Ο Αντ. Σαμαράς για την Ελλάδα της ανάπτυξης και της καινοτομίας

20:22 16/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Στην άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της δημιουργίας, επικέντρωσε τη σημερινή του επίσκεψη ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας.

Έχοντας δίπλα του τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
της ΝΔ, τον Ανδρέα Κατσανιώτη, ο κ. Σαμαράς βρέθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο της Πάτρας, όπου επισκέφτηκε μικρές και μεγάλες καινοτόμες εταιρίες και νεοφυείς (start up) επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους εκεί.

Μεταξύ αυτών, την Εταιρία Althom Engineering, που αναπτύσσει αεροναυπηγικές υπηρεσίες διεθνώς (stress engineering and analyses, cfd, testing) και την εταιρία Eldrug που αναπτύσσει φαρμακευτικά προϊόντα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την υπέρταση, όπου μάλιστα ο Καθηγητής Χημείας Γιάννης Ματσούκας παρουσίασε στον πρωθυπουργός δραστική ουσία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, που έχει περάσει ήδη σε στάδιο κλινικών δοκιμών.

Ο κ. Σαμαράς ξεναγήθηκε και στα εργαστήρια της εταιρίας Αdvent Τechnologies που κατασκευάζει μεμβράνες υψηλής αντοχής για ειδικές χρήσεις στην επεξεργασία καυσίμων, και εύκαμπτα οργανικά υλικά για φωτοβολταϊκά συστήματα με το τελικό προϊόν να είναι 100% εξαγώγιμο.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε αναλυτικά από τους εργαζόμενους, τους ερευνητές και τους καινοτόμους επιχειρηματίες για τις ανάγκες που υπάρχουν και οι οποίοι του ανέφεραν ότι η ανάπτυξη των εταιριών αυτών είναι δυνατή λόγω της συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια και τις υποδομές του Τεχνολογικού Πάρκου.

Σε σύσκεψη, που είχε στη συνέχεια, παρουσία του πρύτανη και εκπροσώπων των τεχνολογικών ινστιτούτων, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "πρέπει να δημιουργήσουμε μαζί ένα καινούριο παραγωγικό και δραστήριο οικοσύστημα πανεπιστημίων, εταιριών, ερευνητικών Ινστιτούτων, νεοφυών εταιριών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (Venture Capitals) και "επιχειρηματικών αγγέλων". Μέχρι το 2020 σχεδιάζουμε να επενδύσουμε 1,3 δισεκ. ευρώ. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε τα "μυαλά" που έχουμε ως εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα".

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε τη δημιουργίας ενός Ταμείου Χρηματοδότησης, τόσο νεοφυών όσο και μεγάλων επιχειρήσεων που καινοτομούν καθώς και την ανάπτυξης ενός δικτύου τεχνολογικών πάρκων και "θερμοκοιτίδων" σε όλη την Ελλάδα, καθώς και τη θέσπιση υποστηρικτικών δομών.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά "δεν θέλω όμως να χάσουμε χρόνο. Πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε χρόνο. Θέλω να έχουμε προσωπική επαφή με το οικοσύστημα σας για να δούμε τι χρειάζεται κάθε στιγμή, τι προχωράει και τι δεν προχωράει."
Keywords
Τυχαία Θέματα