Σύνοδος Κορυφής: Παρέμβαση Σαμαρά, για τα ενεργειακά αποθέματα σε Κύπρο/Ελλάδα

19:01 22/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 20.00

Την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης των πιο αδύναμων οικονομικώς νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωση στην οποία προέβη λίγο μετά το πέρας των εργασιών της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κόστος της ενέργειας επηρεάζει το κόστος των προϊόντων και την ανταγωνιστικότητά τους και ότι γι' αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, όπως και των διευρωπαϊκών δικτύων. Κάτι που όπως επεσήμανε, αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, αφού θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση των ελληνικών νησιών.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά περιλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ρητή αναφορά στην εκμετάλλευση και έρευνα των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι έγινε δεκτή η πρότασή του να υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας «χερσαίες και θαλάσσιες» ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού

«Διευρύναμε απόψε τη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, που δεν αφορά μόνο στο εργασιακό κόστος, αφορά και στην ενέργεια αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Γιατί; Γιατί το κόστος ενέργειας επηρεάζει και το κόστος των προϊόντων, άρα και την ανταγωνιστικότητα τους. Όπως και το εύρος της φοροδιαφυγής είναι μια στρέβλωση, που δημιουργεί και άλλες στρεβλώσεις πέραν του ότι προκαλεί και τεράστια κοινωνική αδικία.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήσαμε βασικές κατευθύνσεις για την ενοποίηση της Ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και των δικτύων. Άρα, και τη διασύνδεση τους. Και αυτό μας αφορά ιδιαίτερα, αφού θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση των νησιών μας. Ακόμα, στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Δηλαδή, θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια. Τέλος, περιλήφθηκε για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς- το είπα ξεκάθαρα- υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν ήδη και αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Είναι, λοιπόν, προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μάλιστα, έγινε τελικά δεκτή η πρόταση μου στο κείμενο των συμπερασμάτων, να υπάρχει, δηλαδή, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών».

Ανανέωση 17.55

Στην ανάγκη έρευνας και ανάπτυξης των εγχώριων χερσαίων και θαλασσίων ενεργειακών πόρων μέσα στην Ευρώπη, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Το θέμα είχε θέσει νωρίτερα κατά την περέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αυτή τη στιγμή κάνουν «αγώνα δρόμου» για να διευρύνουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση. Με κλασικότερα παραδείγματα τα μεγάλα βήματα που έκαναν τελευταία ΗΠΑ και Ιαπωνία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά κοιτάσματα και τους υδρίτες.

Αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, διότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα διαθέτει - πιθανότατα σημαντικούς – ενεργειακούς πόρους. Όπως η Κύπρος, που τις έχει αποκαλύψει ήδη και προχωρά στην αξιοποίησή τους.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τόνισε.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την έννοια της «πλήρους διασύνδεσης», με την οποία θα αρθεί η ιδιότυπη «ενεργειακή απομόνωση» απομακρυσμένων περιοχών και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων στις περιοχές αυτές.

Από την πλευρά της Ελλάδας αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για την διασύνδεση των νησιών με το ενοποιημένο ενεργειακό δίκτυο, είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι κατακερματισμένη αγορά δημιουργεί πολλών ειδών στρεβλώσεις και μεγάλες διαφορές στο κόστος, ακυρώνοντας την ολοκλήρωση της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς.
Όσον αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις, τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε το κόστος που επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, προκαλεί και «ενεργειακή φτώχεια» και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα καταπολεμήσουμε, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη «διαφοροποίηση πηγών», είπε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση (μαζί με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) πήρε τους τελευταίους μήνες πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου εναλλακτικού αγωγού, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, τον αγωγό ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline).

Ανανέωση 1630

Η ενέργεια και η χάραξη ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής είναι τα δύο θέματα που εξετάζουν σήμερα οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά το ζήτημα της διασύνδεσης δικτύων ενέργειας, ελληνικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στα συμπεράσματα της Συνόδου να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στη διασύνδεση των απομονωμένων περιοχών της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ελληνικά νησιά. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην επέκταση των ευνοϊκών όρων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (εκτός ΕΣΠΑ) στα ελληνικά νησιά (Κρήτη και Κυκλάδες). Όπως σημείωσαν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, μόνο στις Κυκλάδες θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως από ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής ότι διεκδικώντας τον Αδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP - Trans Adriatic Pipeline) και εντείνοντας τις προσπάθειες για αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, συμβάλει στις προσπάθειες διαφοροποίησης πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την προώθηση του Αδριατικού Αγωγού, είναι ότι είναι οικονομικότερος από τον αγωγό "Ναμπούκο" (=Ναβουχοδονόσορ), διότι αφενός είναι μικρότερος σε μήκος κατά 600 χλμ και αφετέρου τα έξοδα κατασκευής του αναλαμβάνουν πλήρως ιδιωτικές εταιρείες και δεν χρειάζονται ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Άλλο επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι από τον Αδριατικό Αγωγό θα πάρουν φυσικό αέριο χώρες που εξαρτώνται πλήρως από τη Ρωσία, όπως η Βοσνία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο, ενώ θα μπορούσε να επωφεληθεί και η Βουλγαρία.

Εξάλλου, στο θέμα της φορολογίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται σήμερα να χαράξει βασικές κατευθύνσεις για τη συντονισμένη δράση της ΕΕ κατά της φοροδιαφυγής, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Όπως σημείωσαν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, βασικός τομέας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι έως το τέλος του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει αποφασίσει πώς θα προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα και θα έχει ξεκαθαρίσει η στάση των δύο χωρών που προβάλλουν αντιρρήσεις, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου.

Ανανέωση 15.00

Άρχισε πριν από λίγο η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροαποφυγής, καθώς αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο, τελευταία οχυρά του τραπεζικού απορρήτου. Δεν αναμένεται πάντως να σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος.
Κατά τις αφίξεις των πρωθυπουργών στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι υπενθύμισαν ότι τάσσονται υπέρ της κατάργησης του τραπεζικού απορρήτου, υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις με χρηματοοικονομικά κέντρα εκτός ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ελβετίας, ώστε να πράξουν το ίδιο.

Ανανέωση 13.50

Την ανάγκη χάραξης μιας ξεκάθαρης πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη σημασία ανάπτυξης ενδογενών πηγών ενέργειας της ΕΕ, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού είναι η εξής:

«Πρέπει να συνδέσουμε την ανταγωνιστικότητά μας με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με τη υλοποίηση μιας ξεκάθαρης πολιτικής. Η ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για σωστή τιμολόγηση».

Ενημέρωση 02.45

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία σύνοδο κορυφής με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη, την ενέργεια και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που θεωρούνται αμφότερα μοχλοί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Πρόκειται για "δύο τομείς κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη", δηλώνει στην επιστολή-πρόσκληση ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Κατά την βραχεία αυτή σύνοδο κορυφής, αφού οι εργασίες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 13.00 ώρα Βρυξελλών (14.00 ώρα Ελλάδος) και να ολοκληρωθούν στις 17.00 ώρα Βρυξελλών (18.00 ώρα Ελλάδος) , θα εξετασθούν μέσω αυτών των δύο θεμάτων , "οι τρόποι για την μεγιστοποίηση της συμβολής των πολιτικών μας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης", αναφέρεται επίσης στην επιστολή-πρόσκληση.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προστέθηκε πρόσφατα στην ημερήσια διάταξη, και σύμφωνα με τον βαν Ρομπάι, επειδή η ΕΕ πρέπει να εκμεταλλευθεί την πολιτική που δημιουργήθηκε από τις αποκαλύψεις του OffshoreLeaks για τους φορολογικούς παραδείσους. Ο στόχος είναι να παρουσιασθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 8 στις αρχές του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε χθες έκκληση προς τις χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σε όλους τους τύπους εισοδήματος.

Ως προς την τραπεζική διαφάνεια, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ άμβλυνε τις προσδοκίες με τη δήλωσή του της περασμένης εβδομάδας ότι "δεν θα είναι δυνατόν" οι συνομιλίες να προχωρήσουν περισσότερο από το σημείο στο οποίο έφθασαν οι υπουργοί Οικονομικών των 27 κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου τους, στις 14 Μαΐου.

Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν τότε να αναθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με πέντε χώρες, την Ελβετία, την Ανδόρα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και το Λιχτενστάιν, αλλά δεν κατόρθωσαν να ξεπεράσουν ένα σημαντικό σημείο εμπλοκής: την αναθεώρηση ευρωπαϊκής οδηγίας για την φορολόγηση των καταθέσεων που χρειάζεται ομοφωνία. Η οδηγία αυτή του 2003 προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά το Λουξεμβούργο και η Αυστρία έχουν επιτύχει εξαίρεση.
Το Λουξεμβούργο ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο μέχρι το 2015, αίροντας το τραπεζικό απόρρητο. Αλλά, όπως και η Αυστρία, δεν προτίθεται προς το παρόν να υιοθετήσει την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και σε άλλους τύπους εισοδήματος, όπως οι ασφάλειες ζωής.

Η Αυστρία και το Λουξεμβούργο θα περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις πέντε τρίτες χώρες πριν υιοθετήσουν την οδηγία.
Παρά την εμπλοκή , ορισμένες πλευρές εκτιμούν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. "Ο τόνος και η ατμόσφαιρα έχουν σημαντικά αλλάξει. Υπάρχουν δυνατότητες που ήταν αδιανόητες εδώ και 12 μήνες", δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Τιερί Ρεπαντέν.
Πιο αιχμηρός, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα κατήγγειλε την " απίστευτη υποκρισία σε ευρωπαϊκό επίπεδο" στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. "Πρέπει να επιβάλουμε την διαφάνεια και η διστακτικότητα δεν είναι πλέον αποδεκτή", είπε.
Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος κατά τη σημερινή σύνοδο, μία συμφωνία για την ευρωπαϊκή οδηγία επί της φορολόγησης των καταθέσεων μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η σύνοδος του Δεκεμβρίου μπορεί να ασχοληθεί και με άλλα φορολογικά θέματα που βρίσκονται στη σημερινή ατζέντα, όπως η φοροδιαφυγή επί του ΦΠΑ ή η απουσία διεθνούς φορολογικού εναρμονισμού που επιτρέπει την σε μεγάλο βαθμό φοροαποφυγή σε πολυεθνικές όπως η Google και η Amazon.
Ως προς το δεύτερο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, την ενέργεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν λύσεις για τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης, κυρίως μέσω της εξασφάλισης συνεχούς εγχώριας παραγωγής.
Οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από σχιστολιθικά πετρώματα, η εκμετάλλευση των οποίων έχει δώσει σαφές πλεονέκτημα στις αμερικανικές βιομηχανίες , αφού το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό κόστος της ενέργειας.
Είναι πιθανόν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν συνομιλίες και για την "πολιτική κατάσταση" στη Συρία, αλλα "δεν προβλέπεται η λήψη απόφασης", κυρίως ως προς το θέμα των κυρώσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
Keywords
σαμαρας, κυπρος, ελλαδα, βρυξέλλες, επηρεάζει, υφαλοκρηπίδα, ηπα, ιαπωνια, κρητη, tap, χλμ, ρωσία, δραση, βαν, ιουνίου, υπουργοι, μαΐου, λιχτενστάιν, γαλλια, ΦΠΑ, google, amazon, πετρελαιο, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, www.google.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, 600 δις, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, επιδοτησεις, χωρες, ρωσία, το θεμα, βουλγαρια, ημερησια, ηπα, θεμα, κυκλαδες, νησια, οικονομια, πλαισιο, σημερινη, υφαλοκρηπίδα, φτωχεια, φυσικο αεριο, ωρα, amazon, αγορα, αδικια, αυστρια, ανδορα, ασφαλειες, ατζεντα, ατμοσφαιρα, άφιξη, αφιξεις, βοσνια, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δευτερο, δηλωση, δωσει, δικτυο, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελβετια, ενεργεια, εννοια, εξοδα, επενδυσεις, επηρεάζει, ερευνα, ευρωπη, ζωης, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κειμενο, κροατια, ληψη, λιχτενστάιν, λουξεμβουργο, λογο, μαυροβουνιο, μαΐου, μηκος, μηνες, μειωση, μονακο, πηγες ενεργειας, πηγη, συγκεκριμενα, συζητηση, συρια, τονος, υλοποιηση, φυσικο, φορα, χλμ, ασφαλεια, βαν, βηματα, εξαρτηση, ελληνικα, ηγετες, ιδιαιτερα, ιουνίου, πηγες, θεματα
Τυχαία Θέματα