ΠΓΔΜ: Το συγκυβερνών κόμμα DUI δεν θα αναγνωρίσει τον νέο πρόεδρο

19:08 11/3/2014 - Πηγή: E-Typos

Αμφισβητεί, εκ των προτέρων, τη νομιμοποίηση του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Ο Αλί Αχμέτι είχε ζητήσει από το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρουέφσκι να υποστηριχθεί κοινά αποδεκτός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ,
πρόταση η οποία απορρίφθηκε από το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, το οποίο έχρισε εκ νέου για υποψήφιό του τον νυν πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Αλί Αχμέτι ανέφερε ότι σε περίπτωση που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ή οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος εκλεγεί πρόεδρος της ΠΓΔΜ, δεν θα αναγνωριστεί από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα.

«Εμείς θα αμφισβητούμε την νομιμοποίησή του από την ημέρα της επανεκλογής του έως την ημέρα της λήξης της θητείας του (...) Το DUI θα θεωρεί ότι ο Πρόεδρος που θα εκλεγεί, οποιοσδήποτε και αν είναι, δεν θα έχει νομιμοποίηση» τόνισε ο κ. Αχμέτι.

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ και στέλεχος του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές του Αλί Αχμέτι θα καταδικαστούν από την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας.

«Ελπίζω ότι τέτοιου είδους δηλώσεις, που δυνάμει αμφισβητούν δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, θα καταδικαστούν από την πλειοψηφία των πολιτών. Το μόνο σχόλιο που ταιριάζει σε τέτοιου είδους δηλώσεις είναι ότι βρίσκονται πολύ μακριά από τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους» δήλωσε η κ. Γιανκούλοφσκα.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω και γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντικαμπάνια» ώστε να αποτύχουν οι προεδρικές εκλογές, με τελικό στόχο την τροποποίηση του Συντάγματος ώστε ο πρόεδρος της χώρας να εκλέγεται από τη Βουλή.

Η στάση των αλβανικών κομμάτων σχετικά με την εκλογή προέδρου της ΠΓΔΜ θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ άλλων και για την εξασφάλιση του απαραίτητου ποσοστού συμμετοχής. Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, για την εγκυρότητα της εκλογής του προέδρου της χώρας απαιτείται ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο του 40% στον β΄ γύρο.

Σε όλες τις προεδρικές εκλογικές αναμετρήσεις, στον δεύτερο γύρο περνούν οι υποψήφιοι των δύο μεγάλων σλαβικών κομμάτων, VMRO-DPMNE και SDSM. Κανείς Αλβανός υποψήφιος δεν κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο σε όλες τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των Αλβανών ψηφοφόρων στη χώρα, οι οποίο αποτελούν περίπου το 25% του εκλογικού σώματος στην ΠΓΔΜ, να είναι περιορισμένο για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το ποσοστό συμμετοχής στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2009 διαμορφώθηκε μετά βίας στο 43% (έναντι 57% στον πρώτο γύρο) και το γεγονός ότι αυτό είχε ξεπεράσει το 40% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το DUI είχε υποδείξει στους ψηφοφόρους του να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ του Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να είναι υψηλότερο από αυτό του 2009, καθώς ο β΄ γύρος, που θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου, συμπίπτει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν «δέλεαρ» για ικανοποιητική προσέλευση και στις κάλπες που θα στηθούν για την εκλογή του προέδρου της χώρας.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου και σε αυτόν θα συμμετάσχουν τέσσερις υποψήφιοι: ο νυν πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ως υποψήφιος του VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο Στέβο Πεντάροβσκι ως υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» ( SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, ο Ιλίαζ Χαλίμι ως υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι και ο Ζόραν Πόποφσκι ως υποψήφιος του νεοσύστατου κόμματος GROM, του οποίου ηγείται ο Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον α΄ γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί. Έτσι, αναμένεται να ακολουθήσει β΄ γύρος, έπειτα από δύο εβδομάδες (στις 27 Απριλίου), μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά στον α΄ γύρο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών θα περάσουν οι κ.κ. Ιβάνοφ και Πεντάροβσκι, με τον πρώτο να εμφανίζεται να υπερτερεί του αντιπάλου του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα