Μάλι: Γαλλικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον βάσης της Aqmi στο Τιμπουκτού

17:51 22/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Γαλλία επιτέθηκε απευθείας εναντίον της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) βάζοντας στο στόχαστρό της «ένα κέντρο διοίκησης των τρομοκρατών» κοντά στο Τιμπουκτού, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές από τη Γαλλία.
Χθες Δευτέρα ο στρατηγός Τιερί Μπουρκάρ, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου στρατού της Γαλλίας, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι η χώρα εξαπέλυσε αεροπορικές
επιδρομές «στην περιφέρεια» του Τιμπουκτού, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Aqmi από το καλοκαίρι.
Οι Γάλλοι άνοιξαν πυρ εναντίον «ενός κέντρου διοίκησης των τρομοκρατών», διευκρίνισε ο ίδιος χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην Aqmi.
Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στη γαλλική κυβέρνηση, στόχος της συγκεκριμένης επίθεσης ήταν η Aqmi.
Στο μεταξύ η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα ότι η Γαλλία διεξάγει στο Μάλι «μια δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση».
«Γνωρίζουμε ότι η Γαλλία διεξάγει αυτή τη στιγμή μια δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση για όλους μας», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ από το Βερολίνο με την ευκαιρία της 50ής επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων.
«Ευχόμαστε πραγματικά την επιτυχία των στρατιωτών (…) γιατί η μάχη εναντίον των ισλαμιστών είναι μια πολύ δύσκολη μάχη», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Εξάλλου ο πρόεδρος του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου του Μάλι επεσήμανε από την πλευρά του ότι η επέμβαση του γαλλικού στρατού στη χώρα εναντίον ένοπλων ομάδων τζιχαντιστών «δεν αποτελεί επίθεση εναντίον του Ισλάμ», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς «κάποιων μουσουλμανικών χωρών».
Το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο, η κυριότερη ισλαμική οργάνωση του Μάλι το 90% των κατοίκων του οποίου είναι μουσουλμάνοι, «καταγγέλλει την εκστρατεία δυσφήμησης από κάποιες μουσουλμανικές χώρες, από κάποιους θρησκευτικούς ηγέτες με επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο, χαρακτηρίζοντας την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο πλευρό των στρατευμάτων του Μάλι ως επίθεση εναντίον του Ισλάμ», δήλωσε ο Μαχμούντ Ντίκο.
Ο Ντίκο πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο επιθυμεί να «ευχαριστήσει ειλικρινά, στο όνομα όλων των μουσουλμάνων του Μαλί, όλες τις φίλες χώρες, κυρίως τη Γαλλία, καθώς και όλους τους οργανισμούς (…) για την αλληλεγγύη τους προς το Μάλι».
Keywords
Τυχαία Θέματα