Bελγικός Τύπος: «Τελευταία ευκαιρία» για το Κυπριακό η διάσκεψη της Γενεύης

15:29 10/1/2017 - Πηγή: Aixmi

«Τελευταία ευκαιρία» για τη λήξη της τουρκικής κατοχής και επίλυση του Κυπριακού θεωρεί ο βελγικός Τύπος τη διάσκεψη της Γενεύης.

Σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου» η βελγική εφημερίδα «De Tijd» εκτιμά ότι το κλειδί της λύσης έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διερωτάται κατά πόσον ο Τούρκος Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να φτάσει σε έναν συμβιβασμό.

Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη θεωρεί από την πλευρά της την συμφωνία η «De Morgen», σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Κρίσιμη εβδομάδα για την επανένωση της Κύπρου». Επισημαίνεται

ότι για πολλούς είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο σημειώνεται πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να υπάρξει μια ακόμα αποτυχία, καθώς και στις δύο κοινότητες υπάρχουν πρόσωπα ή και κόμματα που έχουν κάθε συμφέρον να διαιωνίζεται το σημερινό αδιέξοδο, ενώ για να έχουν αίσια έκβαση οι συνομιλίες πρέπει να ξεπεραστούν ιδιαίτερα ακανθώδη ζητήματα όπως αυτό της ασφάλειας-εγγυήσεων.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, μια ενωμένη Κύπρος θα δώσει ισχυρή ώθηση στην Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις συμβάλλοντας και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η προοπτική αρμονικής συνύπαρξης και ομαλής συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων, δηλαδή χριστιανών και μουσουλμάνων, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα, παρατηρεί η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα