Ευ. Βενιζέλος: Θα διαψεύσουμε κάθε δημοσκοπική πρόγνωση για την Ελιά

22:23 14/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Στο «πραγματικό ερώτημα, δίλημμα» που υπάρχει ενόψει των εκλογικών διαδικασιών των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εργαζόμενους του Ιδιωτικού & Δημοσίου Τομέα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Τομέας Συνδικαλιστικού του Κινήματος, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ειδικότερα, είπε
ότι παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πίσω αυτό που «ψέλλισε» στην αρχή ότι οι εκλογές είναι δημοψήφισμα και παρόλο που «διαμορφώνεται μια ατμόσφαιρα αθώας, παιδικής εκδρομής», παραμένει το «τεχνητό δίπολο» ότι «οι ευρωεκλογές είναι για να μετρήσουμε το εάν θα είναι η πρώτη η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ» και κάποιοι «περιμένουν το βράδυ των εκλογών να βγάλουν συμπεράσματα». Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι υπάρχει ένα πραγματικό δίλημμα: «Η συνολική εντύπωση από τις εκλογικές διαδικασίες των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι ότι η χώρα πορεύεται σταθερά προς την ολοκλήρωση μια συγκεκριμένης πολιτικής δύσκολης, δυσάρεστης, αλλά μιας πολιτική που δίνει αποτελέσματα και που τώρα φτάνει στο τέλος ή αμφισβητούνται τα πάντα και ο καθένας μπορεί να λέει ‘δεν δικαιούστε να ασκείτε εξουσία, δεν έχει στήριξη και νομιμοποίηση η πολιτική που εφαρμόζετε, άρα πάμε πάλι πίσω στο σημείο μηδέν, να ακυρώσουμε όλες τις θυσίες και τον πόνο, να ρίξουμε την καρδάρα με το γάλα και να πάμε να ζήσουμε την εμπειρία της απόλυτης καταστροφής'». Γιατί, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, ποτέ δεν είναι αργά για την απόλυτη καταστροφή», «η ζημιά γίνεται εύκολα, η αποκατάσταση της ζημιάς γίνεται πολύ δύσκολα». «Αυτό λέμε», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «μην ακούτε πώς είναι τα πράγματα μέχρι το βράδυ των εκλογών αλλά πώς θα είναι μετά». Παραπέμποντας, στο τέλος της ομιλίας του, στην «εντυπωσιακή παρουσία» των παρευρισκόμενων την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό οιωνό», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «θα διαψεύσουμε κάθε δημοσκοπική πρόγνωση και το βράδυ των εκλογών η χώρα θα είναι σταθερή και η δημοκρατική παράταξη, η Ελιά θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Έχουν σοκαριστεί, έχουν ενοχληθεί γιατί αποκαλύψαμε το αυτονόητο με δημοκρατική ευαισθησία, είπαμε δηλαδή ότι θέλουμε ο λαός να ξέρει το θέμα και να τοποθετηθεί, γιατί εμείς επί τη βάση της βούλησης του λαού κινούμαστε». Υποστήριξε ότι όλοι έχουν ξεχάσει τις εκλογές του 2012, όταν στο ερώτημα ποια πολιτική στρατηγική μέσα ή έξω από την Ευρώπη, «η απάντηση ήταν πολύ καθαρή: Ο υπεύθυνος δρόμος, ο ευρωπαϊκός δύσκολος δρόμος πήρε 48%», το οποίο μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση έγινε 42%. 'Αφησε δε αιχμές προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. αναφέροντας ότι όσο ήταν στην κυβέρνηση κρυβόταν πίσω από το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες αποφάσεις, ενώ ήταν μπροστά στη διαχείριση του κράτους. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ρητορικά τα ερωτήματα για το εάν υπήρχε ευκολότερη λύση που δεν ακολουθήθηκε, για το εάν μπορούσαμε να υπερβούμε την κρίση χωρίς μέτρα, για το εάν υπήρξε κάποια συνωμοσία στην οποία πέσαμε μέσα ως παγίδα, για να προσθέσει ότι οι αδερφοί μας οι Κύπριοι πίστεψαν για 48 ώρες ότι υπάρχει σχέδιο Β, ευκολότερο και ανώδυνο και απέρριψαν στη βουλή τους το σχέδιο Α, για να αποδειχτεί εν συνεχεία ότι «τα πράγματα έγιναν χειρότερα». «Ποτέ δεν θα κάναμε ποτέ δεν θα θέλαμε δύσκολες αντιλαϊκές επιλογές, που πλήττουν τον εργαζόμενο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον δημόσιο υπάλληλο, τον συνταξιούχο και τον άνεργο. Μακάρι να είχαμε άλλη λύση», είπε και κάλεσε όλους να μην πάει ποτέ το μυαλό τους το «αδιανόητο», ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η προηγούμενη και η τωρινή, τα στελέχη. οι βουλευτές και οι υπουργοί θα μπορούσαν να βρουν άλλη λύση και δεν την επέλεξαν. «Το δίλημμα ήταν σκληρό και τραγικό: «ή ο δύσκολος δρόμος με κόστος σε μια Ευρώπη συντηρητική και τιμωρητική για την Ελλάδα ή η απόλυτη καταστροφή, η οποία θα μπορούσε να επιβληθεί και για λόγους παραδειγματισμού».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που κατέβαλε το ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί του και η Κ.Ο. για τα εργασιακά ζητήματα των δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Απαντώντας στα ερωτήματα που είχε θέσει νωρίτερα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ελιάς και πρόεδρος του Σωματείου ΟΑΣΑ-ΟΣΥ ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε να αποκαθίσταται η λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και της συλλογικής αυτονομίας, για να εισπράξει το χειροκρότημα της αίθουσας. Στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, συνέχισε, «πρέπει να φύγουμε από την εκβιαστική μέγγενη της διαθεσιμότητας με κίνδυνο απόλυσης, ώστε να νιώσει ο κόσμος ότι θα υπάρχει ασφάλεια και αξιοκρατία».

Ανέφερε ότι η σκληρότερη διαπραγμάτευση που έγινε και δόθηκε «σώμα με σώμα» και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο αφορούσε στις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό. «Αλλά έπρεπε να κάνουμε δύσκολους συμβιβασμού για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια» και να προστατευτεί και ο αμιγώς ιδιωτικός τομέας, η μικρή και μεσαία επιχείρηση.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, πού διοχετεύεται αυτό, το κοινωνικό μέρισμα, για να προσθέσει ότι για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης, ότι τους τελευταίους 5 μήνες έχουμε θετικό ισοζύγιο απασχόλησης, ότι η ΓΣΕΕ ξαναυπέγραψε γενική εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, ότι στον κλάδο του τουρισμού υπογράφεται κλαδική συλλογική σύμβαση έστω με μικρή αύξηση. «Ξέρουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει να αποκατασταθεί η συλλογική αυτονομία, ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης και να επιστεγαστεί με μια εθνική κοινωνική συμφωνία για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», σημείωσε. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, τόνισε «δεν υπάρχει το στοιχείο της εκποίησης ούτε θα υπάρξει» και πως πρέπει να δοθούν ευκαιρίες επενδύσεων. Ακόμα αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι αυτό έχει αιχμή τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δίνοντας παραδείγματα για το πώς και πόσες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τόσο από τον τομέα της ενέργειας, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, το συμβατικό εμπόριο, τα logistics, τις μεταφορές.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δραματικό τώρα από το να είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση και άντε ξανά πίσω», είπε ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ έγινε τον Νοέμβριο του 2011, ότι το ΠΑΣΟΚ την επεδίωκε από τις αρχές Ιουνίου 2011 και έγινε τελικά και με τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ. Σημείωσε ακόμα ότι στις διπλές εκλογές του 2012, το ΠΑΣΟΚ καλούσε για συνεργασία όλες τις δυνάμεις που θεωρούν ότι είναι σοβαρές και φιλοευρωπαϊκές, τη ΔΗΜ.ΑΡ, και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «δεν ήθελε γιατί δεν θέλει κανένα διάλογο». «Θέλει να μας βάλει φυλακή, να μας τιμωρήσει, θέλει το βρώμικο ‘89», πρόσθεσε. Επιπλέον, μίλησε και για «το φαινόμενο του παρασιτισμού σε βάρος του ΠΑΣΟΚ» και «ακραίες μορφές πολιτικού τυχωδιοκτισμού από αλεξιπτωτιστές». Υπάρχουν όμως, είπε, και οι φίλοι και σύντροφοι που είναι σάρξ εκ της σαρκός μας που λένε ότι συνδικαλιστικά και στις δημοτικές εκλογές είναι με το ΠΑΣΟΚ, αλλά στις κεντρικές εκλογές, είτε βουλευτικές είτε ευρωεκλογές λένε «θα δούμε, δεν έχω να χάσω τίποτα κι αν δοκιμάσω μια άλλη λύση». Απαντώντας σε αυτούς, ο κ. Βενιζέλος είπε: Αν περιμένεις για να δεις τη μετενσάρκωση του Ανδρέα Παπανδρέου ή τη μετενσάρκωση του ΠΑΣΟΚ του 1981 δεν θα τη δεις ποτέ και κινδυνεύεις η δευτέρα πλάνη σου να είναι χειρότερη από την πρώτη».
Keywords
βενιζελος, ελια, κοινωνικη συμφωνια, δίλημμα, ΠΑΣΟΚ, αθηνα, συριζα, εκλογες, δημοψηφισμα 2015, λύση, βουλη, υπουργοι, ελλαδα, αμιγώς, ΓΣΕΕ, logistics, ιουνίου, συμμετοχή, ΛΑΟΣ, παπανδρεου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, σταση εργασιας, ΟΑΣΑ, καθαρα δευτερα, απολυσεις στο δημοσιο, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, κοινωνικος τουρισμος, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, αποτελεσματα, βουλευτες, οσυ, το θεμα, αιχμη, εθνικη, ηγεσια, θεμα, ρυθμος, αυξηση, αμιγώς, ατμοσφαιρα, βραδυ, γαλα, γινεται, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δειτε, δίλημμα, δρομος, δοθηκε, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, επρεπε, ευρωπη, ζημια, θετικο, κυβερνηση, λειτουργια, λύση, μηνες, μηδεν, μυαλο, ξενοδοχειο, παντα, παμε, συνεχεια, συμμετοχή, σχεδιο, φυλακη, φτανει, φορα, ωρες, ασφαλεια, ειπαμε, εθνικο, φιλοι, χωρα, ιουνίου, κυριακη, logistics, μπροστα
Τυχαία Θέματα