Σε δημοπρασία, επιστολή του αρχιμουσικού του Τιτανικού

00:06 28/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Στο ποσό σχεδόν των 155 χιλιάδων (154.974) αμερικανικών δολαρίων κατακυρώθηκε στη δημοπρασία -έγινε χθες Πέμπτη- η τελευταία (της 11ης.4.'12) επιστολή του αρχιμουσικού του 'Τιτανικού', η οποία εγράφη πέντε μέρες πριν από την πρόσκρουση στο παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό, στο παρθενικό του ταξίδι, του θρυλικού υπερωκεάνιου.
Την επιστολή εξασφάλισε με αυτό το υψηλό τίμημα ένας αμερικανικός επενδυτικός όμιλος, που δεν αποκαλύφθηκε η επωνυμία του.
Ο αρχιμουσικός του 'Τιτανικού' ήταν ο Ουάλας Χάρτλεϊ, ο οποίος πνίγηκε σε ηλικία μόλις 33 ετών (συνολικά πνίγηκαν 1.517). Η ορχήστρα του ήταν
οκταμελής.
Υπάρχουν επαρκείς μαρτυρίες ότι, μέσα στην παγωμένη βαθειά νύκτα τα όργανα ακούγονταν μέχρι και τις πολύ τελευταίες στιγμές, πριν το υπερωκεάνιο να κατακλυστεί από τα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, καθώς οι επαγγελματίες μουσικοί προσπάθησαν, οι πολυάριθμοι νευρικοί επιβάτες, χωρίς τη δυνατότητα επιβίβασης σε κάποια λέμβο, να έχουν έναν ευχάριστο περισπασμό, κάποια ψυχική συντροφιά, στο μαρτύριό τους.
"Η ορχήστρα στον 'Τιτανικό' ήταν ο μικρόκοσμος μιας τραγωδίας" είπε κατά τη δημοπράτηση της επιστολής αυτής του Χάρτλεϊ ο Μπόμπι Λίβινγκστον, ο εκπρόσωπος του οίκου RR -εδρεύει στο Νιού Χαμσάιρ.
Μετά από έρευνες, διασταυρώθηκε ότι ο Χάρτλεϊ επιβιβάστηκε στο παρθενικό ταξίδι έχοντας εισιτήριο "μετ'επιστροφής", σκοπεύοντας να γυρίσει στη Βρετανία, για τους γονείς του...
"Ωραία η ορχήστρα μας, ωραίοι οι μουσικοί μου", γράφει ο Χάρτλεϊ πάνω στο επιστολόχαρτο με τη σφραγίδα "RMS Titanic". "Θαυμάσιο το πλοίο μας, άξιζαν τα πολλά λεφτά, που κόστισε η ναυπήγησή του".
Ο Χάρτλεϊ εντοπίστηκε ευχερώς από τους διασώστες, επειδή ήταν ντυμένος με τη στολή του αρχιμουσικού. Στις τσέπες του σακκακιού είχε μάλιστα το συνάλλαγμα αρκετών κρατών.
Το 2004, μια επιστολή που ένας άλλος επιβάτης του 'Τιτανικού', ο καθολικός ιερέας Τόμας Μπάιλς, έγραψε "εν πλω", εκπλειστηριάστηκε γιά 87 χιλιάδες αμερικανικά δολάρια.
Keywords
Τυχαία Θέματα