Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο νέος porte-parole του Ζ. Κλ. Γιούνκερ και της Κομισιόν είναι Έλληνας

20:22 13/9/2014 - Πηγή: E-Typos

Από τη Φούρκα Χαλκιδικής στις Βρυξέλλες, ως το… δεξί χέρι του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο 52χρονος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει διατελέσει ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., αναλαμβάνει πλέον εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια θέση που αποτελεί τιμή για τη χώρα και αναβαθμίζει το κύρος της εντός της Ε.Ε., καθώς θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή, επικοινωνία και συνεργασία με το νέο ισχυρό άντρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο
Μ. Σχοινάς δεν ήταν ευρέως γνωστός στο πανελλήνιο. Ομως, υπηρέτησε σε καίριες θέσεις, προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα. Σοβαρός, μορφωμένος, γλυκομίλητος και γεμάτος επιχειρήματα, ο 52χρονος πολιτικός κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Ως στάση ζωής έχει υιοθετήσει μία από τις πολλές περίφημες φράσεις του Αλβέρτου Αϊνστάιν: «Τα σοβαρά μας προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν αν επιμένουμε στον ίδιο τρόπο σκέψης: αυτόν που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε».

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Και οι δύο γονείς του ήταν καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο πατέρας του κατάγεται από το μικρό χωριό Φούρκα Χαλκιδικής, όπου ακόμη και σήμερα το επισκέπτεται. «Ηταν άριστος μαθητής. Αριστος σε όλα του. Στα μαθήματά του, στη συμπεριφορά του, στη γενικότερη παιδεία του. Ομορφος ως νεαρός, αλλά και πολύ “προσγειωμένος”. Κοιτούσε το διάβασμα και τα μαθήματά του. Αλλωστε, ήταν σχεδόν μόνιμος σημαιοφόρος στις παρελάσεις. Ενα παιδί-διαμάντι που καταλάβαινες ότι θα πετύχει πολλά στη ζωή του. Απολάμβανες τις συζητήσεις μαζί του», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο (συνταξιούχος πλέον) μαθηματικός Θανάσης Τσίτας, ο οποίος δίδασκε στον Μ. Σχοινά στις τάξεις του 5ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στην οδό Κριεζώτου.

Και πράγματι, η πορεία του Μ. Σχοινά δικαίωσε τους δασκάλους του. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στο Μπριζ του Βελγίου με υποτροφία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

Ακόμη, υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990, ενώ έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα ιδιαίτερα γραφεία ξένων επιτρόπων, όπως:

* 1993-1994: Μέλος του γραφείου των επιτρόπων Ματούτες και Ορέχα.

* 1994-1999: Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

* 1999-2004: Αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λογιόλα ντε Παλάθιο.

* 2004-2007: Διευθυντής του γραφείου του πρώτου επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρκου Κυπριανού.

Υπηρετώντας τις παραπάνω θέσεις ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας Υγείας.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., αντικαθιστώντας το σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο Μ. Σχοινάς υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, τον Ιούλιο του 2009, επανήλθε στην οργανική θέση του στην Κομισιόν ως κύριος σύμβουλος και αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι στενός φίλος με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν συντονιστής της Task Force και υπεύθυνος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Μάλιστα, από τη συγκεκριμένη θέση πολλές φορές λειτούργησε σαν πυροσβέστης, προωθώντας τις ελληνικές θέσεις στο εξωτερικό και εργάστηκε σκληρά για να αλλάξει η χώρα την αρνητική εικόνα που είχε διεθνώς.
Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος με την Ισπανίδα Μερσέντες Αλβαργκονζάλεθ, η οποία φέρεται να είναι γόνος σπουδαίας οικογένειας με ιδιαίτερη επιρροή. Μαζί έχουν δύο γιους, τον Στέργιο και τον Γιάννη. «Ερχομαι συχνά στη Βόρεια Ελλάδα και κινούμαι μεταξύ Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Οσο μπορώ πηγαίνω στη Χαλκιδική και πάντα περνώ τις καλοκαιρινές διακοπές στην ιδιαίτερη πατρίδα μου», είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του. Το πατρικό του στη Χαλκιδική είναι ανακαινισμένο και φιγουράρει ως κεντρική φωτό στο προφίλ της συζύγου του στο facebook…

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Αναζητήσεις
φουρκα χαλκιδικης καταγωγη
Τυχαία Θέματα