Κυβέρνηση - Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: Στόχος το ...ταμείο με το στοίχημα των "180"

20:04 13/9/2014 - Πηγή: E-Typos



Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι, αν η μάχη της εκλογής Προέδρου κερδηθεί, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάψει το τελευταίο χαρτί του και η κυβέρνηση θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο


Στο νούμερο «180» ποντάρει η κυβέρνηση για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τον Μάρτιο και θα κρίνει τόσο τη βιωσιμότητά της όσο και την πορεία της οικονομίας και της χώρας. Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θέλουν να πετάξουν πίσω τους τα λάθη του ΕΝΦΙΑ και να προχωρήσουν
το σχεδιασμό τους, όπου όλο το βάρος δίνεται στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Σε αυτή την πορεία, για την κυβέρνηση όχημα επιδιώκεται να είναι η επίτευξη μιας σειράς θετικών αποτελεσμάτων στην οικονομία που θα βελτιώσουν την κοινωνική και την πολιτική ατμόσφαιρα και εμπόδια στο δρόμο της η ουδετερότητα και η εσωστρέφεια στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες (Κ.Ο.) που τη στηρίζουν.

Εξοδος από το βάλτο
Το πολιτικό υπόβαθρο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης μπήκε την περασμένη Τρίτη από τον πρωθυπουργό, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Κοέλιο, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Σε λίγο καιρό από σήμερα θα μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους μας, χωρίς πια Μνημόνια, χωρίς ανάγκη για νέα δανεικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, έχοντας δίπλα του έναν πρωθυπουργό που κατάφερε ακριβώς αυτό. Να βγάλει τη χώρα του από τα Μνημόνια.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, «η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή τρέχει για να έχει θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα για άλλη μία χρονιά, να πιάσει τους στόχους και να ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό Μνημόνιο. Εμείς θέλουμε να είμαστε πάντα λίγο πιο μπροστά, τόσο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», διευκρίνιζε.
Μάλιστα, αναφορικά με την πορεία της οικονομίας στο επόμενο κρίσιμο τετράμηνο (το ευρωπαϊκό Μνημόνιο τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου) η ίδια πηγή σημείωνε πως «αυτή τη στιγμή πηγαίνουμε προς τα πάνω. Για πρώτη φορά από το 2008, στο τρίτο τρίμηνο του 2014 θα έχουμε ανάπτυξη. Ξεκολλάμε από το βάλτο και έπειτα από έξι χρόνια βγαίνουμε από το μαύρο κύκλο της ύφεσης, καθώς το 2015 πάμε για ανάπτυξη 2,9%».

Τα επόμενα βήματα
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι σταθερά και πολύ καλά σχεδιασμένα. Οι κόκκινες γραμμές απέναντι στην τρόικα έχουν τεθεί ήδη από τους Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου, με τους οποίους ο Αντ. Σαμαράς έχει πολύωρες καθημερινές συσκέψεις, όπως και με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατ’ αρχάς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα, στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και, τέλος, να αποσαφηνιστεί η σχέση με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών το 2015.
Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει:
* Εξοδο στις αγορές μέχρι τέλος του χρόνου με τριετή και επταετή ομόλογα για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μετά και την αναβάθμιση της οικονομίας από ξένους οίκους, όπως η S&P. Οι μεγαλύτερης διάρκειας εκδόσεις θα καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2015-2016, με επιτόκια ελαφρώς χαμηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ.
* Ο πρωθυπουργός θα θέσει στους εταίρους το θέμα της οριστικής διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους μετά το τέλος της αξιολόγησης από την τρόικα.
* Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε κεντρικό επίπεδο ότι δεν θα δεχτεί την εφαρμογή νέου προγράμματος, με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, να έχει μεταφέρει την αντίθεση της ελληνικής πλευράς για το ζήτημα αυτό και στον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μιλάνο.
* Η ευρωπαϊκή πλευρά συζητά επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων αλλά το ΔΝΤ διαφωνεί και αυτό φέρνει στο προσκήνιο σενάρια αποχώρησής του.

Ο μαγικός αριθμός
Αν τα παραπάνω βήματα στην προσπάθεια της κυβέρνησης ολοκληρωθούν με θετικό πρόσημο, τότε η επίτευξη του στόχου, που είναι να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 180, είναι εφικτή. Οπως σημείωνε κυβερνητικό στέλεχος, «αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη σύνθεση αυτής της Βουλής, τότε όλος ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα ακυρώνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί συντριπτική πολιτική ήττα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι, αν αυτή η μάχη κερδηθεί, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει κάψει και το τελευταίο του χαρτί, που είναι το παιχνίδι με τους θεσμούς, και η κυβέρνηση θα κερδίσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Χρόνο που, όπως διευκρινίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, χρειάζεται για να γίνουν χειροπιαστά στους πολίτες τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία δύο χρόνια και να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι τα Μνημόνια βρίσκονται στο τέλος τους.
Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα της σταθερότητας ως αναγκαίας προϋπόθεσης για όλα αυτά. Μάλιστα, όπως ξεκαθάριζε κυβερνητική πηγή, η σταθερότητα δεν έχει να κάνει πλέον με εσωτερικούς όρους, αλλά σχετίζεται με τις καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. «Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Αστάθεια στη χώρα σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον βάζει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια», έλεγε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να σηκώσει το βάρος της επιλογής του.

Ο κίνδυνος της εσωστρέφειας

Η ΘΥΕΛΛΑ που ξέσπασε με τον ΕΝΦΙΑ κατέδειξε τη δυναμική που έχουν ορισμένες απρόβλεπτες εξελίξεις να τινάξουν στον αέρα ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αν και οι διορθωτικές διατάξεις πέρασαν τελικά την Πέμπτη από τη Βουλή, στις Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν έχει επικρατήσει ακόμη νηνεμία.
«Οχι ότι δεν διορθώθηκαν πράγματα, αλλά θα θέλαμε να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις σε κάποιες κατηγορίες», έλεγε γαλάζιος βουλευτής, ενώ έτερος συνάδελφός του σημείωνε πως «θα πρέπει να ζητήσουμε από αυτούς που έχουν και να εξαιρεθούν όσοι αδυνατούν να πληρώσουν».
Προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να συγκληθεί η Κ.Ο. της Ν.Δ., με τους πιο τολμηρούς να εισηγούνται ακόμη και τοποθετήσεις βουλευτών μετά την ομιλία του πρωθυπουργού. Προς το παρόν «πυροσβεστικά» λειτουργούν στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά και κορυφαία στελέχη του κόμματος, οι οποίοι συνομιλούν με τα μέλη της Κ.Ο. για να τους ενημερώσουν για τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ενόχληση, πάντως, έχει προκαλέσει η ουδέτερη στάση μερίδας βουλευτών, αλλά και υπουργών που σπανίως υπερασπίζονται το κυβερνητικό έργο. Το ερώτημα που απευθύνεται στους συγκεκριμένους βουλευτές είναι αν σε αυτό το κρίσιμο διάστημα μέχρι τον προσεχή Μάρτιο προέχει η σωτηρία της χώρας και της οικονομίας ή η εφήμερη πολιτική καριέρα τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα