Η ανοχή εξαντλείται

17:20 12/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Κάθε καλόπιστος παρατηρητής οφείλει να αναγνωρίσει ότι στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς έγιναν θετικά βήματα, τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικών επιδόσεων όσο και –κυρίως– σε επίπεδο αξιοπιστίας της χώρας. Δεν ήταν όμως αρκετά για να βελτιώσουν αισθητά την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.
Τα αποτελέσματα της τρίτης ποσοτικής έρευνας με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο» για το 2013, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑ το μήνα Ιούνιο, δείχνουν ότι η
κοινωνία εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευμένη και απαισιόδοξη. Απαντώντας σε ερώτηση αξιολόγησης του έργου της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., σχεδόν 7 στους 10 ερωτηθέντες (67%) το έκριναν αρνητικά, ενώ μόλις το 24% εξέφρασε θετική κρίση. Χαμηλές όμως φαίνεται να είναι και οι προσδοκίες για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αφού το 63% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα είναι περισσότερο επιτυχής από την προηγούμενη. Σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή η μείωση του δημοσίου τομέα εντός των χρονικών ορίων που έχει επιβάλει η τρόικα, οι μισοί ερωτηθέντες (49%) απάντησαν αρνητικά. Θετική στάση κράτησε το 36%, ενώ ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων (15%) επέλεξε να μην απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση, δηλώνοντας είτε αδιαφορία είτε άγνοια.
Η απαισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ποσοστό 70%, σημειώνοντας όμως μείωση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες από τα επίπεδα του Ιουνίου 2012. Αντίστοιχα 7 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, με το ποσοστό όμως να είναι επίσης μειωμένο κατά 12 μονάδες, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Από τα ευρήματα αυτά γίνεται προφανές ότι οι αντοχές και μαζί η ανοχή της κοινωνίας έχoυν πλέον εξαντληθεί. Παρά τις κατά καιρούς θετικές ειδήσεις, οι πολίτες εξακολουθούν να ζουν μια δραματική καθημερινότητα, να βλέπουν κάθε τρίμηνο να εκτυλίσσεται το ίδιο σίριαλ με την εκταμίευση της επόμενης δόσης και να βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με την απειλή νέων μέτρων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ούτε στις προοπτικές της χώρας ούτε –πολύ περισσότερο– στο πολιτικό προσωπικό της. Το κλίμα στην κοινωνία θα μπορέσει να αλλάξει μόνο όταν υπάρξει ορατή αλλαγή πολιτικής, με έμφαση σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα άμεσης απόδοσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα