ΟΤΕ: Μείωση πωλήσεων και κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2013

12:18 8/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Μείωση 11,4% παρουσίασε ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και διαμορφώθηκε σε 1,045 δισ. ευρώ από 1,180 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε 167,5 εκατ. ευρώ έναντι 308,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012 μειωμένα κατά 45,6%. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εξαιρουμένων των κεφαλαιακών κερδών τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση κατά 5%.
Αναλυτικότερα, τα καθαρά κέρδη του α’ τριμήνου του 2013
επηρεάστηκαν θετικά από το έκτακτο μετά φόρων κεφαλαιακό κέρδος της τάξεως των 65,7 εκατ. ευρώ από την πώληση της Hellas Sat ενώ το α’ τρίμηνο του 2012 ο ΟΤΕ είχε καταγράψει ένα μετά φόρων κεφαλαιακό κέρδος ύψους 211,3 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Telekom Serbia. Επιπλέον, η επαναμέτρηση της αναβαλλόμενης φορολογικής θέσης της εταιρείας, λόγω της αύξησης του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή στην Ελλάδα από 20% σε 26%, οδήγησε σε 50 εκατ. ευρώ θετική επίδραση στην κερδοφορία του τριμήνου.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, διαμορφώθηκαν σε 681,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2013, σε σχέση με 761,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2012, μειωμένα κατά 10,6%. Αυτή η σημαντική βελτίωση οφείλεται στα μέτρα μείωσης κόστους που έλαβε ο Όμιλος ΟΤΕ τα προηγούμενα χρόνια. Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν συνολικά κατά 11,9% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2012 σε επίπεδο Ομίλου και 21,0% στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας.
Ο Όμιλος πέτυχε περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA της τάξεως του 35,4% το α’ τρίμηνο του 2013, σχεδόν αμετάβλητο από το 35,5% της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το α’ τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 102,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με 118,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, τη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε 22,3 εκατ. ευρώ, 13,5 εκατ. ευρώ και 65,9 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα επέδρασε, για άλλη μία φορά, αρνητικά στην απόδοση του ΟΤΕ. Η δριμεία επίπτωση στις λειτουργικές δραστηριότητες τόσο της σταθερής όσο και της κινητής, των μειώσεων των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας που εφαρμόστηκαν στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, οδήγησε στην επιδείνωση της μείωσης των εσόδων σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (δ’ τρίμηνο 2012: -9,1%). Στην κινητή, σχεδόν το 60% της πτώσης των εσόδων σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2012 οφείλεται στις μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής.
Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, η συνεχιζόμενη δυναμική αποδοχή των ανταγωνιστικότερων προσφορών double-play, των οποίων η διάθεση ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάιο, οδήγησε σε βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα το α' τρίμηνο του 2013. Ο ΟΤΕ κατάφερε να συγκρατήσει την απώλεια γραμμών και πέτυχε σημαντική αύξηση των συνδρομητών ADSL και τηλεόρασης. Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών VDSL τον Νοέμβριο είχε προσελκύσει ήδη περίπου 20.000 συνδρομητές έως το τέλος Μαρτίου.

Στη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας τα έσοδα μειώθηκαν κατά 9,2% το α’ τρίμηνο του 2013, αντανακλώντας τη μεγάλη μείωση στα έσοδα χονδρικής (-24%), ως αποτέλεσμα της μείωσης των τελών τερματισμού που επιβλήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή της Ρουμανίας.

Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, η μείωση των εσόδων της Cosmote κατά το τρίμηνο οφείλεται στις υπερβολικές μειώσεις των τελών τερματισμού στην κινητή, στο δύσκολο οικονομικό κλίμα και τον έντονο ανταγωνισμό.

Αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, οι μειώσεις των εσόδων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία το α’ τρίμηνο του 2013 οφείλονται εξ’ ολοκλήρου στις μεγάλες μειώσεις των τελών τερματισμού. Στην Αλβανία, τα έσοδα επηρεάστηκαν επίσης από τις επιθετικές τιμολογιακές προσφορές.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Α’ τριμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Καταφέραμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας χάρη στα μέτρα μείωσης κόστους που εφαρμόσαμε τα τελευταία χρόνια και κυρίως στη μείωση προσωπικού στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας μέσω των αποτελεσματικών προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης. Όπως περιμέναμε, τα έσοδά μας για το τρίμηνο αντανακλούν τη μείωση των τελών τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία, τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τον έντονο ανταγωνισμό. Αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικότητα όλους αυτούς τους δυσμενείς παράγοντες και υπερασπιστήκαμε τη θέση μας στην αγορά, εστιάζοντας στους τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε. Τα καινοτόμα προϊόντα και οι επιτυχημένες εμπορικές μας κινήσεις μας βοήθησαν να συγκρατήσουμε την απώλεια των εσόδων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας μάλιστα, οι επιδόσεις μας συνεχίζουν να υπερισχύουν του ανταγωνισμού, ενώ είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη μεταστροφή στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, που γίνεται όλο και πιο εμφανής κάθε τρίμηνο».

Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Η ενίσχυση των ταμειακών ροών οδήγησε στην περαιτέρω μείωση του δανεισμού. Η συμφωνία για την πώληση της Globul, που ανακοινώσαμε στο τέλος Απριλίου, βελτιώνει την αξία του ΟΤΕ προς όφελος των μετόχων, εξασφαλίζει τη μείωση του δανεισμού του Ομίλου και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ανεξάρτητα από το μακροοικονομικό περιβάλλον. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής και από τις αρχές του 2011, θα έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τον καθαρό δανεισμό μας περισσότερο από το μισό, ή κατά 2,3 δισ. ευρώ. Στα προσεχή τρίμηνα, δεν αναμένουμε σημαντική βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, θα συνεχίσουμε ωστόσο να λαμβάνουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται, ώστε να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά, να βελτιώσουμε την χρηματοοικονομική μας δομή και να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα