Στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής: Φουντώνουν οι κόντρες για τις κάλπες - Η μάχη των 90 ημερών

17:45 15/2/2014 - Πηγή: E-Typos
Η Ν.Δ. εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει έως και εννέα περιφέρειες, επικρατώντας καθαρά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ενενήντα ημέρες πριν από τις πρώτες κάλπες του Μαΐου ο πυρετός στα κομματικά επιτελεία έχει ήδη ανέβει, καθώς το πρώτο κύμα ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων έχει προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς.
Το τριπλό ντέρμπι των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών κρύβει ακόμη πολλές εκπλήξεις, ενώ η κυβέρνηση πέτυχε να αιφνιδιάσει
τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθετώντας την αλλαγή του συστήματος ανάδειξης των ευρωβουλευτών με σταυρό από τους ψηφοφόρους και όχι με λίστες. Ηδη, πάντως, η ανακήρυξη των πρώτων υποψηφιοτήτων δημιουργεί εσωκομματικές αναταράξεις λόγω των αντάρτικων που έχουν καταγραφεί σε Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία, ωστόσο στο Μαξίμου θεωρούν ότι τελικά θα δικαιωθούν οι κεντρικές επιλογές.
Επιπλέον, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αλλαγή στο σύστημα των ευρωεκλογών θα κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας και θα δώσει την ευκαιρία στα στελέχη της να παρουσιάσουν προγραμματικές θέσεις για έξοδο από το Μνημόνιο. Για το λόγο αυτό στην «αρένα» της λίστας με τους 42 πολιτικούς που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμπεριληφθούν στελέχη πρώτης γραμμής αλλά και πρόσωπα με υψηλή αναγνωρισιμότητα.

Σε πρώτο πλάνο
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέτει σε πρώτο πλάνο την επικράτηση των υποψηφίων της στις περιφέρειες, ώστε ο «χάρτης» να πάρει έντονα γαλάζιο χρώμα τη βραδιά των αποτελεσμάτων. Μένει, βέβαια, να συμπληρωθεί η εικόνα των υποψηφίων της Ν.Δ. στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, όπου φαβορί εξακολουθεί να είναι ο σημερινός δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, αν και ορισμένοι τάσσονται υπέρ της παραμονής του Γιάννη Σγουρού. Στην Κεντρική Μακεδονία εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα του Γιάννη Ιωαννίδη θα ενισχυθεί από την παρουσία του Σταύρου Καλαφάτη στη διεκδίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να αντιμετωπιστεί το αντάρτικο του Απόστολου Τζιτζικώστα.
Στη Δυτική Ελλάδα έκλεισε η υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας Ανδρέα Κατσανιώτη, ενώ έχουν «κλειδώσει» ο Γιώργος Παυλίδης για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο Γιώργος Δακής στη Δυτική Μακεδονία, ο Αλέκος Καχριμάνης στην Ηπειρο, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο, ο Σεραφείμ Τσόκας στην Κρήτη, ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο και ο Σπύρος Σπύρου στο Ιόνιο. Στη Στερεά Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα δυνατή η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη, παρά το «αντάρτικο» του Θανάση Γιαννόπουλου.
Η Ν.Δ. εκτιμά ότι μπορεί να κερδίσει έως και εννέα περιφέρειες, επικρατώντας καθαρά στη μάχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πάντως, έντονο προβληματισμό -κάποιοι μιλούν για «αυτογκόλ»- προκαλεί η εικόνα στο Δήμο Αθηναίων, όπου εκτός από τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος, Αρη Σπηλιωτόπουλο, κατέρχεται και ο επίσης γαλάζιος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης. Ωστόσο, τα πρώτα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά για τον πρώτο, ο οποίος ήδη έχει ισοδύναμο αποτέλεσμα στην παράσταση νίκης με το νυν δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Σε ρηχά νερά η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ κρίσιμη θεωρείται η μάχη των ευρωεκλογών, από την οποία θα εξαχθούν σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα. Στο Μαξίμου βλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να αποκτήσει δημοσκοπική δυναμική, παρά τα δύσκολα φορολογικά μέτρα που επωμίστηκαν οι πολίτες αυτόν το χειμώνα, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων που σημειώθηκαν στην είσπραξη των φόρων ακινήτων για τα έτη 2011-2012.
Αντιθέτως, εκτιμούν ότι οι εσωτερικές αντιφάσεις που έχουν εμφανιστεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει συγκεκριμένο εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία θα δημιουργήσουν συνθήκες σκληρού εκλογικού ντέρμπι και σε κάθε περίπτωση δεν θα απειλήσουν την πολιτική σταθερότητα εν όψει της τελικής λύσης για το χρέος.
Οι εσωκομματικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκαν τόσο με την απόσυρση του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη όσο και με τη θύελλα που μαίνεται για το μνημονιακό υποψήφιο Πελοποννήσου Οδυσσέα Βουδούρη. Και σε αυτήν την περίπτωση ο όρος του «αυτογκόλ» είναι αυτός που ακούγεται στην Κουμουνδούρου, ενώ οι διαφωνίες παίρνουν και ουσιαστικό χαρακτήρα μεταξύ των «προεδρικών» και των «λαφαζανικών» για την οικονομική πολιτική του κόμματος.

Κεντροαριστερή σύγχυση
Το σκηνικό συμπληρώνεται από τη σύγχυση που επικρατεί στο στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς, ιδίως μετά την κεντρική συμφωνία Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου για αλλαγή στο σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών. Το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην επιλογή «δυνατών» ονομάτων, προκαλώντας την αντίδραση των «58», που θεωρούν ότι έτσι θα επικρατήσουν υποψήφιοι με τηλεοπτικούς και όχι πολιτικούς όρους. Επιπλέον, η αλλαγή στις ευρωεκλογές προκάλεσε τον «επαναπατρισμό» στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. που είχαν προσεγγίσει τους «58» αλλά επιστρέφουν στη βάση τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα