Τουρκία: Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται - "Εξομαλύνεται" η κατάσταση κατά τον Ερντογάν

23:33 3/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 22.43

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Ραμπάτ του Μαρόκου ότι η κατάσταση στη χώρα του "εξομαλύνεται".
"Η κατάσταση ήδη εξομαλύνεται (...). Επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή μου (στο Μάγρεμπ) τα προβλήματα θα ρυθμιστούν", είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις διαδηλώσεις. "Στην αρχή,
το πρόβλημα με τα δέντρα προκάλεσε τα γεγονότα. Όμως στη συνέχεια οι διαδηλωτές παρακινήθηκαν από ανθρώπους που δεν κέρδισαν στις εκλογές", σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις συμβιβαστικές δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αδιάλλακτος: "Δεν ξέρω τι είπε ο πρόεδρος, όμως για μένα η δημοκρατία προέρχεται από τις κάλπες", είπε.

Νωρίτερα, ο Γκιουλ είχε δηλώσει ότι "η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να νικήσεις στις εκλογές" και χαρακτήρισε "απόλυτα φυσικό" να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις οι ειρηνικοί διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις πάντως συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Το απόγευμα η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει με δακρυγόνα τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Μπεσίκτας, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο. Την ίδια ώρα, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονταν προς την πλατεία Ταξίμ, κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ταγίπ παραιτήσου!"

Στην Άγκυρα, στην πλατεία Κιζιλάι, όπου συγκεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, αστυνομικοί επενέβησαν για να διαλύσουν μια διαδήλωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως μαθητών και φοιτητών.

Ενημέρωση 18.08

Κάνοντας χρήση δακρυγόνων η αστυνομία επιχείρησε και πάλι απόψε να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης, καθώς συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Το σαββατοκύριακο είχαν σημειωθεί και πάλι βίαια επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών είχαν σημειωθεί στη συνοικία που απέχει ελάχιστα από το πρωθυπουργικό γραφείο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη.



​​
Keywords
Τυχαία Θέματα