76 χρόνια από τη μυθική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος»

14:52 15/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Τέτοια μέρα το 1939 έκανε πρεμιέρα η ταινία που έμελλε να γίνει η εμπορικότερη στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο τίτλος της, Όσα Παίρνει ο Άνεμος, και βάση της το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ.

Η ιστορία της επικής ταινίας ξεκινούσε από τις παραμονές του αμερικανικού εμφυλίου το 1861 και πήγαινε έως την την περίοδο ανασυγκρότησης του αμερικανικού νότου. Είχε πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και παραγωγό τον

φημισμένο Ντέιβιντ Ο’Σέλζνικ. Βραβεύτηκε με 8 Όσκαρ και έχει κόψει τα περισσότερα εισιτήρια από οποιαδήποτε άλλη ταινία.

Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου το 1936, ο Σέλζνικ αγόρασε τα δικαιώματα έναντι 50.000 δολαρίων. Ακολούθησαν τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων άλλαξε τρεις σκηνοθέτες, ισάριθμο περίπου αριθμό σεναριογράφων και ασχολήθηκε ενεργά με την ανεύρεση των κατάλληλων ηθοποιών για τους κεντρικούς ρόλους. Αρχικά πρότεινε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Γκάρυ Κούπερ, εκείνος όμως τον απέρριψε. Φαβορί για τον ρόλο της Σκάρλετ Ο΄Χάρα ήταν η Μπέτι Ντέιβις και η Λουσίλ Μπολ, όταν όμως ο δαιμόνιος παραγωγός συνάντησε τη ΒίβιαΝ Λι την ξεχώρισε αμέσως.

Η ταινία έλαβε 13 υποψηφιότητες για τα βραβεία της ακαδημίας του αμερικανικού κινηματογράφου, σπάζοντας το ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες (το «Όλα για την Εύα» και ο «Τιτανικός» είναι οι μόνες ταινίες που κατάφεραν να ξεπεράσουν το «Όσα παίρνει ο άνεμος», αποσπώντας 14 υποψηφιότητες).

Πήρε τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄Γυναικείου ρόλου, Β΄Γυναικείου ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Σκηνογραφίας.

Keywords
Αναζητήσεις
osa pairnei o anemos tainia
Τυχαία Θέματα