Συνέντευξη Μπίστη στον ΕΤτΚ: "Ο Κουβέλης πηγαίνει στον αυλόγηρο του ΣΥΡΙΖΑ"

17:46 15/2/2014 - Πηγή: E-Typos


Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναφέρεται με το όνομά του και τα σύμβολά του στο ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς», όπως και όλες οι συνεργαζόμενες δυνάμεις, πιστεύει ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος προσκαλεί ξανά την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, παρά τη σκληρή κριτική που άσκησαν στις ευρωεκλογές με σταυροδοσία. Αποκλείει, δε, κάθε δυνατότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ,
προς τον οποίο θεωρεί ότι κατευθύνεται ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.

Ακούγαμε για «βέτο», αλλά τελικά όλα μέλι γάλα στη συνάντηση των «58» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Προφανώς πήγαν όλα καλά και δεν υπήρχε περίπτωση να πάνε διαφορετικά. Η στρατηγική επιλογή της συγκρότησης μιας ευρείας κεντροαριστερής παράταξης μας ενώνει και ελαχιστοποιεί διαφορές και δυσκολίες που είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται στα πρώτα βήματα ενός εγχειρήματος σύνθετου και πρωτότυπου όπως η «Ελιά». Το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση ενός καινοτόμου και ριζοσπαστικού προγράμματος και η συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής που θα μας οδηγήσει στη Συνδιάσκεψη της «Παράταξης».

Η «Παράταξη» με τι τίτλο και ποια σύμβολα θα κατέβει στις ευρωεκλογές;
Με τον τίτλο και τα σύμβολα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κάτω από την ομπρέλα του οποίου συσπειρωνόμαστε όλοι. Επίσης πιστεύω ότι κάτω από το βασικό τίτλο πρέπει να παρατίθενται όλα τα κόμματα και οι κινήσεις με τα σύμβολά τους. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ποιοι συσπειρώνονται και δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε.

Δεν φοβάστε μήπως τώρα, με το σταυρό προτίμησης, το ΠΑΣΟΚ σάς καπελώσει;
Με το φόβο δεν πας πουθενά. Συμφωνήσαμε στον τρόπο συγκρότησης του ψηφοδελτίου και στα κριτήρια της από κοινού επιλογής των υποψηφίων. Λέξεις-κλειδιά: συναπόφαση, ενότητα, αξιοκρατία, ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.

Θα είδατε όμως τη σκληρή κριτική, με την έκφραση μάλιστα «παράγκα» της Αννας Διαμαντοπούλου, όπως και την αντίστοιχη του Γιάννη Ραγκούση. Τι λέτε;
Λέω ότι οι εξελίξεις δεν δικαιολογούν τη βίαιη αυτή επίθεση. Την ώρα της συσπείρωσης η πρόσκληση είναι πάντα στο τραπέζι και γι’ αυτούς. Θα τους πρότεινα να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου.

Μα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε μιλήσει απαξιωτικά για τους «58».
Και θα θυμάστε πόσο ήπια και ψύχραιμα είχαμε απαντήσει. Γιατί βλέπουμε μπροστά, δεν αναλωνόμαστε σε προσωπικές επιθέσεις, δεν θεωρούμε τον εαυτό μας το κέντρο του κόσμου και βάζουμε την υπόθεση της Κεντροαριστεράς πάνω από εμάς. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την παρουσία του Ανδρέα στην «Ελιά».

Λέτε ότι υπάρχει πάντα μια θέση για τη ΔΗΜ.ΑΡ. Πιστεύετε ότι η θέση αυτή θα γεμίσει ή θα μείνει άδεια;
Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Είμαι από αυτούς που ποτέ δεν πίστεψαν ότι ο Φώτης Κουβέλης θα έρθει στην «Ελιά». Από τότε που έφυγε από την κυβέρνηση έχει πάρει ένα δρόμο που αργά ή γρήγορα θα τον φέρει στον αυλόγυρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πολεμάει με κάθε τρόπο τη συσπείρωση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Η πρόσκληση καλώς γίνεται, διότι τελικός αποδέκτης είναι η εκλογική βάση της ΔΗΜ.ΑΡ. που δυσφορεί και αρνείται να ακολουθήσει την ηγεσία.

Μα και ένα μέρος της φιλικής προς εσάς μειοψηφίας της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν προσχωρεί στο εγχείρημά σας.
Και ένα άλλο ήδη προσχώρησε και συγκρότησε την Αριστερή Μεταρρυθμιστική Κίνηση. Καθένας κρίνεται από τη συνέπεια λόγων και έργων.

Πιστεύετε ότι τελικά το εγχείρημα θα αποδώσει; Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής…
Ναι. Θα πάει πολύ καλά, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι θα επιδείξουν σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Η απόφαση για συγκρότηση του πόλου της Κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας πηγάζει από τις ανάγκες του παρόντος και από τη γνώση της Ιστορίας. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή προοδευτική φιλοευρωπαϊκή δύναμη, που θα αντιπαρατεθεί στον αχαμνό δικομματισμό Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη μεταμνημονιακή εποχή. Και όποτε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη συρρικνώθηκε, η Ιστορία διδάσκει ότι ο τόπος και η Δημοκρατία μπήκαν σε περιπέτειες.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το εγχείρημα είναι κόλπο για να σωθούν το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος…
Το μόνο που φοβάμαι είναι ο φόβος. Θα ακούτε ταυτοχρόνως και άλλες φωνές που λένε ότι όλο αυτό είναι κόλπο για να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν, για να τελειώνουμε: η κατάσταση στη χώρα και στην παράταξη είναι τόσο κρίσιμη που δεν σηκώνει κόλπα. Σέβομαι τον κόσμο που μένει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, σηκώνοντας βάρη που δεν του αναλογούν, χωρίς να του πιστώνεται και η θετική πλευρά της Μεταπολίτευσης. Και εδώ ανοίγω μια παρένθεση για να σας πω ότι όποιος απαξιώνει συνολικά τη Μεταπολίτευση ρίχνει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής. Επανέρχομαι: αυτός ο ίδιος ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ και κυρίως ο ανέστιος κόσμος της Κεντροαριστεράς έχουν συνειδητοποιήσει ότι η λύση δεν βρίσκεται στα ξύλινα τείχη του κομματικού πατριωτισμού αλλά στις ανοιχτές θάλασσες της ενιαίας «Παράταξης».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
Με τη σημερινή του πολιτική και το διχασμό του ανάμεσα στην αερολογία του Τσίπρα και τον αντιευρωπαϊσμό του Λαφαζάνη, προφανώς όχι.

Υποστηρίζετε την παρούσα κυβέρνηση;
Υποστηρίζουμε την πολιτική σταθερότητα που σε αυτή την περίοδο την εκπροσωπεί με όλα της τα προβλήματα και τις αδυναμίες της η παρούσα κυβέρνηση. Και βεβαίως με την ισχυροποίηση του κεντροαριστερού πόλου προετοιμάζουμε την προοδευτική εναλλακτική πρόταση.

«Και ο φόβος του πολιτικού κόστους λαϊκισμός είναι…»

Πείτε μου μια αρνητική και μια θετική ενέργεια της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.
Αρνητική είναι η απόσυρση της διάταξης για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες, μόλις βγήκαν τα τρακτέρ. Λαϊκισμός είναι και ο καταραμένος φόβος για το πολιτικό κόστος. Θετικότατη εξέλιξη αποτελεί η στήριξη στην απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για επανέναρξη των συνομιλιών με τους Τουρκοκυπρίους μετά την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος.

Μιας και ήρθαμε στο Κυπριακό… Ησασταν από τους ελάχιστους που στηρίξατε δημόσια «ναι» στο Σχέδιο Ανάν. Θεωρείτε ότι οι τελευταίες εξελίξεις σάς δικαιώνουν;
Πικρή δικαίωση… Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να γυρίσουμε στο τέλος στα ίδια. Γιατί μην τρέφετε αυταπάτες. Οποιο σχέδιο, με όποιο όνομα και αν εμφανίζεται είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Οδηγεί σε μια Ομοσπονδία Διζωνική και Δικοινοτική. Αυτή τη φορά είμαι κάπως πιο αισιόδοξος, γιατί η κρίση στην Ελλάδα και την Κύπρο φαίνεται να έκανε κάποιους σοφότερους. Και γιατί έχουν χάσει έδαφος και κύρος οι κατ’ επάγγελμα υπερπατριώτες απορριπτικοί. Το κλειδί είναι η σύμπτωση ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ. Αν τα δύο μεγάλα κυπριακά κόμματα αντέξουν, υπάρχει ελπίδα. Γιατί είναι η τελευταία προσπάθεια του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας. Μετά η διχοτόμηση από de facto γίνεται de jure…

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
συριζα, κουβελης, φώτης κουβέλης, χρυση αυγη, νίκος αναστασιάδης, ΠΑΣΟΚ, αννα, ραγκουσης, βενιζελος, λοβερδος, λύση, τσιπρας, αποσυρση, ελλαδα, κυπρος, ακελ, οηε, κινηση στους δρομους, ολγα λαφαζανη, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, ξανα, φώτης κουβέλης, κομματα, βημα, γνωση, δημοκρατια, ηγεσια, οηε, σημερινη, ωρα, ακελ, αλληλεγγυη, αννα διαμαντοπουλου, αννα, βρισκεται, γαλα, γινεται, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, εγχειρημα, εδαφος, υπαρχει, εκφραση, ελπιδα, ενεργεια, εξελιξη, εποχη, εφυγε, ιδια, ιδιο, υποθεση, θετικη ενεργεια, κυβερνηση, κινηση, κυπριακα, λύση, μελι, νερο, παντα, ομπρελα, ονομα, υπογραφη, προβληματα, συμβολα, σχεδιο, σχεδιο αναν, τειχη, τρακτερ, φοβος, φορα, χαθηκε, χρονος, βηματα, χωρα, λαφαζανη, λεξεις, μεινει, μπροστα, θαλασσες, βεβαιως
Τυχαία Θέματα