Κυβέρνηση: Διόρθωση των αδικιών που έγιναν και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου

17:59 6/6/2014 - Πηγή: E-Typos


Με βασικό στόχο την τήρηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματοςμ, αλλά και τη διόρθωση των αδικιών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, κινείται ο Αντώνης Σαμαράς, προχωρώντας παράλληλα και στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως στόχος των αλλαγών αυτών είναι να βελτιωθεί το επίπεδο της λειτουργίας της κυβέρνησης, να διορθωθούν προβλήματα και αρρυθμίες, κυρίως όμως, όπως λένε, να μην ξεφύγει η χώρα από το δρόμο της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση.

Ο
Αντώνης Σαμαράς έχει καταλήξει στους βασικούς άξονες του νέου κυβερνητικού σχήματος εδώ και αρκετές μέρες, θέλησε όμως να κρατήσει τα χαρτιά του κλειστά μέχρι και την ανακοίνωση των ονομάτων. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συνδέουν τις αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο με το εκλογικό αποτέλεσμα και ξεκαθαρίζουν πως τα νέα δεδομένα στην ελληνική οικονομία και το κλίμα ανάκαμψης που υπάρχει θα πρέπει να υποστηριχθεί από νέα πρόσωπα. Τονίζουν μάλιστα πως ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό εδώ και αρκετό καιρό και ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι όμως σαφές πως η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και τα μηνύματα που έστειλε η κοινωνία έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Μαξίμου και έχουν αναλυθεί πλήρως.

Νίκη στους δήμους

Οσον αφορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στη Ν.Δ. εκτιμούν πως εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως η κοινωνία στήριξε τη στρατηγική του κόμματος και επέλεξε πρόσωπα με αυτοδιοικητική ατζέντα και όχι αυστηρά πολιτικά πρόσωπα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζουν έτσι πως οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της Ν.Δ. κέρδισαν την πλειοψηφία των περιφερειών και των δήμων της χώρας. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι που είχαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας κέρδισαν 165 δήμους, ποσοστό που ξεπερνά το 50% επί του συνόλου, σε αντίθεση με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε 19 μόλις δήμους, ποσοστό 5,9% επί του συνόλου της χώρας.

Το μήνυμα των ευρωεκλογών
Από εκεί και πέρα, ουσιαστικότερη βαρύτητα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Λεωφόρο Συγγρού δίνουν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο και επηρεάζει τις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά και στον ανασχηματισμό. Ετσι, στη Ν.Δ. εκτιμούν πως ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς απέτυχε να πείσει τους πολίτες να ρίξουν την κυβέρνηση. «Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν στις 25 για να φύγει η κυβέρνηση στις 26. Και οι πολίτες ψήφισαν να παραμείνει η κυβέρνηση», τονίζει συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παραδέχεται πάντως πως η κοινωνία έστειλε μήνυμα και στην κυβέρνηση για αποκατάσταση των αδικιών. «Οι πολίτες έστειλαν μήνυμα αλλά δεν διάλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να κυβερνήσει», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει το πολιτικό διακύβευμα στις εκλογές, κάτι που απέρριψε ο ελληνικός λαός.

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πως έχασαν ψήφους καθώς χρειάστηκε τα τελευταία χρόνια να ληφθούν πολύ δύσκολες αποφάσεις, θεωρούν όμως πως με τη βελτίωση του κλίματος αυτή η εικόνα μπορεί σύντομα να ανατραπεί. Σε αυτή τη λογική η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και πλέον ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, θα δώσει το μήνυμα της ανάγκης επιτάχυνσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, με παράλληλη ανακούφιση των ευαίσθητα κοινωνικών ομάδων και κυρίως όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του αναμένεται να επισημάνει πως η κυβέρνηση δίνει και θα συνεχίσει να δίνει κάθε μέρα τη μάχη της, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας και μάλιστα θα επισημάνει πως το επόμενο διάστημα τα θετικά μηνύματα -που αποτυπώνονται πλέον σε νούμερα- θα αρχίσουν να περνούν και σε επίπεδο κοινωνίας.

Εκπλήρωση υποσχέσεων
Για τον ίδιο είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει στη διόρθωση των αδικιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ενώ θα συνεχίζονται να δίνονται στοχευμένες ελαφρύνσεις, χωρίς πάντως, όπως τονίζει, να βρεθεί η χώρα πάλι σε κίνδυνο και η οικονομία σε κρίση ελλειμμάτων. Στην παρέμβασή του μάλιστα στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από όλους σκληρή δουλειά, καλύτερη συνεννόηση και συνεργασία, ενώ θα τους στείλει το μήνυμα να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. «Δεν τάζουμε αυτά που δεν έχουμε να δώσουμε, δεν παραβλέπουμε αυτά που μπορούμε να δώσουμε και δεν ξεχνούμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί», θα είναι ουσιαστικά το μήνυμά του, ο οποίος και θεωρεί πως η κατάσταση από εδώ και πέρα θα βελτιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σε πολλούς τομείς.

Στοχευμένα μέτρα για ανακούφιση της κοινωνίας
Ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσει και πάλι έμφαση στη μάχη κατά της ανεργίας επισημαίνοντας πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τον Φεβρουάριο έχει σημειώσει πτώση 1,2%. Παράλληλα και έχοντας αναλύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, στην κυβέρνηση θα επιταχύνουν τις δράσεις που είχαν ήδη προετοιμάσει εδώ και καιρό και στόχο έχουν την ανακούφιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων όπου η Ν.Δ. έχασε υψηλότερα του αναμενομένου ποσοστά.
Για παράδειγμα, θα τρέξουν τα προγράμματα για τους αγρότες, όπως είναι η κάρτα πετρελαίου και η μείωση του εργασιακού κόστους για τους εποχικούς αλλοδαπούς εργάτες. Για τη μεσαία τάξη προγραμματίζονται μειώσεις στη φορολογία, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι και η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως έγινε στην εστίαση.

Κοιτώντας προς τους ανεξάρτητους
Στο Μαξίμου θεωρούν πως το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα προσδώσει μια νέα δυναμική στην κυβέρνηση. Παράλληλα, εκτιμούν πως με τα θετικά μηνύματα για την οικονομία από το εξωτερικό όσον αφορά και στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, στην αύξηση του τουρισμού τους επόμενους μήνες αλλά και στη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών, το κλίμα σε επίπεδο κονωνίας για την κυβέρνηση θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Σε δεύτερη φάση, ο Αντώνης Σαμαράς θα δρομολογήσει και τις διαδικασίες για την ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Ν.Δ. αλλά και της συγκυβέρνησης. Στο Μαξίμου παρακολουθούν πολύ στενά τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κόμματα, όπως η ΔΗ.ΜΑΡ. και οι ΑΝ.ΕΛ., και προφανώς προσβλέπουν στη στήριξη βουλευτών που ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί είτε σκοπεύουν να κάνουν κάτι τέτοιο το επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής που κυκλοφορεί λόγω του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος, από το Σάββατο 7 Ιουνίου
Keywords
Τυχαία Θέματα