Το STRATFOR στον ΕΤτΚ: Η Χεζμπολάχ παίρνει "μαθήματα" από την επιδρομή στη Γάζα

19:08 26/7/2014 - Πηγή: E-Typos
Οσο η Χεζμπολάχ είναι σε θέση ακόμα να παίρνει μαθήματα από την τρέχουσα χερσαία επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και από προηγούμενες επιχειρήσεις, όπως την «Επιχείρηση Πυλώνες Αμυνας» και αντίστοιχα την «Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι» (Cast Lead), αναγνωρίζει ότι μια σύγκρουση με το Ισραήλ στον Λίβανο θα είναι αρκετά διαφορετική εξαιτίας των μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένης και της γεωγραφίας και του πεδίου της μάχης.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έμαθαν πολλά από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006. Για τον ισραηλινό στρατό, ήταν ξεκάθαρο ότι
από μόνη της η δύναμη από αέρος δεν θα μπορούσε να σταματήσει ή, έστω, να περιορίσει σημαντικά την εκτόξευση ρουκετών της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, η Χεζμπολάχ ήταν σε θέση να εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος μέχρι την τελευταία ημέρα της σύγκρουσης και από τότε οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα κατάφεραν να ενισχύσουν μόνο τις ανάγκες των χερσαίων δυνάμεων. Στο μεταξύ, το απόθεμα πυραύλων της Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, αντιπροσωπεύοντας περίπου 10 φορές πιο πάνω το οπλοστάσιο με το οποίο οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ μάχονται στην «Επιχείρηση Προστατευτική Αιχμή». Σε σύγκριση με τους μαχητές που δραστηριοποιούνται στη Γάζα, η Χεζμπολάχ διαθέτει μια πολύ καλύτερη γραμμή τροφοδότησης για την αναπλήρωση των πόρων της με σχετική ελευθερία δράσης.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το ισραηλινό αμυντικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dome), ενώ φαινομενικά εθεωρείτο αποτελεσματικό εναντίον των επιθέσεων με ρουκέτες από τους μαχητές της Γάζας, θα ήταν απίθανο να λειτουργήσει αποτελεσματικά και εναντίον της Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει το χώρο, τον εξοπλισμό και το προσωπικό για να ξεκινήσει την ταυτόχρονη μαζική ριπή ρουκετών κατά του Ισραήλ, καταστρέφοντας τον περιορισμένο αριθμό μπαταριών του «Σιδερένιου Θόλου». Από την άλλη πλευρά, οι μαχητές της Γάζας -με μικρότερο απόθεμα πυραύλων και έλλειψη στρατηγικού βάθους, καθώς επίσης και με το κυρίαρχο ισραηλινό δίκτυο πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης - σε μεγάλο βαθμό δεν είναι σε θέση να βομβαρδίσουν με μαζικές ριπές.

Μέχρι την έλευση των συστημάτων που χρησιμοποιούν λέιζερ για την πρόωρη πυροδότηση ρουκετών εν πτήσει, η διαφορά κόστους μεταξύ του πυραύλου επίθεσης και των πυραύλων αναχαίτισης σε μεγάλο βαθμό ήταν υπέρ του επιτιθέμενου. Επίσης, το αντίμετρο του Ισραήλ στις ρουκέτες μεγαλύτερου βεληνεκούς και τους βαλλιστικούς πυραύλους της Χεζμπολάχ, το σύστημα David Sling, δεν είναι λειτουργικό και παραμένει μη αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας όπλο.
Η Επιτροπή Winograd, την οποία συνέστησε το Ισραήλ για να πάρει ιδέες από τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, άσκησε σκληρή κριτική στη γρήγορη απόφαση του Ισραήλ να πάει σε πόλεμο, επικρίνοντας έντονα τη διστακτική επιδίωξη της σύγκρουσης, αφ’ ης στιγμής οι ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ενεπλάκησαν (στη σύγκρουση). Για να αντιμετωπίσει το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ και να διατηρήσει την πρωτοβουλία, είναι πιθανό ο ισραηλινός στρατός, σε μια μελλοντική σοβαρή σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, να κάνει μια χερσαία ισχυρή επίθεση στον νότιο Λίβανο.

Μια νέα ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα έχει στόχο τη διατάραξη και την υποβάθμιση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ, καθαρίζοντας παράλληλα τις περιοχές εκτόξευσης πυραύλων που βρίσκονται κοντά στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ διατηρεί ένα σημαντικό αριθμό ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων που έχουν τη δυνατότητα χτυπήσουν το Ισραήλ από τόσο μακριά όσο είναι η κοιλάδα Μπεκάα, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα του οπλοστασίου της αποτελείται από μικρού βεληνεκούς πυραύλους, τύπου Grad, του οποίου η εμβέλεια και η αποτελεσματικότητα θα «υποφέρουν» σημαντικά από την πίεση των ισραηλινών προς Βορρά. Ο μεγάλος αριθμός των υπόγειων καταφυγίων και οι ανεπαρκείς ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες θεωρητικά θα επιτρέψουν στη Χεζμπολάχ να συνεχίσει την εκτόξευση ρουκετών πίσω από εκεί που προελαύνουν οι Ισραηλινοί, ωστόσο η έλλειψη πυκνοκατοικημένων περιοχών νότια του ποταμού Λιτάνι και η σημαντική παρουσία των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων μπορεί να μετριάσουν την επιτυχία τακτικών τέτοιου είδους.

Αντί αυτού, η Χεζμπολάχ είναι πιο πιθανό να θέσει ως προτεραιότητα τις επιθέσεις της εναντίον του ισραηλινού στρατού, καθώς παράλληλα θα συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες από ασφαλή περιοχή, αποφεύγοντας έτσι να θέσει άσκοπα σε κίνδυνο το περιορισμένο απόθεμα από τους ογκώδεις και ευδιάκριτους εκτοξευτές πυραύλων.

Σε επίπεδο τακτικής, οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της αποτελεσματικής χρήσης των κατευθυνόμενων βλημάτων των αντιαρματικών συστημάτων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2006. Εχουν τοποθετήσει, για παράδειγμα, το αμυντικό σύστημα Trophy στο βαριά θωρακισμένο άρμα μάχης Merkava Mark IV και το σύστημα έχει ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα σε μια σειρά από επεισόδια κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ βασίζεται στη χρήση των υπόγειων καταφυγίων και της τακτικής της απόκρυψης, μια τακτική που αποδείχθηκε αποτελεσματική στον τελευταίο πόλεμο. Επίσης άλλαξε τη στρατηγική τοποθέτησή της για τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ως απάντηση στην επιτυχή χρήση που είχε το Ισραήλ με τις θωρακισμένες μπουλντόζες D-9 για να καθαρίσει τα αυτοσχέδια μονοπάτια, αποφεύγοντας με επιτυχία τους ναρκοθετημένους δρόμους.

Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να ανησυχεί για το υψηλό ποσοστό φθοράς των έμπειρων μαχητών της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει λιγότερες νέες στρατολογήσεις στη χώρα (Συρία), ενώ την ίδια στιγμή κρατά τους βετεράνους της. Επίσης συνεχίζει να αυξάνει το οπλοστάσιο των πυραύλων της, ενώ το Ισραήλ επεκτείνει την πυραυλική άμυνα, ωστόσο, αν και οι επιθέσεις με ρουκέτες και οι αναχαιτίσεις πυραύλων αναμφίβολα θα κατέχουν εξέχουσα θέση σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ, και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι η σύγκρουση θα είναι τελικά χερσαία.
Keywords
Τυχαία Θέματα