Ειδικό σήμα θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση

13:32 22/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Ειδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων, συμφωνήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ, τους εστιάτορες και το ΣΕΤΕ.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας
Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις.

Πρόκειται για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις των επιχειρήσεων θα απονέμουν στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο σύστημα, ειδικό σήμα που θα βεβαιώνει ότι πέρασαν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ. Θα υπάρχει επίσης ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος που θα απονέμεται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ. Είναι το σύστημα που εφαρμόστηκε το 2009 στη Γαλλία οπότε έγινε ανάλογη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος θα συζητηθούν σε νέες συσκέψεις που θα γινουν τις επόμενες ημερες και θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους φορείς. Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στο σύστημα θα καλούνται να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία και θα προσκομίζουν στις κατά τόπους οργανώσεις στοιχεία από την ταμειακή μηχανή που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με το σημερινό, υψηλό ΦΠΑ. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους με τον παλιό και το νέο ΦΠΑ.

'Εκκληση στους καταστηματάρχες στον τομέα της εστίασης να δείξουν την κοινωνική και εθνική τους ευθύνη και να μειώσουν άμεσα τις τελικές τιμές καταναλωτή μετά τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%, απευθύνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Για να μονιμοποιηθεί το μέτρο θα πρέπει στο τέλος του χρόνου να έχουμε δώσει ένα δείγμα γραφής ότι λειτούργησε ευεργετικά για τα δημόσια έσοδα και όχι αρνητικά» τονίζει ο κ.Σκορδάς.
- Κρίσιμο το τεστ της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση όχι μόνο για τον τομέα αυτό,αλλά και για όλη την οικονομία. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση;
-Είναι εθνική ανάγκη να ανταποκριθούν. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είχε μια πολύ σημαντική επιτυχία πείθοντας την τρόικα για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Προκειμένου αυτό το μέτρο και να μονιμοποιηθεί στην εστίαση και να αποτελέσει και αρχή για μειώσεις φορολογικών συντελεστών, θα πρέπει η πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου να δείξει την κοινωνική και εθνική της ευθύνη και να μειώσει άμεσα τις τελικές τιμές καταναλωτή, να δηλώνει τον τζίρο που κάνει-να κόβει δηλαδή αποδείξεις- έτσι ώστε να φανεί ότι ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής δεν έχει αρνητική επίπτωση στα δημόσια έσοδα και να μπορέσουμε να πάμε σε γενικότερες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Για να μονιμοποιηθεί το μέτρο θα πρέπει στο τέλος του χρόνου να έχουμε δώσει ένα δείγμα γραφής ότι λειτούργησε ευεργετικά για τα δημόσια έσοδα και όχι αρνητικά.

Πως θα αναρτηθεί το ειδικό σήμα στα καταστήματα εστίασης

-Θα υπάρξει ένα ειδικό σήμα στα καταστήματα εστίασης. Πότε θα αναρτηθεί;

-Εντός της εβδομάδος θα ολοκληρώσουμε μια θεσμική συμφωνία με τους εκπροσώπους των καταστημάτων αυτών. Είναι τρεις ομοσπονδίες: Η ΠΟΕΣΕ, ο σύνδεσμος των αλυσίδων εστίασης και η ομοσπονδία των ξενοδόχων. Η κάθε ομοσπονδία για τα μέλη της θα παίρνει τους παλιούς τιμοκαταλόγους και τους καινούργιους, θα επιβεβαιώνει τη συμμόρφωση των καταστημάτων και θα δίνει δύο ειδών σήματα: Το ένα θα είναι για τα μαγαζιά που θα μεταφέρουν εξ ολοκλήρου τη μείωση του ΦΠΑ στα προιόντα και τις υπηρεσίες τους και το άλλο θα είναι για εκείνα τα καταστήματα που θα μεταφέρουν μερικώς τη μείωση. Με αυτά τα δύο διακριτικά, συν κάποιες παράλληλες δράσεις που θα γίνουν-διαφημιστική καμπάνια από το υπουργείο για την ενεργοποίηση όλων των επαγγελματιών για αυτό το θέμα, αλλά και την προβολή από τις ομοσπονδίες στις ιστοσελίδες τους των καταστηματαρχών που θα μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια -νομίζω ότι όλοι θα δώσουν ότι μπορούν για να επιτύχει το μέτρο.

-Πρακτικά πως θα καταλάβουν οι καταναλωτές τις μειώσεις των τιμών; Θα υπάρξουν νέοι κατάλογοι;

-Θα υπάρξουν νέοι κατάλογοι σε όλα τα καταστήματα που θα κάνουν μειώσεις των τιμών. Τώρα όσοι έχουν κάποια μόνιμα στέκια έχουν μια εικόνα για τις τιμές και θα μπορέσουν να κάνουν τις συγκρίσεις πιό εύκολα.

-Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ πρότεινε να επιβάλλεται άμεσα τριήμερο λουκέτο σε καταστηματάρχες που αρνούνται να κόψουν αποδείξεις. Είναι το μέτρο αυτό στις σκέψεις σας;

-Εγιναν μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τις κυρώσεις που πρέπει να επιβάλλονται σε όσα καταστήματα δεν εκδίδουν αποδείξεις. Το υπουργείο Οικονομικών, που είναι αρμόδιο, επιφυλάχθηκε να μελετήσει όλες αυτές τις προτάσεις και τους τρόπους εφαρμογής τους και θα κάνει αυτό που πρέπει. Το γεγονός ότι ήταν 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση ήταν ένα κίνητρο παραβατικότητας για πολλά μαγαζιά. Τωρα όμως το 13% μας φέρνει πολύ χαμηλά-είμαστε η 4η ή 5η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τον χαμηλότερο ΦΠΑ στην εστίαση -και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα κίνητρο για συμμόρφωση στη νομιμότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα