Στην Ελλάδα η βραβεβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μέιριντ Μαγκουάιρ

14:09 22/9/2014 - Πηγή: E-Typos
«Πιστεύω πλήρως ότι η ειρήνη είναι δυνατή. Γιατί πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι υπέροχοι» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Ιρλανδή Μέιριντ Μαγκουάιρ, που επισκέπτεται την Ελλάδα με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης και μιλάει για τη δική της εμπειρία από την ειρήνευση στην πατρίδα της.

«Όταν ξεκινήσαμε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1976,
επρόκειτο για ένα βαθιά περίπλοκο θέμα, μια διένεξη από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και από τις πιο ιστορικές. Η απάντηση μας ήταν ότι μπορούμε να έχουμε ειρήνη μέσω του διαλόγου, αν σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, και τα καταφέραμε. Και αφού τα καταφέραμε εμείς, τότε και άλλοι λαοί μπορούν να τα καταφέρουν. Η ειρήνη είναι το μεγαλύτερο δώρο. Αν δεν έχεις ειρήνη, δεν μπορείς να κάνει τίποτα. Δεν μπορείς να φροντίζεις τα παιδιά σου, να τα μεγαλώσεις, να τα μορφώσεις» σημειώνει η κυρία Μαγκουάιρ.

Η ενεργή της συμμετοχή στο κίνημα ειρήνης ήρθε άλλωστε, μετά το θάνατο των τριών παιδιών της αδελφής της Άννας, τα οποία παρασύρθηκαν και σκοτώθηκαν από αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Ντόνι Λένον, μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ενώ προσπαθούσε να διαφύγει της σύλληψης από το βρετανικό στρατό.

Μαζί με την Μπέτι Ουίλιαμς, αυτόπτη μάρτυρα του συμβάντος, αποφάσισαν να ιδρύσουν την οργάνωση «Γυναίκες για την Ειρήνη», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε «Κοινότητα των Ανθρώπων της Ειρήνης». Μέσα σε λίγο χρόνο κινητοποίησαν χιλιάδες κόσμου, με αίτημα την προσέγγιση και την ειρήνη ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι δύο γυναίκες πίστευαν ότι για να σταματήσει η βία απαιτείτο η επανεκπαίδευση με μια κουλτούρα ειρήνης και μη βίας. Για τους αγώνες τους τιμήθηκαν με Νόμπελ Ειρήνης το 1976.
Keywords
Τυχαία Θέματα