Ανοίγει η κλειστή πόλη της Αμμόχωστου υπό τουρκική διοίκηση

Στο άνοιγμα της Αμμόχωστου για επανεγκατάσταση υπό τουρκικό έλεγχο όσων Ελληνοκύπριων έχουν εκεί περιουσία, θα προχωρήσει η Τουρκία, μόλις αναλάβει η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύει η εφημερίδα Μιλιέτ.

Η πληροφορία αυτή έρχεται λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συνάντηση που είχαν ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν στην οποία συζητήθηκε και το κυπριακό.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες

για το μονομερές άνοιγμα των Βαρωσίων, ενώ ετοιμάζεται και έκθεση στην οποία καταγράφεται ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίκλειστη πόλη και που θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Τα όποια νομικά προβλήματα προκύπτουν θα επιλύονται στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ένα ζήτημα το οποίο μένει να καθοριστεί είναι ο αριθμός των νεκρών.

Σε αυτή την πληροφορία δεν έχει υπάρξει απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας πρότεινε την επιστροφή της Αμμοχώστου και την επαναλειτουργία του λιμανιού στα Βαρώσια υπό διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αμμόχωστος κατελήφθη από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια του Αττίλα 2, ενώ η πόλη υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας. Έκτοτε παραμένει πόλη φάντασμα, με τους Τούρκους εισβολείς να απαγορεύουν την πρόσβαση. Έως τώρα ήταν το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Λευκωσία στο κεφάλαιο του περιουσιακού.

πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα