Κρατούσαν και όμηρο λίγο πριν συλληφθούν, οι δράστες των ληστειών στο Βελβεντό Κοζάνης

19:04 2/2/2013 - Πηγή: E-Typos



(Το βίντεο είναι από το kozan.gr)

Ανανέωση 22.00

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης δόθηκαν νωρίτερα από την Αστυνομία στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κοζάνης, ενώ η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ζητάει πληροφορίες από τους πολίτες, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν γιάφκες και στοιχεία για εμπλοκή τους σε άλλες ενέργειες, τον τελευταίο καιρό στην Αθήνα

και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Πρόκειται για τους δύο καταζητούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Ιωάννη Μιχαηλίδη του Χαράλαμπου, που γεννήθηκε στις 31-05-1988 στο Μαρούσι Αττικής, (πρόκειται για τον γνωστό τοξοβόλο που είχε συλληφθεί σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας) και τον Δημήτριο Πολίτη του Κωνσταντίνου και της Ευτυχίας, που γεννήθηκε στις 29-12-1991 στον Χολαργό Αττικής, καθώς και τους: Μπουρζούκο Ανδρέα- Δημήτριο του Ιωάννη και της Παντελιάς, γεν. 22-11-1989 στον Χολαργό Αττικής και Ρωμανό Νικόλαο του Γεωργίου και της Παυλίνας- Μαρίας, γεν. 27-01-1993 στην Αθήνα.

Στην κατοχή των Μιχαηλίδη και Πολίτη βρέθηκαν πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, με τα στοιχεία: Γιακουμόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου και της Αναστασίας, γεν. 01-09-1987 στην Αθήνα, δημότης Καλλιθέας, και Καλυβας Ελευθέριος του Δήμου και της Άννας, γεν. 08-01-1993 στον Χολαργό, δημότης Αράχωβας Βοιωτίας, αντίστοιχα.

Σε βάρος του Μιχαηλίδη έχουν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης και σε βάρος του Πολίτη άλλα δύο εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τα δακτυλικά αποτυπώματα και των δύο είχαν βρεθεί στο κρησφύγετο της οργάνωσης στην οδό Σαπφούς, στην Καλλιθέα.

Και οι τέσσερις θα μεταφερθούν απόψε στην Αθήνα, όπου θα εξεταστούν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ αύριο θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις υποθέσεις που κατηγορούνται.

Σε βάρος των τεσσάρων εμπλεκομένων στις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της ληστείας από κοινού κατά συρροή, της αρπαγής από κοινού, της παράνομης οπλοφορίας, της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας, της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, της χρήσης πλαστού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, της αντίστασης από δράστες που οπλοφορούν, της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών και της απλής σωματικής βλάβης. Ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε να απολογηθούν στον ανακριτή Κοζάνης την Τετάρτη.

Από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, παρακαλούνται όσοι πολίτες γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικά με τους τέσσερις συλληφθέντες, να επικοινωνήσουν στους τηλεφωνικούς αριθμούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, 170, 1014 και 1964 ή στο e-mail [email protected] με τη δέσμευση ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.



Νωρίτερα σήμερα

Λεπτομέρειες για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε χθες το πρωί στο Βελβεντό Κοζάνης με τη «δίδυμη» ληστεία που διέπραξαν οκτώ πάνοπλα άτομα και το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε και οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων εκ των δραστών, δόθηκαν το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε στην Κοζάνη. Από την αποκάλυψη των στοιχείων ταυτότητας των συλληφθέντων προέκυψε ότι δύο από αυτούς καταζητούνταν με εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Οι δράστες, στην προσπάθεια διαφυγής τους πήραν όμηρο έναν οδοντίατρο και δεν δίστασαν να απειλήσουν αστυνομικούς, πριν οι τελευταίοι επέμβουν και τους συλλάβουν, ενώ κατείχαν βαρύ οπλισμό.
Όπως ανακοίνωσε ο αστυνομικός διευθυντής δυτικής Μακεδονίας, Βάιος Χονδρός, έχοντας στο πλευρό του τους αστυνομικούς διευθυντές Κοζάνης και Ημαθίας, σε βανάκι που ακινητοποιήθηκε στη Βέροια βρέθηκαν συνολικά δύο Καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο τύπου Σκόρπιον, μία επαναληπτική καραμπίνα, ένα πιστόλι Ζάσταβα κι ένα πιστόλι Μπερέτα. Τα όπλα εστάλησαν ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 10 το πρωί, χθες, όταν οι πάνοπλοι δράστες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, εισέβαλαν σχεδόν ταυτόχρονα στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και στο γραφείο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), που απέχουν λίγα μέτρα μεταξύ τους, στο Βελβεντό Κοζάνης.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αρχικά δύο κουκουλοφόροι έσπασαν με τσεκούρι την τζαμαρία της ΑΤΕ και στη συνέχεια με την απειλή όπλων απέσπασαν 175.940 ευρώ, ενώ ένας συνεργός τους βρισκόταν έξω ακριβώς από το υποκατάστημα επιβλέποντας. Σχεδόν ταυτόχρονα άλλοι δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στο γραφείο του ΤΤ από την κεντρική είσοδο και υπό την απειλή όπλων αφαίρεσαν 4.020 ευρώ, ενώ κι εδώ συνεργός τους βρισκόταν έξω ακριβώς από το Ταμιευτήριο.
Παράλληλα ένας ακόμη ένοπλος παρακολουθούσε σε κοντινή απόσταση τις κινήσεις των συνεργών τους, έχοντας οπτική επαφή με τα σημεία «στόχους» και παρέχοντάς τους κάλυψη. Οι ένοπλοι αφού άρπαξαν τα χρήματα διέφυγαν με δύο οχήματα.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αστυνομικές Αρχές. Στήθηκαν «μπλόκα» σε καίρια σημεία του ευρύτερου οδικού δικτύου και κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από τους νομούς της Κοζάνης και της Ημαθίας.
Οι δράστες εγκατέλειψαν τα δύο οχήματα με τα οποία διέφυγαν αρχικά και επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα-κλούβα. Στη συνέχεια, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν, στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης- Βέροιας στο ύψος της Καστανιάς, τζιπάκι που οδηγούσε Κοζανίτης οδοντίατρος υποχρεώνοντάς τον να μπει στην κλούβα μαζί με τρεις από τους δράστες. Οι υπόλοιποι τέσσερις δράστες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του ιδιώτη και κατευθύνθηκαν προς τη Βέροια.
Αστυνομικοί εντόπισαν το όχημα- κλούβα και το καταδίωξαν, με αποτέλεσμα να το εγκλωβίσουν και να το ακινητοποιήσουν στην πόλη της Βέροιας. Ένας από τους δράστες απείλησε τους αστυνομικούς με όπλο, ωστόσο, μετά από δυναμική επέμβαση συνελήφθησαν και οι τρεις δράστες και απελευθερώθηκε ο απαχθείς γιατρός. Σε έρευνες στην «κλούβα» αποκαλύφθηκε το οπλοστάσιο των δραστών, ενώ βρέθηκε μέρος της «λείας».
Εξάλλου, λίγο νωρίτερα, κοντά στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή του Πολυμύλου Κοζάνης, εντοπίστηκε άλλο όχημα, τύπου βαν, που οδηγούσε ο όγδοος κατηγορούμενος, και, όπως προέκυψε, ανέμενε στο σημείο αυτό τους συνεργούς του για να τους παραλάβει προκειμένου να διαφύγουν. Το όχημα έφερε εξωτερικά διακριτικά ώστε να μοιάζει με ασθενοφόρο, ενώ ο δράστης, που έφερε Καλάζνικοφ, αποπειράθηκε να πυρπολήσει το όχημα για να εξαφανίσει τα ίχνη του. Στη θέα των αστυνομικών, τράπηκε σε φυγή και μετά από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη κοντά στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης για τον καταλογισμό των προβλεπόμενων κατηγοριών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες, από ξηράς και αέρος (με ελικόπτερο της ΕΛΑΣ), για τον εντοπισμό των τεσσάρων ασύλληπτων δραστών. Την ίδια ώρα, η ΕΛΑΣ «χτενίζει» την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης για τον εντοπισμό τυχόν «γιάφκας» που διατηρούσαν οι δράστες.

Tέλος, αλλά όχι τελευταίο από πλευράς σημασίας:

Και στις τέσσερις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ, είναι εμφανή τα τραύματα που έχουν οι συλληφθέντες, χωρίς να αναφέρεται, αν αυτά προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης και της σύλληψής τους, ή αργότερα αφού είχαν ήδη συλληφθεί.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες έχουν υποστεί (από άσχετο με το πρόγραμμα) επεξεργασία στο Photoshop, με προφανή στόχο να να αποκρυβούν τα τραύματα ή να φαίνονται ελαφρύτερα.

Πρόκειται για ουσιαστικό "φάουλ" και όχι απλώς επικοινωνιακό της ΕΛ.ΑΣ. καθώς αφορά τη συμπεριφορά, την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, την ψυχραιμία και πάνω απ' όλα την τήρηση του νόμου, από τους άνδρες της οποιασδήποτε υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.
Keywords
Τυχαία Θέματα