Κ. Παπούλιας: Ο Ελληνισμός δοκιμάζεται μέσα σε ένα σκληρό διεθνές περιβάλλον

17:25 24/3/2013 - Πηγή: E-Typos
«Ενότητα πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο που θα μας επιτρέψει να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία μπροστά», ζητάει απ όλον τον Ελληνισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για την Εθνική Γιορτή της 25ης Μαρτίου και υπογραμμίζει τη δοκιμασία που περνάει η Κύπρος.

«Η σκέψη όλων μας βρίσκεται στην Κύπρο.
Τις κρίσιμες αυτές στιγμές, δεν αρκούν μόνον τα λόγια αλλά η έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξή μας», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηριστικά. Επίσης σημειώνει ότι «ο Ελληνισμός δοκιμάζεται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο σκληρό. Πολλά συμβαίνουν χωρίς να εξαρτώνται από τις δικές μας προσπάθειες, άλλα μπορούμε να τα οδηγήσουμε με τις δικές μας αποφάσεις και τις δικές μας δράσεις».

Όσο για αυτό καθ΄αυτό το νόημα της 25ης Μαρτίου , επισημαίνει ότι «η Επανάσταση του 1821 προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό, ενέπνευσε, συγκίνησε και εξακολουθεί να δημιουργεί σκέψεις για τη δύναμη της συλλογικότητας, της πίστης σε ιδανικά, του πάθους για ελευθερία και ανεξαρτησία».

Γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατιας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο γεύμα για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

Τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδας στην πολυεπίπεδη, ηθική και πνευματική κρίση που περνάει η χώρα υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο , στο καθιερωμένο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου γιορτάζοντας την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η πατρίδα μας περνά σκληρή δοκιμασία. Η ανεργία, η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, η διάχυση της φτώχειας, οι οικονομικές ανισότητες, θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Σε τέτοιες συνθήκες βρίσκουν έδαφος να αναπτυχθούν ακρότητες, βία, μισαλλοδοξία, διχασμοί», γι΄αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντικός. Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας προσβλέπουν στην κοινωνική της προσφορά και στήριξή της». Επεσήμανε δε ότι γνωρίζει καλά το σημαντικό κοινωνικό έργο της Εκκλησίας καθώς «η κρίση που περνάμε είναι πολυδιάστατη, είναι κρίση ηθική-πνευματική. Το αξιακό μας σύστημα κλονίζεται, θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας αμφισβητούνται και είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο έχει σήμερα εξαιρετική σημασία και ο λόγος που αρθρώνει η Εκκλησία. Ακούω με συγκίνηση τους Ιεράρχες που κηρύσσουν αγάπη, αλληλεγγύη, ανεκτικότητα, που εργάζονται για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης».

Υπογράμμισε ακόμη την ανυποχώρητη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπέρ του απόλυτου σεβασμού στην ανθρώπινη ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς, όπως είπε, γίνεται αυτόματα πρωτοπόρος στον αγώνα για μια γνήσια και ολοκληρωμένη δημοκρατία.

Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην φτώχεια την οποία χαρακτήρισε μάστιγα και γι΄αυτό είναι σημαντική η κοινωνική αλληλεγγύη που διδάσκει και πρέπει να κηρύττει η Εκκλησία.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την πρόσκληση τόνισε: «Το μυστικό του αγώνα ήταν και είναι πάντοτε η ενότητα και αυτοθυσία. Οι δυσκολίες, οι κρίσεις τα αδιέξοδα σε αυτόν τον κόσμο υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εμείς έχουμε χρέος να μένουμε όρθιοι στα τείχη της καρδιάς μας. Η σημερινή τράπεζα που είχατε την αγάπη να μας παραθέσετε, αυτό νοηματοδοτεί, τη συμπόρευση Κράτους και Εκκλησίας, ο καθένας στο χρέος και στις αρμοδιότητές του, με αντικειμενικό σκοπό πάντοτε την διακονία του ανθρώπου, του Έλληνα και της ευλογημένης αυτής χώρας, της Ελλάδος».
Keywords
Τυχαία Θέματα