Η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το διεθνές περιβάλλον

18:57 26/7/2014 - Πηγή: E-Typos


Το επόμενο τρίμηνο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα μας, αφού, εάν όλα πάνε καλά, μέσα στον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν οι κρίσιμες συζητήσεις, σε πολιτικό επίπεδο στην ευρωζώνη, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που θα διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δίνοντας παράλληλα τεράστια ώθηση στην οικονομία.

Η βούληση των εταίρων μας για οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος είναι δεδομένη, ενώ και η επιλογή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν έχει δώσει «πόντους» στο
σενάριο της αλλαγής σελίδας και της στροφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλα σήμερα φαίνονται θετικά για μια ευνοϊκή απόφαση σχετικά με το ελληνικό χρέος, δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι, με σημαντικότερο όλων το γεωπολιτικό.

Οι εξελίξεις σε σχέση με την ουκρανική κρίση μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, αλλά και η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση του καλού κλίματος στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, ανά πάσα στιγμή, το κλίμα εμπιστοσύνης που αρχίζει να δημιουργείται στην ευρωζώνη μπορεί να ανατραπεί και να εξελιχθεί σε αρνητικό για τη διασφάλιση του δημόσιου χρέους.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα έγκαιρα και να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους εταίρους για το χρέος. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, όταν δέχονται το ερώτημα πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, απαντούν: «Οταν είναι έτοιμη η Ελλάδα», εννοώντας όταν η χώρα μας θα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Η πρώτη και βασική δέσμευση, ώστε να ξεκινήσει η επόμενη καθοριστική αξιολόγηση της τρόικας, είναι να τηρήσει η χώρα μας τις τελευταίες προαπαιτούμενες δράσεις που εκκρεμούν. Η εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης θα οδηγήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του 1 δισ. ευρώ και στην έναρξη της αξιολόγησης μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει δώσει αυστηρές οδηγίες προς αυτήν την κατεύθυνση. Η αξιολόγηση της τρόικας, που λογικά θα είναι και η τελευταία με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης να μην υπάρξει τρίτο πρόγραμμα, είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί θεωρείται βέβαιο ότι οι εταίροι θα επιχειρήσουν να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Θα συνδέσουν δηλαδή την ελάφρυνση του χρέους με την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων. Είναι προφανές ότι δεν θα ζητήσουν δημοσιονομικά μέτρα, άλλωστε η χώρα μας κινείται καλύτερα από τους στόχους, αλλά θα επιμείνουν και θα πιέσουν για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Είναι ζωτικής σημασίας η χώρα μας να ξεκινήσει το ταχύτερο τη διαπραγμάτευση για το χρέος σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα και σε πολιτικό με τους εταίρους στο πλαίσιο του Εurogroup. Να εκμεταλλευθούμε δηλαδή τη σημερινή θετική οικονομική συγκυρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ολα πρέπει να έχουν τελειώσει μέσα στον Οκτώβριο, οι εταίροι μας δεν πρόκειται να βιαστούν να μας λύσουν το πρόβλημα, εμείς έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε. Οσο νωρίτερα επιτευχθεί η ελάφρυνση του χρέους τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία, αφού η επίλυση του μεγαλύτερου σήμερα προβλήματος θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και θα απομακρύνει κάθε δισταγμό των υποψήφιων ξένων επενδυτών.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα