Τουρκία: Άρχισε η δίκη του στρατηγού Μπασμπούγ

14:05 26/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ ύψωσε τη γροθιά του και χαιρέτισε τους υποστηρικτές του κατά την εμφάνισή του σήμερα ενώπιον δικαστηρίου με κατηγορίες για τρομοκρατία σε μια ιστορική δίκη που καταδεικνύει τη μείωση της ισχύος ενός στρατού ο οποίος βρισκόταν κάποτε υπεράνω των πολιτικών ηγετών της χώρας.

Το δικαστήριο, το οποίο συνεδριάζει στη φυλακή υψηλής ασφαλείας του Σιλιβρί, υπογράμμισε αυτή την υποχώρηση της θέσης του στρατού απορρίπτοντας το πρώτο αίτημα του στρατηγού Μπασμπούγ να εξεταστεί η υπόθεσή του
από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπασμπούγ, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων από το 2008 ως το 2010, κατηγορείται ότι ήταν επικεφαλής ενός μυστικού δικτύου με την ονομασία "Εργκενεκόν", το οποίο φέρεται ότι βρισκόταν πίσω από μια σειρά αναπόδεικτων μέχρι σήμερα συνωμοσιών κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο δικηγόρος του ωστόσο δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως η υπόθεση δεν έχει στόχο μόνο τον Μπασμπούγ, αλλά επίσης "τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και, σε πολιτικούς όρους, ακόμη και το κράτος".

Ο Μπασμπούγ μίλησε με συγγενείς και φίλους του στη διάρκεια ενός διαλείμματος, λέγοντάς τους πως η υγεία του είναι καλή, ενώ αντάλλαξε χαιρετισμούς και με πρώην συναδέλφους του.

Ένας του είπε: "Ο τουρκικός στρατός ουδέποτε ηττήθηκε". "Φυσικά, όλα αυτά θα περάσουν", του απάντησε ο Μπασμπούγ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση κωμικοτραγική όταν τέθηκε υπό κράτηση, τον Ιανουάριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα