Σκωτία: Ξενύχτι αγωνίας για Κάμερον στο Λονδίνο και για τους Σκωτσέζους στις παμπ

01:56 19/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Aνανέωση Παρασκευή 19/9, 00.19

Από τη Γλασκώβη μέχρι το Εδιμβούργο και από το Αμπερντίν μέχρι τα αμέτρητα νησάκια της Σκωτίας, οι Σκωτσέζοι ψηφίζουν σήμερα μαζικά αποφασίζοντας υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής τους, σε ένα "ραντεβού με την ιστορία" που γοητεύει αλλά και ανησυχεί το υπόλοιπο 92% των Βρετανών, οι οποίοι παραμένουν απλοί θεατές σε μια πιθανή διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επιλογή φαινομενικά είναι απλή: στα ψηφοδέλτια οι ψηφοφόροι καλούνται να τσεκάρουν το κουτάκι
του "ναι" ή του "όχι" στην ερώτηση αν επιθυμούν να γίνει η Σκωτία ανεξάρτητη χώρα, 307 χρόνια μετά την Πράξη της Ένωσης.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (μεσάνυχτα Πέμπτης). Δεν θα μεταδοθούν έξιτ πολ και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μέχρι στιγμής οριακή νίκη του "όχι" μολονότι το "ναι" τις τελευταίες ημέρες κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ωστόσο, η διαφορά είναι τόσο μικρή που βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους (συν/πλην 3%). Μια άλλη, ίσως κρισιμότερη, παράμετρος είναι οι αναποφάσιστοι που οι δημοσκοπήσεις τους έφερναν να ανέρχονται από το 4% έως και το 14% των ψηφοφόρων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 4,2 εκατομμύρια Σκωτσέζοι ηλικίας από 16 ετών και άνω και αναμένεται ότι η συμμετοχή θα σπάσει κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας ενδεχομένως και το 80%.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης η διαμάχη συνεχιζόταν ακόμη και σήμερα, με τον Σκωτσέζο τενίστα Άντι Μάρεϊ, τον θριαμβευτή του Ουίμπλετον, να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και τη δημιουργό του Χάρι Πότερ, συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκς, να επιμένει: "Το μυαλό μου λέει όχι και η καρδιά μου το φωνάζει".

Η Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της Σκωτίας κάλεσε τους πιστούς να ψηφίσουν "με ψυχραιμία" και "με πνεύμα ενότητας". Την Κυριακή θα τελέσει μια "λειτουργία συμφιλίωσης" στον Καθεδρικό του Αγίου Αιγιδίου (Σεντ Τζάιλς) του Εδιμβούργου.

"Είναι μια ευκαιρία ζωής (...) να την αρπάξουμε και με τα δυο χέρια" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλεξ Σάλμοντ, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, ο οποίος ψήφισε στην αγροτική κοινότητα του Στρίχεν.

Νωρίτερα
Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία αποφασίζουν σήμερα Πέμπτη αν η περιοχή θα κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία ή όχι.

Ακολουθούν τέσσερις ερωταπαντήσεις για το δημοψήφισμα.

Τι τίθεται σε ψηφοφορία και πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία;

Το ψηφοδέλτιο θα έχει το ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βάλουν ένα σταυρό είτε στο «ναι», είτε στο «όχι».
Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν την Πέμπτη στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας).
Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 απόψε.

Θα δοθούν στη δημοσιότητα exit poll;

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δεν είναι προγραμματισμένες δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.
Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων το «όχι» προηγείται με 51% έναντι 49% του «ναι».

Πότε θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα;

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.
Κάθε πλευρά χρειάζεται το 50% συν μία ψήφο του συνόλου, οπότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ξεκάθαρο προτού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.
Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αρχίσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) ξημερώματα της Παρασκευής. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σκωτίας —το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Αμπερντίν— ενδέχεται να γίνουν γνωστά μετά τις 07:00.
Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό «την ώρα του πρωινού» την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της εκλογικής επιτροπής.

Πόσοι άνθρωποι θα λάβουν μέρος στη διαδικασία;

Συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών.
Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί, ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα