Κορονοϊός: Έτσι εξαπλώνεται η υποπαραλλαγή «Κράκεν» σε ολόκληρο τον κόσμο – Εντυπωσιακό time lapse

11:29 6/1/2023 - Πηγή: Enikos

Διεθνής επαγρύπνηση επικρατεί για τον κορονοϊό και για το στέλεχος ΧΒΒ.1.5, γνωστό και ως «Κράκεν» καθώς είναι το πιο μεταδοτικό.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα καθώς με τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, ναι μεν δεν υπάρχουν ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένη θνησιμότητα, όμως, δεν αποκλείεται να έχει φτάσει και στη χώρα μας το υπερμεταδοτικό στέλεχος.

Όπως άλλωστε είπε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης στον ΑΝΤ1,

«αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία να ψάξουμε αναδρομικά. Μπορεί να έχει φτάσει σε πολύ μικρό αριθμό, ακόμα όμως το ψάχνουμε».

Ανησυχία όμως έχει προκληθεί και με την κατάσταση στην Κίνα, κάτι που φάνηκε και από τις συστάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. για την προστασία από την πανδημία, που και η Ελλάδα υιοθετεί.

Η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

«Ανησυχούμε για το πλεονέκτημά της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν», ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.

Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.

Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν πάντως ασαφές κατά πόσο η ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε ενδείξεις ότι η σοβαρότητα έχει αλλάξει με τη ΧΒΒ.1.5. Όμως ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να παρακολουθεί την εξάπλωσή της, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς.

Πάντως αν και η ΧΒΒ.1.5 κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, η οποία πλέον «ενοχοποιείται» μόλις για το 3,7% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Τα συμπτώματα και οι εκτιμήσεις

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, αν και αυτό χρήζει επιβεβαίωσης από τους επιστήμονες. Φαίνεται πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.

Η ΧΒΒ1.5. είναι παρακλάδι της ΧΒΒ που εμφανίστηκε το 2022. Η ΧΒΒ.1.5 διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα.

Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό – αν και όχι βέβαιο – ότι η ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.

Πώς η υποπαραλλαγή Κράκεν του κορονοϊού εξαπλώνεται στον κόσμο

Η Daily Mail δημοσιεύει επίσης ένα εντυπωσιακό time lapse εξάπλωσης της υποπαραλλαγής «Κράκεν» που δημιουργήθηκε από τον ειδικό στην οπτικοποίηση δεδομένων Mike Honey, με έδρα τη Μελβούρνη, με βάση στοιχεία από την παγκόσμια βάση δεδομένων παθογόνων Gisaid.

Γιατί ονομάστηκε «Κράκεν»

Η ονομασία «Κράκεν» δόθηκε στο νέο στέλεχος από το γνωστό τέρας της σκανδιναβικής μυθολογίας λόγω της «ακραίας μεταδοτικότητάς» της.

Προτάθηκε για πρώτη φορά στο Twitter από τον εξελικτικό βιολόγο καθηγητή T. Ryan Gregory. To «Κράκεν» προέρχεται από τη σκανδιναβική λαογραφία και ήταν ένα θαλάσσιο τέρας με πολλά πλοκάμια, το οποίο κατέστρεφε ολόκληρα πλοία και παρέσυρε τους ναυτικούς στον θάνατο.

Ο ιός XBB.1.5 είναι υποπαραλλαγή της Όμικρον και γι’ αυτό δεν έχει δικό του ελληνικό γράμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Κράκεν, – Εντυπωσιακό,koronoios, kraken, – entyposiako