Η φοροεπιδρομή δεν είναι λύση

18:46 2/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Πολλές αντιδράσεις από πλευράς ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και έντονες αντιπαραθέσεις σε πολιτικό επίπεδο, έχει προκαλέσει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νέου ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας, από την οποία προσδοκά ότι θα εξασφαλίζει πρόσθετα έσοδα συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ σε ετήσια βάση.
Η προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού, όμως, με τον τρόπο που φαίνεται να εκδηλώνεται, αποτελεί πλήγμα κατά της ιδιοκτησίας και οδηγεί χιλιάδες πολίτες σε αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αν
συνυπολογιστούν, τόσο οι άλλοι φόροι που έχουν επιβληθεί, όσο και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Είναι δεδομένο ότι μια ενδεχόμενη επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα, την οποία, πάντως, έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, όχι μόνο θα έπληττε την ιδιοκτησία, αλλά και δεν θα εξυπηρετούσε τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, όπως αναγνωρίζουν πλέον και τα ίδια τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Θα ήταν λάθος να μονιμοποιηθεί το χαράτσι που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως έκτακτο τέλος, ή να θεσπιστούν νέοι φόροι και τέλη στην ιδιοκτησία, από τη στιγμή που ούτε τα ακίνητα έχουν πλέον την ίδια αξία που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, ούτε, βεβαίως, οι ιδιοκτήτες έχουν τα ίδια εισοδήματα μετά την πρωτοφανή οικονομική αφαίμαξη που έχουν υποστεί.
Αντιθέτως, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων, με κεντρικούς άξονες την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των σημερινών εμπορικών τιμών και τη μείωση των φόρων μεταβίβασης προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονικές παροχές, οι αγοραπωλησίες και να τονωθεί η κτηματαγορά.
Τα ακίνητα, μαζί με τον τουρισμό και την ενέργεια, αποτελούν τις βασικές ατμομηχανές της οικονομίας στην προσπάθεια για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Για αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ξεπαγώσει και να κινηθεί η αγορά ακινήτων, όπως πρέπει να δοθεί και στους ιδιοκτήτες η δυνατότητα να αναπνεύσουν.
Keywords
Τυχαία Θέματα