Ρωσία: Το εμπάργκο, "πονοκέφαλος" για τους εισαγωγείς

12:44 25/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Δράση για την άρση του εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα που έχει «κοστίσει" στους ίδιους σε ποιότητα και επάρκεια σε ό,τι αφορά τα αγαθά που εισάγουν φαίνεται να αναλαμβάνουν οι Ρώσοι εισαγωγείς και διανομείς, συγκεντρώνοντας υπογραφές προκειμένου να στείλουν σχετική επιστολή στο Κρεμλίνο.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, κατά την πρόσφατη, 23η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και
Ποτών της Μόσχας, τον προσέγγισαν Ρώσοι εισαγωγείς και διανομείς, ενημερώνοντάς τον για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να πετύχουν την άρση του εμπάργκο σε ορισμένα τουλάχιστον από τα προϊόντα, η απαγόρευση εισαγωγής των οποίων -βάσει στοιχείων- «δημιουργεί τεράστιο έλλειμμα στην αγορά».

Τον ενημέρωσαν, επίσης, για την «απαράδεκτη ποιότητα» και την υψηλή τιμή των διαθέσιμων προϊόντων, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο ίδιος ο κ. Γιαννακάκης είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Μόσχας, αλλά και τις υψηλές τιμές των προϊόντων, παραθέτοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ένα κιλό επιτραπέζια ροδάκινα Σερβίας ή ΠΓΔΜ κοστίζουν γύρω 121 ρούβλια/κιλό, ήτοι γύρω στα 2,5 ευρώ.

Οι Έλληνες παραγωγοί δεν κάθονται με «σταυρωμένα χέρια» και βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση νέων αγορών, επιδιώκοντας άνοιγμα κυρίως σε Μέση και Άπω Ανατολή, αν και, όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, «δεν είναι εύκολο να μπούμε σε νέες αγορές, αφού για να το καταφέρουμε δεν απαιτείται μόνο μια καλή συνεργασία και σωστές τιμές, αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε όλη την παραγωγική μας διαδικασία και φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας νέες πρακτικές και μεθόδους συσκευασίας, που απαιτούν και γενναίες επενδύσεις».
Keywords
Τυχαία Θέματα