Ουκρανία: Αμερικανοί και Άγγλοι, σπεύδουν να "καθησυχάσουν" τους Ρώσους

01:08 26/2/2014 - Πηγή: E-Typos

Η κρίση στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να φέρει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος της Δύσης εναντίον της Ανατολής και δεν θα έπρεπε να είναι, δεν είναι (μια αναμέτρηση ανάμεσα) στη Ρωσία και τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη
επιλογή. Πρόκειται για τον λαό της Ουκρανίας και τις μελλοντικές επιλογές των Ουκρανών», σημείωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Χέιγκ διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία, όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, «υποστηρίζει με σθένος την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Ουκρανίας».
Ο βρετανός υπουργός ζήτησε επίσης από τις νέες ουκρανικές αρχές να σχηματίσουν «μια ευρεία κυβέρνηση με ανθρώπους από διάφορές περιοχές της Ουκρανίας, κυρίως από τα ανατολικά και τα νότια».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι Δυτικοί δεν επιζητούν «να απομακρύνουν (την Ουκρανία) από τη Ρωσία». «Είναι μια χώρα η οποία έχει ανάγκη οικονομική βοήθεια από πολλές πηγές, περιλαμβανομένης της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Χέιγκ.

Ο Κέρι από την πλευρά του επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «επιθυμεί να συνεργαστεί με τη Ρωσία και με άλλες χώρες, με όλους όσοι είναι διαθέσιμοι για να διασφαλιστεί ότι (η κατάσταση) θα ηρεμήσει». Ο αμερικανός υπουργός κατήγγειλε «τη φρικτή βία στην πλατεία Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας, στο Κίεβο), η οποία συγκλόνισε τον κόσμο» την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ ο αρχιεπίσκοπος της ελληνοκαθολικής εκκλησίας της Ουκρανίας Σγιάτολαβ Σεβτσούκ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την πιθανότητα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη ο αρχιεπίσκοπος που συνάντησε τον πάπα Φραγκίσκο εκτίμησε ότι οι πιο δύσκολες ημέρες φαίνεται να είναι παρελθόν, όμως «παραμένει ο κίνδυνος του εμφυλίου πολέμου».

Ο κίνδυνος αυτός προέρχεται «από το εξωτερικό γιατί όταν δεν μπορούν να φάνε όλη την πίτα, τρώνε ένα κομμάτι», επεσήμανε ο αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος προφανώς στη Ρωσία.
Keywords
Τυχαία Θέματα