν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5%. «Δεν ξανασυζητείται το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στη τήρηση των αποφάσεων που λάβαμε τον Μάιο» είπε χαρακτηριστικά.

O Eπίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης των YΠΟΙΚ στην Μπρατισλάβα δήλωσε «αισιόδοξος» γιατί ενώ υπάρχει ακόμα δουλειά που απομένει να γίνει και μάλιστα «απαιτητική», η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει σε μία περίοδο «ανάπτυξης», κάνοντας πραγματικότητα το «success story».

Αναφερόμενος στα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της. «Χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να εξισορροπηθούν από την ενταντικοποίηση και την επιτάχυνση των τελευταίων ημερών», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται «δραματοποίηση της κατάστασης», καθώς υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους εντός του χρονοδιαγράμματος.

Κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε: «Πρώτα η υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μετά η πληρωμή προς την Ελλάδα. Δεν είναι παράξενο η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος«.

Ο υπ. Οικονομικών της Σλοβακίας και οικοδεσπότης της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, Πίτερ Κάζιμιρ είπε από την πλευρά του: «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά απομένουν πολλά περισσότερα».

Επίσης, ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, υπογράμμισε: «Δεν είναι καλό πράγμα οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αποδεσμεύσουμε τις επόμενες δόσεις χωρίς την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων».

Keywords
Τυχαία Θέματα