Όχι άλλες ολιγωρίες

06:03 19/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Την ώρα που η ανεργία καλπάζει με ρυθμούς άνω του 27% και οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο για ποσοστά άνω του 30% εντός του 2013, αποκαλύπτεται, δυστυχώς, ότι οι πόροι για την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης όχι μόνο δεν έχουν καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά το χειρότερο είναι ότι παραμένουν στα αζήτητα.

Με άλλα λόγια, τα περισσότερα από τα προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί από το 2010 και τα οποία θα μπορούσαν να ωφελήσουν περισσότερους από 650.000 ανέργους, βρίσκονται ακόμα στην αρχή, γιατί τα σχετικά κονδύλια, κοινοτικά και εθνικά, συνολικού ύψους 3,93 δισ. ευρώ, δεν έχουν
ακόμα απορροφηθεί.

Χαρακτηριστικό του τραγέλαφου αυτού είναι ότι παραμένουν αδρανείς δράσεις, όπως είναι η επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση 320.000 θέσεων εργασίας και η τετραετής επιδότηση εισφορών για 40.000 προσλήψεις ανέργων, τη στιγμή που η ανεργία στους νέους υπερβαίνει το εξωπραγματικό 60%.

Χαιρετίστηκε, και σωστά, ως ιδιαίτερα σημαντική η χρηματοδότηση που εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι να αξιοποιούνται πλήρως και με ταχύτητα οι διαθέσιμοι πόροι που δίνονται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η μάστιγα της ανεργίας.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια για άλλες ολιγωρίες και καθυστερήσεις, ούτε για χρησιμοποίηση των πόρων με μη ρεαλιστικά κριτήρια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Γ’ αυτό, επιβάλλεται να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Καλή και αναγκαία ήταν η απόφαση των πολιτικών αρχηγών για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανέργους, όμως αυτό δεν αρκεί.

Θα πρέπει οι άνεργοι να βρουν και δουλειά, γιατί δεν αντέχουν να περιμένουν άλλο.
Keywords
Τυχαία Θέματα