Βρυξέλλες-Δανειακό πρόγραμμα: Υπογραφή 5 συμβάσεων για την εφαρμογή του PSI

20:00 1/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Το μνημόνιο συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς τη χώρα, υπέγραψαν στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο επίτροπος Όλι Ρεν. Το μνημόνιο,
προσυπογράφει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ενώ σε αυτό επισυνάπτονται οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον πρόεδρο του Eurogroup.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε, μαζί με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, τις πέντε κρίσιμες συμβάσεις για την εφαρμογή του PSI. Ειδικότερα, πρόκειται για:

- Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

- Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει ο EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα, για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI

- Τη σύμβαση για τα 30 δισ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων

- Τη σύμβαση για την κάλυψη από τον EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους έως στιγμής, και

- Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα, που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI.

Τις συμβάσεις αυτές προσυπέγραψε ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ την πρώτη από αυτές και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η υπογραφή των συμβάσεων αυτών στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα, ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρυξέλλες-Δανειακό, Υπογραφή 5, PSI,vryxelles-daneiako, ypografi 5, PSI