Οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

16:31 5/12/2012 - Πηγή: E-Typos
Τις προτάσεις της για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, ενόψει της συνάντησης με το οικονομικό επιτελείο, αύριο Πέμπτη, έδωσε στη δημοσιότητα η Δημοκρατική Αριστερά.
Κύριο στοιχείο είναι η αποδοχή ως βάση συζήτησης της πρότασης που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους κυβερνητικούς εταίρους, με θετικό το γεγονός ότι μετατοπίζεται το φορολογικό βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης των οικογενειών με παιδιά. Παρά την τυπική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου,
το πραγματικό αφορολόγητο αυξάνεται από 5.000 σε 9.000 ευρώ.
Η Δημοκρατική Αριστερά, ωστόσο, διαπιστώνει αρνητικά στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, αφού δεν περιλαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων, προβλέπει επαχθή φορολογική αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών, δημιουργεί μεγάλες αδικίες ως προς την αντιμετώπιση των οικογενειών με παιδιά, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των παιδιών στον υπολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης του νοικοκυριού, και έχει ασθενή αναπτυξιακή διάσταση.
Για τη διαδικασία που έχει ακολουθήσει το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, ότι η χρονική καθυστέρηση δημιουργεί απαράδεκτους χρονικούς περιορισμούς που δεν επιτρέπουν την εις βάθος συζήτηση των σοβαρών ζητημάτων που θέτει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Και προσθέτει πώς οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι παλινωδίες του υπουργείου και οι συστηματικές διαρροές εκ μέρους του, εκτός των ουσιαστικών προβλημάτων που δημιουργούν στη συζήτηση, αναδεικνύουν πλημμελή προετοιμασία, η οποία, εν τέλει, πλήττει την εικόνα τη κυβέρνησης.
Για τα φυσικά πρόσωπα η ΔΗΜΑΡ προτείνει να μην τεθεί καμία φορολόγηση σε εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, να συνεισφέρουν όλοι στα φορολογικά βάρη, αναλόγως των δυνατοτήτων τους, και να φορολογηθούν όλα τα εισοδήματα φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης, βάσει μιας ενιαίας κλίμακας.
Στόχος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, υπογραμμίζει σε αναλυτικό σημείωμά της η ΔΗΜΑΡ, πρέπει να είναι η ενίσχυση της προοδευτικότητας της φορολογίας και η απλοποίησή της, μέσω της κατάργησης των ποικίλων παρεκκλίσεων, που χαρακτηρίζουν το υφιστάμενο σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φορολογηθούν βάσει μιας ενιαίας κλίμακας τα εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκια, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτική δραστηριότητα, αμοιβές διευθυνόντων συμβούλων ΑΕ και διαχειριστών ΕΠΕ, αμοιβές των μελών ΔΣ και stock options και άλλοι συναφείς τρόποι αμοιβής υψηλόβαθμων στελεχών.
Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει την υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης και τρόπου φορολόγησης, ενώ, ζητάει τη διόρθωση της αδικίας που προκαλείται από την αδιαφοροποίητη φορολογική αντιμετώπιση των νοικοκυριών, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.
Keywords
Τυχαία Θέματα