Συνέντευξη Μηταράκη στον ΤτΚ: Με απλές διαδικασίες θα γίνονται οι επενδύσεις

20:03 23/2/2013 - Πηγή: E-Typos

Αισιόδοξος πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η προσέλκυση επενδύσεων θα προχωρήσουν άμεσα και με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς εμφανίζεται ο κ. Μηταράκης. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, υπεύθυνος για το «κυνήγι» των επενδυτών, παρουσιάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διαμόρφωση ενός φιλικού προς την επιχειρηματικότητα πλαισίου...

Κύριε Μηταράκη, έχετε αναλάβει να γυρίσετε όλο τον κόσμο και να βρείτε επενδυτές για την Ελλάδα... Πόσο δύσκολο είναι αυτό το έργο;

Σίγουρα

δεν είναι εύκολο. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι σε αυτό το ιδιότυπο «κυνήγι» δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν πολλές χώρες, ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα, που η οικονομία τους βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης και αναζητούν νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα μας λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και των διαρθρωτικών προβλημάτων. Ως χώρα δεν ήμασταν ποτέ φιλικοί απέναντι στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αυτό το κλίμα όμως αλλάζει. Ολοι οι ξένοι συνομιλητές μας αναγνωρίζουν τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, την αποφασιστικότητά της να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία, να στηριχθεί πάνω σε υγιείς βάσεις και να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε.

Θέμα αξιοπιστίας εγείρεται πάντως και λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισαν ιδιωτικές επενδύσεις στο παρελθόν. Δηλαδή, από τις μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σε διάφορα στάδια μεγάλες επενδύσεις. Σ’ αυτό το σημείο πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης, και ειδικά του ΣτΕ, στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης ενστάσεων και προσφυγών.

Το κλίμα για την Ελλάδα μπορεί να έχει αλλάξει, όμως υποθέτω πως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά...

Το κλίμα για την Ελλάδα ήδη αλλάζει. Αυτό είναι εμφανές σε όλες τις διεθνείς επαφές μας. Είναι εμφανές από τις επενδύσεις που ήδη αρχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα. Βέβαια, ασφαλώς και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Δυστυχώς και το 2013 θα είναι έτος ύφεσης. Με πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αλλαγής του κλίματος, καταθέσαμε την Πέμπτη στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις. Είναι ένα σύγχρονο πλαίσιο που όχι μόνο θα θεραπεύσει τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, αλλά θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Επιταχύνουμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, προχωράμε στην άρση των αντικινήτρων, όπως η κατάθεση εγγυητικής επιστολής για τις στρατηγικές επενδύσεις, και ενισχύουμε τη ρευστότητα για τις μικρές ιδιωτικές με τη δυνατότητα προκαταβολής του συνόλου της επιδότησης. Παράλληλα, προχωράμε στη σύσταση του Παράκτιου Αττικού Μετώπου, το οποίο θα δώσει στο ελληνικό κράτος τη δυνατότητα να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αξιοποίησή της περιοχής από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο που θα εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για ολόκληρη την Αττική.

Πολλοί σας κατηγορούν, όχι εσάς προσωπικά αλλά την κυβέρνηση, ότι στην παρούσα φάση μια αποκρατικοποίηση σημαίνει ουσιαστικά ξεπούλημα...

Οσοι σπεύδουν να προβούν σε τέτοιες κατηγορίες στερούνται αξιοπιστίας. Πώς είναι δυνατόν να μιλούν για ξεπούλημα για μελλοντικές αποκρατικοποιήσεις, όταν δεν γνωρίζουν το τίμημα; Εδώ όπου έχει φτάσει η χώρα δεν χωρούν φτηνοί επικοινωνιακοί εντυπωσιασμοί και γραφικότητες. Το πρόβλημα της ανεργίας που έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις δεν μπορεί να το λύσει ο δημόσιος τομέας. Μόνο ο ιδιωτικός μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και εκεί πρέπει να ρίξει το βάρος και την προσοχή της η Πολιτεία.



«Αντέστρεψε την αρνητική εικόνα η επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ»

Τελικά με το Κατάρ τι έγινε;

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κατάρ ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Κατάφερε να αντιστρέψει μια αρνητική εικόνα που είχε δημιουργηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Μη λησμονείτε το γεγονός ότι ήταν η πρώτη επαφή της σημερινής κυβέρνησης με το Κατάρ, που είναι μαζί με την Ελβετία και τη Νορβηγία οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Φτάσαμε σε συγκεκριμένες συμφωνίες και συνεχίζουμε τις επαφές μας καθώς δουλεύουμε πλέον μεθοδικά σε τρεις πυλώνες: Πρώτον, στο θέμα της δημιουργίας του fund, σας θυμίζω ότι υπογράφηκε σχετικό μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ. Δεύτερον, σε έργα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία θα στηρίξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και, τρίτον, στις ιδιωτικοποιήσεις. Η επιστροφή του Κατάρ στη διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία και αυξάνει τον ανταγωνισμό.

Εναπόκειται τώρα να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ εντός του χρονοδιαγράμματος, φυσικά με ίσους όρους για όλους τους συμμετέχοντες.

Δεν έχετε αργήσει όμως σε πολλά ζητήματα; Δηλαδή είναι λογικό ακόμα να μην υπάρχει ένα πλαίσιο φορολογικό, που να ενημερώνει κάποιον που θέλει να φέρει τα λεφτά του στην Ελλάδα;

Η έλλειψη σταθερού φορολογικού πλαισίου στη χώρα μας ανέκαθεν λειτουργούσε αποτρεπτικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα το αντιμετωπίσει. Το νέο νομοσχέδιο θέτει βάσεις αναφορικά με τις μεγάλες επενδύσεις.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Σήμερα παλεύουμε για την μείωση της γραφειοκρατίας και για την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς. Εχουμε συγκεκριμένα χρονο-στοχοδιαγράμματα και ήδη βλέπουμε απτά αποτελέσματα. Οπως π.χ. την απορρόφηση του 102% του εθνικού στόχου ΕΣΠΑ το β’ εξάμηνο του 2012.

Σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας είναι η ανεργία, ειδικά για τα νέα τα παιδιά. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία, να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Ανέκαθεν ο Ελληνας διέπρεπε σε φιλελεύθερα περιβάλλοντα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα