Συνάντηση σήμερα, Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη για τους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη επίσπευσης των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συναντώνται σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί έχοντας στα χέρια τους τη θετική απόφαση του Γιούρογκρουπ και στα κρατικά ταμεία 34 δισ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στο ερώτημα «μετά τη δόση τι;», να προχωρήσουν άμεσα στο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, αλλά και στην αναθεώρηση της προγραμματικής
συμφωνίας λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα. Τα σενάρια περί ανασχηματισμού μπορεί να είναι ακόμα στο τραπέζι, θεωρείται όμως βέβαιο πως το θέμα αυτό δεν θα συζητηθεί εκτενώς στην παρούσα φάση. Δεν αποκλείεται οι όποιες αλλαγές να πραγματοποιηθούν ακόμα και μετά τον Μάρτιο όπου θα υπάρξει και η νέα αξιολόγηση από την πλευρά της Τρόικας. Θεωρείται πάντως βέβαιο πως οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα δώσουν το πράσινο φως για τις αλλαγές στις ηγεσίες των ΔΕΚΟ ενώ το επόμενο διάστημα θα αρχίσει και η επί της ουσίας συζήτηση για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του φορολογικού που μαζί με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα κατατεθεί τον Μάιο στη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες που ήθελαν τους πολιτικούς αρχηγούς να εξετάζουν σήμερα και το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες και όχι τις εκλογές».

Πληροφορίες ωστόσο από την Ιπποκράτους επιβεβαιώνουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος αλλά και ο Φ. Κουβέλης θα θέσουν τόσο το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου όσο και την ανάγκη αναθεώρησης της προγραμματικής συμφωνίας και από τη συζήτηση που θα προκύψει θα εξαρτηθεί και το τι θα γίνει με τον ανασχηματισμό.
Σε κάθε περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, αλλά και στην επέκταση των δραστηριοτήτων όσων ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα με στόχο τη διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους 13 μεγάλων πολυεθνικών που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μιλώντας στους επιχειρηματίες ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως υπάρχει σαφής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας και αυτό, όπως είπε, φαίνεται από όλα τα τελευταία δημοσιονομικά μεγέθη. Υπογραμμίζοντας ότι η ιστορία της εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει τελειώσει, ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας. Οπως είπε, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το τοπίο στη χώρα με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, ενώ έδωσε έμφαση και στην ανάγκη επίσπευσης των παρεμβάσεων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Ο πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε πως οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα ενώ ζήτησε από τους επιχειρηματίες να εντείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα προτείνοντάς τους την παραγωγή και νέων προϊόντων στη χώρα μας.Ικανοποιημένος από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους 13 πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι εταιρίες ζητούν διευκόλυνση στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται και, κυρίως, να αρθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματικότητα. Για το φορολογικό ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως πρέπει να ψηφιστεί καθώς είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις Γιορτές. Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Νότης Μηταράκης ο οποίος δήλωσε πως υπάρχει ήδη μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος και ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. «Στις αρχές του 2013 ευελπιστούμε να δούμε τις πρώτες επενδυτικές κινήσεις, στοχεύουμε στην καταπολέμηση ανεργίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας» δήλωσε, ενώ όπως είπε οι εταιρίες ζητούν σταθερότερο φορολογικό καθεστώς, κάτι το οποίο θα γίνει και με το νέο επενδυτικό νόμο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα