Ο κόσμος χαιρετίζει τον πρώτο ποντίφικα από την Αμερική

15:37 14/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Όλος ο κόσμος, κυρίως οι αναπτυσσόμενες χώρες χαιρέτισαν την εκλογή του "πρώτου Πάπα από την αμερικανική ήπειρο", του Αργεντινού Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στο εξής Πάπα Φραγκίσκου.

"Η εκλογή του μαρτυρά τον δυναμισμό και το σφρίγος μιας περιοχής που επηρεάζει όλο και περισσότερο τον κόσμο μας, και όπως εκατομμύρια ισπανόφωνοι Αμερικανοί, εμείς, στις ΗΠΑ, νιώθουμε την ίδια χαρά αυτή την ιστορική ημέρα", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μπαράκ Ομπάμα που απέστειλε τις "θερμές ευχές" του στον "πρώτο Πάπα από την Αμερική"

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ ευχήθηκε στο νέο ποντίφικα "αποστολή ποιμενική και καρποφόρο κατά την άσκηση των τόσο μεγάλων ευθυνών υπέρ της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφότητας και της ειρήνης στην ανθρωπότητα".

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ υπογράμμισε ότι "οι πιστοί" τον περιμένουν "με ανυπομονησία" στο Ρίο ντε Τζανέιρο για τις "Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας" τον Ιούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ευχήθηκε στον νέο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας "θητεία μακρά ώστε να μπορέσει να προαγάγει την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

Ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι απέστειλε στο νέο ποντίφικα "όλες τις ευλογίες για την αντιμετώπιση των τεράστιων ευθυνών που αναλαμβάνει ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας".

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι "η Γαλλία, πιστή στην ιστορία της και τις οικουμενικές αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας, θα συνεχίσει τον συνεπή διάλογο που πάντα διατηρούσε με την Αγία 'Εδρα".

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, που πραγματοποιεί επίσκεψη στον Καναδά, χαιρέτισε την "τολμηρή" εκλογή ενός Πάπα από την Αργεντινή, λέγοντας ότι είναι ένα "καλό νέο", η εκλογή ενός Πάπα που δεν προέρχεται από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ένα σπάνιο γεγονός. Διευκρίνισε ότι θα μεταβεί στη Ρώμη για την πρώτη λειτουργία του την Τρίτη στις 19 Μαρτίου.

Η εκλογή του Πάπα από τη Λατινική Αμερική "ενθουσίασε και συγκίνησε" τους επισκόπους της Νότιας Αφρικής, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος είναι "παιδί ενός ταπεινού σιδηροδρομικού υπαλλήλου, γνωρίζει καλά τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο αναπτυσσόμενος κόσμος".

Ο Πάπας Φραγκίσκος γεννήθηκε στην "ήπειρο της προσδοκίας", δήλωσαν οι βραζιλιάνοι επίσκοποι, σύμφωνα με τους οποίους η εκλογή αυτή "ανανεώνει την Καθολική Εκκλησία".

Οι Ισπανοί επίσκοποι από την πλευρά τους γιόρτασαν την νέα εκλογή, εκτιμώντας ότι έχει "το προφίλ αγίου", όπως είπε ο γενικός γραμματέας της Ισπανικής Επισκοπικής Διάσκεψης Χουάν Αντόνιο Μαρτίνεθ Καμίνο.

Η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, δηλωμένη άθεη, χαιρέτισε την "ιστορική" εκλογή ενός Πάπα από το "νέο κόσμο".

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, κόρη προτεστάντη πάστορα, δήλωσε ότι "πέρα από την καθολική χριστιανοσύνη, πολλοί περιμένουν από τον ποντίφικα, έναν προσανατολισμό, όχι μόνο σε θέμα που έχουν σχέση με την πίστη, αλλά και όσον αφορά την ειρήνη, την δικαιοσύνη και την προστασία της δημιουργίας".

"Με ευχαριστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, για τους χριστιανούς της Νότιας Αμερικής, ένας μεταξύ τους καλείται για πρώτη φορά να ηγηθεί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας", υπογράμμισε.

Η ομάδα α' κατηγορίας Σαν Λορέντζο, του ποδοσφαίρου της Αργεντινής, τις επιδόσεις της οποίας παρακολουθεί ανελλιπώς ο νέος ποντίφικας, καθώς είναι μέλος της λέσχης των οπαδών της, ανακοίνωσε ότι η εκλογή αυτή "γεμίζει με περηφάνεια την ομάδα μας" αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Από την άλλη πλευρά, ο λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Φουάντ Τουάλ δήλωσε ότι ο νέος ποντίφικας αναμένεται με "θέρμη και ανυπομονησία" στους ιερούς τόπους και εξέφρασε την ελπίδα να "συνεχίσει να εργάζεται υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης στη Μέση Ανατολή", προπύργιο του χριστιανισμού.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τον νέο ποντίφικα να επισκεφθεί τη Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη, τον τόπο γέννησης του Ιησού, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες προσκάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί τους αγίους τόπους "με την πρώτη ευκαιρία" λέγοντας ότι "ο νέος ποντίφικας είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει και που μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης σε μια ταραγμένη περιοχή".

Ο νέος Πάπας "αντιπροσωπεύει την αφοσίωση, την αγάπη του Θεού, την αγάπη της ειρήνης, τη θεία ταπεινότητα και μια νέα ήπειρο που τώρα αφυπνίζεται. Χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ έναν πνευματικό ηγέτη και όχι απλώς έναν πολιτικό αρχηγό. Εκεί που οι πολιτικοί ηγέτες μπορεί να διχάζουν, οι πνευματικοί ηγέτες μπορούν να ενώνουν. Να ενώνουν μέσω ενός οράματος, των αξιών, της πίστης ότι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο έναν καλύτερο τόπο για να ζούμε. Ο Κύριος να ευλογεί το νέο ποντίφικα.

Για τον Τζον Ντίνγκι, ιερέα της Καθολικής Εκκλησίας του Χαρτούμ στο Σουδάν, χώρα ισλαμική, "είναι θετικό για την Αφρική να έχει έναν λατινοαμερικανό Πάπα, καθώς οι χριστιανοί αυξάνονται με ταχύ ρυθμό στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία".

Προοδευτικές θρησκευτικές οργανώσεις, όπως η αμερικανική Catholics United, δήλωσαν πως ελπίζουν ο ποντίφικας να δώσει "μια προφητική γνώμη για την ελπίδα κατά της καταπίεσης και να ηγηθεί μιας αναγέννησης της κοινωνικής δικαιοσύνης".

Στη Μόσχα, η "Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαιρετίζει την απόφαση του κογκλάβιου των καρδιναλίων της Εκκλησίας της Ρώμης, και όπως παλαιότερα, ελπίζει στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των ορθοδόξων και καθολικών εκκλησιών κατά τρόπο εποικοδομητικό", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας πατήρ Αλεξάντρ Βολκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Πάπα Φραγκίσκο, του "εύχεται υγεία, ευτυχία και το έργο του για την προαγωγή της ειρήνης και του διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών να αποφέρει καρπούς. Είμαι πεπεισμένος ότι η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Βατικανού θα αναπτυχθεί περαιτέρω στη βάση των χριστιανικών αξιών που μας ενώνουν".

Η Κίνα, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Βατικανό, "συνεχάρη τον καρδινάλιο Μπεργκόλιο για την εκλογή και εξέφρασε την ευχή η Αγία Έδρα να υιοθετήσει "μια ήπια και ορθολογιστική στάση" για να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο.

"Ελπίζουμε υπό την ηγεσία του νέου ποντίφικα το Βατικανό να υιοθετήσει μια ήπια και ορθολογιστική στάση ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και του Βατικανού", είπε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνίνγκ, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου.

"Η κινεζική κυβέρνηση είναι ειλικρινής στη βούλησή της να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με την Αγίας Έδρα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας τις παραδοσιακές απαιτήσεις του Πεκίνου για την εξομάλυνση των σχέσεων αυτών: τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ταϊβάν και Αγίας Έδρας και τη μη ανάμιξη "στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης αυτής υπό το πρόσχημα της θρησκείας".

Το Πεκίνο αρνείται κυρίως να επιτρέψει στο Βατικανό να έχει τον πρώτο λόγο στη χειροτονία των επισκόπων, κάτι που αποτελεί συχνή αιτία αντιπαράθεσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα