Κολύμβηση: Πρωταθλητής κόσμου και πάλι ο Σπύρος Γιαννιώτης

17:12 22/7/2013 - Πηγή: E-Typos
«Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους τους Ελληνες και πάνω από όλους στον προπονητή μου και στους γονείς μου», δήλωσε αμέσως μετά την συγκλονιστική κι όντως αποθεωτική επιτυχία του ο Σπύρος Γιαννιωτης, που όντας μακράν ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής, έγραψε μπροστά στο άγαλμα του Κολόμβου, στο λιμάνι της Βαρκελώνης, την δική του χρυσή ιστορία.

«Είμαι για δεύτερη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής, απίστευτο μεν, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ειναι πραγματικότητα κι όχι όνειρο και απολαμβάνω αυτήν την μοναδική αποθεωτική στιγμή» μας είπε με το που βγήκε από την θάλασσα, θριαμβευτής
και τροπαιούχος στα 10 χιλιόμετρα, ο δις πλέον παγκόσμιος πρωταθλητής στο αγώνισμα Σπύρος Γιαννιωτης. Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο πώς και γιατί είναι ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής των τελευταίων χρόνων, ο Κερκυραίος, αλλά γεννημένος στο Λίβερπουλ Γιαννιώτης, που μεγαλούργησε και στη Βαρκελώνη, όπως είχε κάνει και το 2011 στην Σανγκάη. Του πάνε τα μεγάλα λιμάνια φαίνεται, καθώς πέρα από το γεγονός ότι είναι "παιδί" του Λίβερπουλ (η μητέρα του Σερί είναι από εκεί), είναι αθλητής του Ολυμπιακού Πειραιά κι έκανε τις χρυσές επιτυχίες του στο 10άρι σε δυο άλλα μεγάλα λιμάνια του κόσμου, όπως είναι η Σανγκάη και η Βαρκελώνη.

Η νίκη του μετράει δίπλα και τριπλά, καθώς επικράτησε με άνεση κι εντυπωσιακό φίνις μετά το πέρασμα των 7,6 χιλιομέτρων και μπροστά στο άγαλμα του Κολόμβου ξεπέρασε, τόσο τον Γερμανό μεγάλο αντίπαλο του Τόμας Λουρτς αρχικά, στη συνέχεια τον προπορεύομενο μέχρι τότε Τυνήσιο Ολυμπιονίκη και νικητή εδώ στα 5 χιλιόμετρα, Ουσάμα Μελούλι, καθώς και τον Γάλλο Βιντάλ, κι αφού ξέφυγε περίπου δύο σώματα στη συνέχεια διατήρησε την πρωτοπορία μέχρι το τέλος κι αυτό παρά την δυναμική αντεπίθεση που έκαναν οι δύο που τον ακουλούθησαν (Λουρτς και Μελούλι)... Τερματίζοντας με φορά σαν... κρις κραφτ στην προκυμαία, λίγο έλειψε να... πέσει πάνω στον πρόεδρο της ΚΟΕ, Δημ. Διαθεσόπουλο, που έτρεξε να αγκαλιάσει τον μεγάλο θριαμβευτή.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης, που έκανε 1 ώρα 49.11.8, άφησε στη 1 ώρα 49.14.5 τον επί χρόνια αντίπαλό του Τόμας Λουρτς και στη 1 ώρα 49.19.2 τον Μελούλι, με τους οποίους αγκαλιάστηκε και πανηγύρισε σαν μικρό παιδί, ενώ είχαν στήσει το δικό τους πανηγύρι στην εξέδρα η Κέλλυ Αραούζου, η Μαριάννα Λυμπερτά, αλλά και τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας πόλο, που με τις ιαχές τους, έκαναν την εξέδρα, να θυμίζει παραλία της Αθήνας και του Πειραιά. Στο ίδιο μοτίβο πανηγύριζαν και οι προπονητές τους, μαζί με το ιατρικό επιτελείο, ενώ αγκαλιασμένοι γύρισαν από τα καθήκοντα τους να μοιράζουν τις συσκευασίες με το νερό στους αθλητές ο Νίκος Γέμελος και ο Μίλτος Κανελλόπουλος.

Ο Σπύρος Γιανιωτης πρόσθεσε ακόμη πως: «Ηταν μια πολύ καλή μέρα η σήμερινη, μια μέρα χαράς κι ευτυχίας, καθώς δικαιώθηκαν οι προσπάθειες και οι επιλογές μου. Ειδικά στα τελευταία 2,4 χιλιόμετρα η κούρσα ηταν... τρελή, γρήγορη και με πολλές εναλλαγές, τις οποίες εκμεταλλεύτηκα κι εγώ, ξεκινώντας την αντεπίθεσή μου για την πρωτιά. Είχα ευθύς εξαρχής στο μυαλό μου την σκέψη, ότι αυτό που έχασα πέρυσι στο Λονδίνο, δεν πρέπει να το χάσω φέτος. Μπήκα με μυαλό και ψυχή στον αγώνα και δικαιώθηκα, όπως κι οι προσπάθειες του προπονητή μου, στον οποίο αφιερώνω την νίκη, όπως και σε όλους τους Ελληνες, που σε αυτή την κρίση που περνούν, χρειάζονται να τους προσφέρουμε εμείς οι αθλητές κάποιες στιγμές περηφάνιας και χαράς. Αυτό ήθελα να το αφιερώσω πέρυσι, αλλά να που το αφιερώνω σε όλους έναν χρόνο μετά».

Σημειωτέον ότι την ίδια μέρα, το ρόδι «έσπασε» στην Βαρκελώνη και ο Χριστόδουλος Κολόμβος, πετυχαίνοτας το πρώτο γκολ της Εθνικής μας των ανδρών κατά του Μαυροβουνίου, για να έρθει ο θρίαμβος με το 6-4, ενώ στο λιμάνι από όπου έφυγε ο Χριστόφορος Κολόμβος για την ανακάλυψη της Αμερικής, μεγαλούργησε στη συνέχεια, ο άνθρωπος "κρις-κραφτ" Σπύρος Γιαννιωτης. Τα παιδιά της Ελλάδας γράφουν και πάλι ιστορία στην Βαρκελώνη.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Φωκαΐδης τερμάτισε στην 32η θέση με 1 ώρα 50.20.7, αφού όπως μας είπε δεν του βγήκε τίποτα καλό πάνω στην κούρσα, αλλά θα συνεχίσει κανονικά μαζί με τον τροπαιούχο Γιαννιώτη στα 25 χιλιόμετρα.

Αύριο μπαίνουν και πάλι στον αγώνα στις 12 το μεσημέρι, με αξιώσεις για κάτι καλό, στα 10 χιλιόμετρα, η Κέλλυ Αραούζου, που ήταν 4η στο 5άρι, και η Μαριάννα Λυμπερτά, η οποία θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το μετάλλιο που είχε κατακτήσει στην Σανγκάη, όπου ήταν στην 3η θέση.
Keywords
Τυχαία Θέματα