Το νέο στίγμα της κυβέρνησης

18:03 6/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Είναι γεγονός ότι το μήνυμα για αλλαγή πολιτικής που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης των ευρωεκλογών έχει αναλυθεί πλήρως από τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Είναι, όμως, εξίσου σαφές ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση δεν πρέπει να συνδέονται με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά με τα θετικά δεδομένα στην ελληνική οικονομία και το κλίμα ανάκαμψης, τα οποία είναι ανάγκη να υποστηριχθούν από νέα πρόσωπα, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Γίνεται αντιληπτό ότι στόχος
των αλλαγών στο υπουργικό σχήμα δεν είναι μόνο να βελτιωθεί το επίπεδο λειτουργίας της κυβέρνησης, να διορθωθούν προβλήματα και αρρυθμίες, όσο, κυρίως, να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο οι δύο μεγάλες προκλήσεις, από τις οποίες θα κριθεί η επιτυχία της νέας κυβέρνησης και θα εξαρτηθεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και τη σταδιακή έξοδο από την κρίση.

Το κρίσιμο ζήτημα που θα κληθεί να χειριστεί η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά από το προσεχές φθινόπωρο αφορά στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Και μπορεί η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της ως όπλο τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος χρειάζεται η καλύτερη διαπραγματευτική ομάδα που θα αποτελείται από τους ικανότερους και πιο αποτελεσματικούς.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα στο οποίο θα κληθούν οι νέοι υπουργοί να δώσουν άμεσα το στίγμα τους αφορά στην αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και της διόρθωσης των αδικιών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει παρέκκλιση από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Είναι ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα εξαλείψουν τις αβελτηρίες, θα καταργήσουν τη γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον πολίτη και αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, θα περιορίσουν την ακρίβεια, θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσουν δραστικά την υπέρογκη φορολογία και θα αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο τη φοροδιαφυγή.

Εφόσον συμβούν αυτά, είναι βέβαιο ότι και η αγορά θα ανασάνει και η κοινωνία θα ανακουφιστεί, αλλά και ο κρατικός κορβανάς θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερα έσοδα από αυτά που σήμερα αντλεί από την υψηλή φορολογία και την περικοπή των εισοδημάτων. Γι’ αυτό, έχει σημασία και η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο μπορεί να έχει ως χρονικό ορόσημο την προεδρική εκλογή, αλλά μπορεί να είναι με προοπτική έως το τέλος της τετραετίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα