Βρυξέλλες: Απαραβάτος όρος του Μνημονίου, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

12:45 1/3/2013 - Πηγή: E-Typos

Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο είναι απαράβατος όρος για τους εταίρους, οι οποίοι θεωρούν αδιανόητη μια υπαναχώρηση της Ελλάδας, η οποία έχει δεσμευθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Την επισήμανση αυτή, που είχε και μορφή προειδοποίησης στην Αθήνα, έκανε χθες στις Βρυξέλλες
ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος χαρακτήρισε για το λόγο αυτό πολύ σημαντική την παρούσα αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα.
Λίγο νωρίτερα, σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ουίλιαμ Μάρεϊ. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε 25.000 απολύσεις, ο κ. Μάρεϊ είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να καταρτίσει νέα οργανογράμματα για τα υπουργεία και ότι στο βαθμό που θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό από τα νέα οργανογράμματα μπορεί να γίνουν απολύσεις, «αλλά δεν έχουμε ακόμα συζητήσει συγκεκριμένους αριθμούς με την κυβέρνηση».
Η Τρόικα, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, αυτή τη φορά και σε αντίθεση με τις προηγούμενες δεν θα επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά, αλλά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προσδιόρισε στη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, στη δημόσια διοίκηση και το φορολογικό.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα πρέπει να παρουσιαστούν τα οργανογράμματα ανά υπουργείο το τρέχον τρίμηνο, όπου θα αναφέρονται οι θέσεις που καταργούνται και οι τριμηνιαίοι στόχοι για αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014.
«Γνωρίζουμε ότι ένα μικρό κόμμα (ΔΗΜ.ΑΡ.) που συμμετέχει στην κυβέρνηση έχει διαφορετική θέση», ανέφερε ο αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξουν αντιδράσεις στην έξοδο από τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, τότε παραβιάζεται το Μνημόνιο και αυτό θα ήταν ανεύθυνο. «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πρότεινε ως εναλλακτική λύση την αναζήτηση άλλων μέτρων από αυτό της αποχώρησης από το διογκωμένο δημόσιο τομέα, κάτι τέτοιο για μένα θα ήταν εντελώς αδιανόητο», τόνισε.
Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εurogroup την προσεχή Δευτέρα, είπε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για την Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας, προσθέτοντας ότι θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων των υπουργών με την Τρόικα και τον κ. Στουρνάρα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ θα συζητηθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κατά πόσο η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται ή όχι και στην ύφεση, υπογράμμισε ότι αυτό θα το αξιολογήσει και θα αποφανθεί η Τρόικα.

Για Κύπρο

Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα το θέμα της στήριξης της Κύπρου. «Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη στήριξη της Κύπρου», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι την προσεχή εβδομάδα η Τρόικα θα βρίσκεται στην Κύπρο για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης σχετικά με το Μνημόνιο.
Πάντως, ο εκπρόσωπος θεωρεί ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να αναμένουμε σημαντικές εξελίξεις τη Δευτέρα, δεδομένου, όπως είπε, ότι όσο έμπειρος κι αν είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα είναι έτοιμος.
Τη Δευτέρα θα γίνει συζήτηση και στο τέλος αυτής θα υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για τα επόμενα στάδια της διαπραγμάτευσης.
Ο αξιωματούχος θεωρεί ότι τα ανοικτά θέματα είναι γνωστά, πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξέπλυμα χρήματος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδείξει θετική διάθεση στα θέματα αυτά.
Εκτίμησε στη συνέχεια ότι η εφαρμογή από την Κύπρο των μέτρων του προσχεδίου του Μνημονίου που διαπραγματεύθηκε η Τρόικα με την προηγούμενη κυβέρνηση, κυρίως στον Προϋπολογισμό του 2013, θα διευκολύνει την κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Τρόικας και της Λευκωσίας.
Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που σημειώθηκε στην επίτευξη συμφωνίας, τόνισε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τη διάθεση.
Οταν λένε ότι στην Ε.Ε. δεν υπάρχει αριθμός τηλεφώνου για να βρει ο ένας τον άλλο, αυτό ισχύει για την προηγούμενη κυβέρνηση, κατέληξε με ειρωνεία ο αξιωματούχος αφήνοντας αιχμές στον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Πάντως, οι εξελίξεις στην Ιταλία φαίνεται ότι επιταχύνουν τις διαδικασίες ικανοποίησης επιμέρους αιτημάτων χωρών της ευρωζώνης, προφανώς γιατί η Κομισιόν και το Βερολίνο επιθυμούν να επιλύσουν τα περιφερειακά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι στην τελική φάση ικανοποίησης βρίσκεται το κοινό αίτημα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, να τύχουν ανάλογης μεταχείρισης με την Ελλάδα στο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου της αποπληρωμής των δανείων που έλαβαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι δύο χώρες εφαρμόζουν με επιμέλεια τα προγράμματά τους, που σημαίνει ότι υπάρχει θετική διάθεση από τους άλλους εταίρους να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημά τους, ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ανοιχτό «παράθυρο» άφησε και για το ενδεχόμενο να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων χωρών της ευρωζώνης (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία), επισημαίνοντας ότι αυτό θα εξεταστεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενες χώρες υποβάλουν αιτιολογημένο αίτημα στην Κομισιόν.
Τέλος, ανοιχτό άφησε επίσης και το θέμα της αναδρομικής ισχύος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ενδιαφέρει άμεσα την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Βρυξέλλες, του ανταποκριτή μας Νίκου Μπέλλου

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα