Τα επόμενα βήματα

Οδεύοντας προς το τέλος του 2013, και εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όλα τα σημάδια, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας, δείχνουν ότι πιστοποιείται πλέον η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ αυτό προκύπτει όχι μόνο από την αλλαγή του διεθνούς κλίματος υπέρ της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώθηκε και στην προχθεσινή συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ,
αλλά και από την αναθέρμανση της αγοράς, την πορεία του Χρηματιστηρίου και την αγορά ομολόγων.

ΤΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ του πρωτογενούς πλεονάσματος, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη της τάξης του 0,6% την επόμενη χρονιά, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι το 2014 θα αποτελέσει κομβικό έτος για τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από την εξαετή ύφεση, αλλά και ότι η Ελλάδα θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ στοίχημα για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα είναι ωστόσο το επόμενο διάστημα να καταφέρει να περάσει το θετικό κλίμα από τη σημερινή βελτίωση των αριθμητικών, δημοσιονομικών μεγεθών στην πραγματική οικονομία.

ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ τόσο με την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την απελευθέρωση της αγοράς όσο και μέσα από την αποκατάσταση της ρευστότητας, πράγμα που αποτελεί αυτή τη στιγμή τον αδύναμο κρίκο της οικονομίας.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ, λοιπόν, να απορροφηθούν πλήρως τα κοινοτικά κονδύλια χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να προχωρήσουν με επιτυχία οι αποκρατικοποιήσεις, να διαμορφωθεί ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την εισροή νέων κεφαλαίων, να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ο στόχος των χορηγήσεων από τις τράπεζες, να ενθαρρυνθούν η επιχειρηματικότητα και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να προχωρήσουν η παραγωγική ανασυγκρότηση και η εξαγωγική δραστηριότητα.

ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ότι η επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης θα κριθεί από το κατά πόσο η πραγματική οικονομία θα αισθανθεί τα σημάδια της εξυγίανσης. Σε διαφορετική περίπτωση, η οποιαδήποτε βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα