"Η Μιχαλού":Επανέκδοση της εφημερίδας του ποιητή Φώτη Αγγουλέ

11:45 19/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Για πρώτη φορά εκδίδεται σε ανάτυπο η σατυρική εφημερίδα του Χιώτη ποιητή Φώτη Αγγουλέ « Η Μιχαλού», από το Παράρτημα Χίου του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Άλφα Πι».

Πρόκειται για το σκωπτικό έντυπο λίγων αλλά εκρηκτικών σελίδων -«Εφημερίς σατυρική που βγαίνει κάθε Κυριακή/ Κι΄ εχει μια δραχμή το φύλλο/ και στον
ξένο και στον φίλο/ «Ελευθερίας» το τυπογραφείο/ κι΄όταν με διώξουνε θα φύγω».

Το πρώτο τεύχος είδε το φως της δημοσιότητας στις 9 Οκτωβρίου του 1932 ,«μέσα στην περίοδο της πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, που ξεκίνησε το 1929 καταρρίπτοντας τους μύθους της κοινωνίας της αγοράς, της αφθονίας, της ειρήνης με ιμπεριαλιστικό πρόσημο, της αστικής δημοκρατίας που κυοφορεί το αυγό του φιδιού, το φασισμό», όπως γράφει στον πρόλογο ο δάσκαλος Μάρκος Σκούφαλος.

Στην έντυπη αυτή έπαλξη ο λυρικός και επαναστατικός κομμουνιστής ποιητής σαρκάζει, στηλιτεύει, ανατρέπει. Στόχος του τα πρόσωπα εξουσίας και οι κατεστημένες καταστάσεις όχι μόνο της χιώτικης κοινωνίας, αλλά και του πανελληνίου, ακόμη και της τότε διεθνούς σκηνής.
Keywords
Τυχαία Θέματα